تماس با ساختمان ۰۲۱۲۲۰۳۷۳۳۳
ساعت پذیرش سفارش شنبه تا چهارشنبه ۱۰ الی ۱۶

رنگ ساختمانی چیست؟

رنگ ساختمانی چیست؟
 
زمان مطالعه: 4 دقیقه

اگر شما هم به دنبال تغییری سطحی و اما موثر در دکوراسیون منزل یا محل کار هستید، رنگ آمیزی فضا پیشنهادی جذاب است. رنگ ساختمانی تنها به رنگ دیوار و رنگ‌های مورد استفاده در فضای داخلی محدود نمی‌شود و شامل رنگ‌های روغنی، پتینه، اکریلیک و... نیز می‌شود. رنگ‌ها را می‌توان یکی از مصالح کاربردی و ضروری در تکمیل پروژه‌های ساخت و ساز معرفی کرد. ازاین‌رو شناسایی انواع رنگ ساختمانی و آشنایی با کاربرد آن‌ها سبب سهولت در انتخاب می‌شود. به همین دلیل در این مطلب علاوه بر معرفی انواع رنگ‌های ساختمانی، با کاربرد و راهنمای خرید آن‌ها نیز آشنا می‌شویم.

رنگ ساختمانی

رنگ ساختمانی چیست؟

رنگ‌ها نقش بسزایی در تکمیل، مراقبت و محافظت از قسمت‌های مختلف ساختمان به عهده دارند. اما برای بسیاری سوال است که رنگ ساختمانی چیست و کدام رنگ‌ها در این لیست قرار می‌گیرند؟ رنگ مایعی غلیظ است که گاهی به تنهایی و گاهی به صورت محلول رقیق شده با تینر و مواد شیمیایی دیگر آماده استفاده می‌شود. به طور کلی تمام رنگ‌هایی که در روند ساخت و ساز در ساختمان مورد استفاده قرار می‌گیرند رنگ‌های ساختمانی محسوب می‌شوند. در واقع رنگ‌هایی که برای آماده سازی دیوارهای داخلی و نمای ساختمان و حتی چهارچوب‌های فلزی استفاده می‌شوند، جزو این لیست به شمار می‌آیند.

انواع رنگ ساختمان از روغنی تا بلکا

رنگ‌های ساختمانی بنا به ترکیب شیمیایی، خواص فیزیکی و محل استفاده در انواع مختلف دسته بندی می‌شوند. رنگ‌های پلاستیکی، روغنی، مولتی کالر و آکریلیک را می‌توان کاربردی‌ترین نوع در ساختمان سازی معرفی کرد. البته که دنیای رنگ‌ها وسیع بوده و در ادامه انواع آن‌ها را آورده‌ایم.

رنگ پلاستیکی

رنگ پلاستیکی را می‌توان یکی از قدیمی‌ترین رنگ‌های ساختمانی معروف معرفی کرد که در طیف‌های متفاوت قابل تهیه است. این محصول بر پایه آب تولید شده است و محلول آن به راحتی با آب آماده می‌شود. رنگ‌های پلاستیکی ضد آب بوده و همین ویژگی سبب تمایز آن‌ها و استقبال بی‌نظیر مشتریان شده است. این محصول روی اغلب سطوح اعم از دیوار، سقف و حتی چهارچوب‌‌ها نیز قابل استفاده است. رنگ‌های پلاستیکی علاوه بر تنوع رنگ، تنوع کیفیت و کلاس نیز دارند. ازاین‌رو مصرف کنندگان می‌توانند نوع متناسب با نیاز و بودجه خود را تهیه کنند. برخی دیگر از ویژگی‌های این محصول کاربردی به شرح ذیل هستند:

  • استفاده راحت و آسان
  • سریع‌تر از سایر رنگ‌ها خشک می‌شود.
  • ایجاد سطح یکدست و براق
  • قابلیت پاک شدن با دستمال نم‌دار
  • بدون بو
  • عدم نیاز به استفاده از مشتقات نفتی هنگام استفاده
  • تنوع رنگ
  • مناسب برای سطوح مختلف گچی، سیمانی و...
  • ماندگاری و دوام مطلوب
  • مقرون به صرفه و نسبتا ارزان

