سازندگان و معماران به منظور افزایش کارآیی نمای ساختمان سیمانی و زیباتر ساختن آن، روشهای مختلفی را به کار میگیرند. هدف اصلی آنها از این کار ساختن نمایی است که این نما اولاً هویت ساختمان را نشان دهد و دوماً توجه مردم را جلب کند.
نمای ساختمان سیمانی چیست؟
نمای سیمانی، نمایی است که به عنوان پوشش بیرونی ساخت و ساز محسوب میشود که برای این کار از سیمان و تعدادی مصالح دیگر استفاده میکنند. برای ساخت چنین نمایی، متریالهای جامدی مانند سنگ نما، چوب یا بتن نما را به کار نمیگیرند، بلکه با استفاده از خمیر سیمانی اجرا میشود. یکی از دلایلی که باعث شده است خمیر سیمانی در برابر تغییرات شرایط آب و هوایی مقاوم باشد، این است که این ماده در مجاورت هوا با گذشت زمان سخت میشود.
سیمان در بازار به فراوانی یافت میشود و مورد استفاده زیادی قرار میگیرد، به همین علت مشکل عدم دسترسی برای خرید این متریال وجود ندارد. از طرفی، استادکاران به وسیله خمیر سیمانی، میتوانند طرحهای مختلفی را ایجاد کنند تا نمایی زیبا، تمیز و چشم نواز خلق شود. همچنین، در اغلب اوقات سیمانی که در ساخت این نما به کار میگیرند، سیمان سفید است که به همراه سایر مصالح در پوشش بیرونی ساختمان اجرا میشود و به آن نمای سیمان سفید میگویند.

انواع نمای سیمانی
در هنگام خرید سیمان برای نماهای سیمانی بسته به نیازهای پروژه، مقدار بودجه، اقلیم منطقه مورد احداث و موارد دیگر به انواع زیر تقسیم میشوند:
نمای سیمان شسته
این نما از ترکیب سنگدانههای رنگی، پودر سنگ، سیمان سفید یا سیمان سیاه و رنگهای معدنی ساخته میشود. به دلیل زیبایی و مقاومت بالا در برابر شرایط اقلیمی مختلف، این سیمان بسیار پرکاربرد است. مزیت دیگر نمای سیمانی شسته این است که میتوان رنگ دلخواه را در میان سنگدانههای رنگی انتخاب کرد. از قالبهای مربعی، مستطیلی یا لوزی شکل، برای اجرای این نما استفاده میشود.

بیشتر بخوانید : پانل گچی
نمای تخته ماله
در این نما دو لایه آستر و تخته ماله را بکار میبرند. برای اجرای نمای تخته ماله، لایه آستر به وسیله ملات ماسه و سیمان روی دیوار بلوک سیمانی یا آجر نما که ضخامت آن میبایست دو سانتیمتر باشد، اعمال میشود. ماسه، پودر سنگ، خاک سنگ و سیمان اجزای تشکیل دهنده این لایه هستند که با وسیلهای به نام تخته ماله که ضخامت آن نیم سانتیمتر است روی آستر انجام میشود. برای زیباسازی ظاهر نمای ساختمان سیمانی و جلوگیری از ترک خوردگی آن، این نما را با خط کشیهای منظم و دقیق به بخشهای جداگانه تقسیم میکنند.
نمای تگرگی و ماهوتی
این نوع نمای سیمانی از ملات سیمان، پودر سنگ و خاک سنگ ساخته میشود. برای اجرای این نما از دستگاه دوغاب پاش استفاده میشود، ضخامت آن هم میبایست دو سانتیمتر باشد. باید به این نکته توجه داشته باشید، نمایی که اغلب به عنوان لایه سوم نمای تخته ماله در نظر گرفته میشود، نمای تخته تگرگی و ماهوتی است. همچنین یکی از دلایلی که موجب ناهمواری این نما میشود، استفاده از مصالح درشت دانه برای ساختن این ملات است که به آن نمای تگرگی میگویند، اما زمانی ناهمواری نما کمتر خواهد بود که از مصالح با دانه بندی ریز استفاده شود، در این صورت به آن نمای ماهوتی گفته میشود.
نمای سیمانی مدرن
نمای مدرنف یک سبک در نمای ساختمان به حساب میآید که در برخی از سازههای مدرن که نمای آنها به صورت سیال و یا منحنی میباشد، میتوان از سیمان استفاده کرد. نمای سیمانی مدرن در اکثر مواقع با سیمان سفید اجرا میشود و هزینه بسیار کمتری نسبت به نماهای سنگی دارد.