انواع رنگ ساختمانی

رنگ ساختمانی روغنی

رنگ روغنی همانطور که از نامش پیداست یکی از رنگ‌های ساختمانی کاربردی و پرطرفدار دارای ساختاری ضد آب است. این رنگ علاوه بر خاصیت ضد رطوبت، سطحی براق و صیقلی داشته و در برابر لکه و آلودگی مقاومت قابل توجهی دارد. رنگ‌های روغنی بر اساس بافت و نتیجه نهایی در انواع براق، نیمه براق و مات قابل تهیه هستند. این نوع رنگ بر پایه مشتقات نفتی تهیه شده و به کمک آن‌ها رقیق و آماده استفاده می‌شود. رنگ‌های روغنی در رنگ‌های مختلف برای دیوارها و سقف پذیرایی، اتاق‌ها، راهروها و نیز وسایل آهنی مانند پنجره قابل استفاده هستند. رنگ روغنی به سه دسته براق، مات و نیمه مات تقسیم می‌شود. برخی از ویژگی‌های مثبت و منفی آن شامل موارد ذیل هستند:

  1. دوام و ماندگاری بسیار بالا
  2. خاصیت پاک شوندگی مطلوب
  3. ایجاد سطح یکدست و زیبا
  4. پوشش‌دهی بالا
  5. پروسه رنگ آمیزی طولانی و زمان‌بر
  6. دیر خشک
  7. قیمت مناسب
  8. بوی تند هنگام رنگ آمیزی
  9. قابلیت ضد زنگ

رنگ‌های اکریلیک (لاتکسی)

رنگ آکریلیک یکی از محبوب‌ترین و خاص‌ترین انواع رنگ ساختمانی است که دارای ساختاری چسبنده، ارتجاعی و مقاوم است. این محصول که دارای رزین آکریلیک است، بر پایه آب بوده و فاقد بو تند و زننده است. رنگ‌های آکریلیک همچون رنگ‌های روغنی ضد آب و قابل شستشو هستند. البته که ماندگاری و دوام این رنگ‌ها بیشتر از سایرین است. رنگ آکریلیک بنا به ساختار، کیفیت و تنوعی که دارد، گزینه‌ای مناسب برای رنگ‌ آمیزی فضای داخلی، نمای ساختمان، راهروها و حتی سرویس بهداشتی است. رنگ اگریلیک نیز به مانند رگ روغن دارای سه نوع براق، نیمه مات و مات است. این محصول همچنین به خوبی روی بتن، گچ و سطوح مختلف نشسته و لایه‌ای مقاوم و ضد آب ایجاد می‌کند. برخی دیگر از ویژگی‌های محصول مذکور شامل موارد ذیل هستند:

  • تنوع در طیف‌ و رنگ‌
  • خشک شدن سریع
  • پوشش دهی مطلوب
  • مقاومت در برابر آلودگی و لکه
  • مناسب مناطق دارای آب و هوای شرجی و مرطوب
  • مقاوم به شکستگی و پوسته پوسته شدن

انواع رنگ ساختمانی کاربردی

رنگ‌های مولتی کالر

رنگ ساختمانی مولتی کالر یکی از انواع رنگ‌های نوین صنعت ساختمان محسوب می‌شود که در مدت زمان کوتاهی، طرفداران زیادی پیدا کرده است. این محصول جدید همانطور که از نامش مشخص است، دارای چندین رنگ مختف روی یک زمینه معین است. به طوری که تکه‌ها و رگه‌های رنگی روی یک زمینه یک رنگ که معمولا خنثی است قابل مشاهده هستند. مولتی کالرها دارای تنوع رنگی بالایی بوده و اکثرا برای ادارات، شرکت‌ها، دیوار پذیرایی، اتاق خواب و راهروها استفاده می‌شوند‌.

این رنگ‌ها علاوه بر ساختار متفاوت، پروسه اجرا متفاوت هم داشته و با ابزارهایی مثل فرچه و غلطک اجرا نمی‌شوند. مولتی کالرها روی پرایمر مخصوص یا لایه‌ای از رنگ‌های روغنی یا پلاستیکی اجرا می‌شوند. این مصالح ساختمانی ظاهری متفاوت به سطح داده و سبب ایجاد دیواری زیبا و البته متفاوت می‌شوند. مولتی کالر‌ها همچنین دارای خاصیت ضد آب هستند و به راحتی پاک می‌شوند.