نمای تیشهای (نمای چکشی)
این نما دو لایه مختلف دارد. نام لایه اول آستر است که با ملات ماسه و سیمان سفید یا سیمان رنگی که ضخامت آن دو سانتیمتر است، اجرا میشود. پس از آن روی لایه آستر ملات موزائیک که ضخامت آن 1.5 سانتیمتر است به وسیله ماله روی سطح نما کشیده میشود. لایه دوم این نما، ملات موزائیک است که در موارد بالا به آن اشاره شد و بندهایی دارد که با شیشه پر میشوند. برای اجرای عمل تیشه زنی، باید ابتدا نما خشک شده باشد، سپس توسط تیشههای مخصوص انجام میشود.
نمای آبساب و موزاییک شسته
این نوع نمای ساختمان سیمانی مانند نمای تیشهای عمل میکند ولی تفاوت آنها در روش پرداخت است. به این صورت که قبل از اینکه نمای تیشهای خشک شود، سطح نما را اول با آب خیس میکنند و سپس برس میکشند. تا زمانی که مصالح سنگی نمایان شوند، عمل برس کشیدن انجام میشود که این کار باعث میشود، نمای ساختمان را زیبا و چشم انداز جلوه دهد.
برای تبدیل نما به موزائیک شسته، باید ابتدا نما خشک شده باشد، پس از آن لایه نهایی میبایست با سنگ سنباده داده شود که در این صورت، سطح آن کاملا صاف و صیقلی میشود. روش دیگری که در پرداخت نهایی این نما مورد استفاده قرار میگیرد، به کارگیری آب و اسید است. برای اینکه شکل سنگدانهها به صورت برجسته باشد و همچنین سیمان به صورت ریز نمایان شود، میبایست قبل از اینکه لایه خشک شود، سطح را با آب و اسید صیقل دهند.
نمای سیمان سفید
همانطور که از نام آن مشخص است با بکارگیری سیمان سفید اجرا میگردد. نمای سیمان سفید خصوصیات ظاهری و فیزیکی جذابی دارد و به نمای ساختمان ظاهری کاملاً سفید میدهد، این سبک از نما به ساختمان ظاهری لوکس و زیبا میدهد. این نما در طراحیهای نمای رومی بیشتر مورد استفاده قرار میگیرد و مناسب افرادی است که بودجه محدودتری برای طراحی نما در نظر گرفتهاند.
نمای سیمانی رنگی
برای ساخت سیمان رنگی، سیمان سفید و رنگدانه را ترکیب میکنند. برخی از ویژگیهای این نما عبارتاند از: قابلیت چسبندگی بالا، عدم تغییر رنگ در مقابل نور خورشید، عدم نفوذ آب، تنوع رنگی بالا و امکان استفاده از مواد نانو برای جلوگیری از تغییر رنگ. همچنین کاربران و کارفرمایان میتوانند از میان ترکیب رنگ نما، رنگ مورد دلخواه خود را به راحتی انتخاب کنند.
نمای خراشی
بعد از اینکه نمای تخته ماله اجرا شد، مقداری مصالح سنگی به ضخامت دو میلیمتر را روی سطح میریزند. سپس برای اینکه خراشهایی ایجاد شود، روی سطح را با ماله مخصوص میکشند.
فواید نمای سیمانی
یکی از مزایای نمای ساختمان سیمانی این است که در برابر تغییرات جوی و شرایط آب و هوایی، دوام و مقاومت بالایی دارد. همچنین این امکان را میدهد که انواع طرح سنگ و چوب را در انواع نمای چوبی و سنگی اجرا کرد. از دیگر فواید آن بازتابش نور خورشید و درخشان کردن نما، هزینه کمتر نسبت به نمای مدرن یا سنتی، تنوع رنگی و ماندگاری بالا و طول عمر زیاد، دارای ظاهر یکنواخت و صاف، ایجاد نمایی زیبا و خیره کننده. همچنین استفاده از آن، باعث صرفه جویی در زمان میشود و در سبکهای مختلفی مانند نمای سیمانی مدرن، کلاسیک یا رومی میتوان از آن استفاده کرد.
معایب نمای سیمانی
از معایب نمای ساختمان سیمانی این است که وزن زیاد آن موجب سنگین شدن نما میشود. همچنین گرد و غبار را به سرعت جذب میکند که باعث تیره شدن نما میشود. اگر اجرای آن به طور صحیح انجام نشود، موجب ترک خوردگی نما میشود. از دیگر معایب آن، عدم استفاده دوباره از ملات سیمانی، نیاز به شستوشوی مداوم نما، صرف هزینههای زیاد برای تمیز کردن نما میتوان اشاره کرد.نمای ساختمان دو طبقه با طراحی مدرن و کلاسیک آشنا شوید.

پیشنهاد می کنیم مقاله طرح نمای ساختمان را مطالعه کنید.