رنگ‌های نانو

همگام با طراحی و تولید مصالح ساختمانی مختلف، رنگ‌ ساختمان هم دچار تغییر و تحول شده و رنگ نانو با خواص منحصربفرد روانه بازار شده است. این محصول جدید سرآمد رنگ‌های ساختمانی بوده و دارای خواصی چون چسبندگی بالا، خاصیت ضد باکتری، خاصیت الاستیک و‌‌‌‌... است. رنگ‌های نانو با ترکیب ذرات نانو در رزین آکریلیک در رنگ‌ها و انواع مختلف تولید می‌شوند. این محصول همچون لایه‌ای محافظ روی سطوح مختلف قابل اجرا است.

رنگ نانو علاوه بر مقاومت در برابر رطوبت، خراش و پوسیدگی در برابر سایر عوامل محیطی مخرب هم مقاوم است. به طور مثال برخی از انواع رنگ‌های نانو در برابر حشرات، باکتری، میکروب‌ها حتی آتش سوزی مقاوم هستند. این محصول جذاب در مکان‌های مختلفی چون بیمارستان‌ها، مراکز درمانی، استخرها، هتل‌ها، منازل مسکونی و مکان‌های عمومی نیز کاربرد دارد. نکته مهم دیگر درمورد رنگ‌های نانو اجرا آسان و بدون نیاز به رقیق کنند‌ه‌ها است.

تنوع رنگ و طیف رنگ‌های ساختمانی

بلکا

 رنگ بلکا یک نوع رنگ سلولزی است که بیشتر برای رنگ آمیزی دیوارهای تزئینی مورد استفاده قرار می‌گیرد. البته به دلیل مقرون به صرفه بودن ممکن است برای سایر دیوارهای داخلی نیز از این رنگ استفاده شود. تنها محدودیت رنگ بلکا، استفاده از آن در محیط باز است؛ زیرا به دلیل ساختار سلولزی آن، ممکن است تحت تاثیر شرایط جوی، نور خورشید و... آسیب ببیند. رنگ آمیزی دیوار با استفاده از بلکا هزینه بسیار کمی دارد؛ همچنین این نوع رنگ به دلیل قیمت و تنوع بسیار بالا در طرح‌ها از طرفداران زیادی برخوردار است.

اهمیت استفاده از رنگ‌های ساختمانی

رنگ‌‌ها نقش بسزایی در زیبایی و صد البته مقاومت ساختمان‌ها ایفا می‌کنند. رنگ‌ ساختمانی شاید در نگاه اول تنها یک لایه رنگی به نظر برسد، اما کارایی و تاثیر این لایه فراتر از زیبایی بصری است. رنگ‌های ساختمانی با ایجاد لایه‌ای یکدست و صاف در وهله اول سطح را پوشش داده و از آن در برابر لکه و آسیب محافظت می‌کنند. به عبارتی رنگ‌ها علاوه بر تکمیل دکوراسیون، سبب افزایش مقاومت لایه زیرین هم می‌شوند. به طور مثال رنگ‌های روغنی از جذب رطوبت گچ و لایه زیرین پیشگیری می‌کنند.

می‌دانیم که رنگ ساختمانی علاوه بر فضای داخلی در نما و فضای بیرونی نیز استفاده گسترده دارد. لایه رنگی نما هم به منظور زیباشدن نما و هم با هدف افزایش مقاومت آن در برابر عوامل محیطی مخرب اجرا می‌شود. لازم به ذکر است رنگ آمیزی آداب و اصولی دارد که سبب استفاده بهینه و مطلوب از فضای ساختمان می‌شود. به طور مثال استفاده از رنگ نانو سبب ایجاد لایه‌ای محافظ در برابر حرارت، امواج الکترومغناطیسی و... می‌شود. همچنین استفاده از رنگ‌‌های روشن سبب ایجاد فضایی دلباز و بزرگ می‌شود.

مزایا رنگ ساختمان

رنگ به عنوان یکی از مصالح ساختمانی جایگاه خاصی نزد کارفرمایان و مجریان پروژه‌های ساخت و ساز دارد. نظر به اینکه مصالح مختلفی برای پوشش دهی دیوارها ، سقف و نما وجود دارد، چرا محبوبیت رنگ ساختمانی تا این بالا است؟ برخی از ویژگی‌های شایان توجه رنگ ساختمان شامل موارد ذیل هستند:

  •         اجرای سریع و آسان
  •         ایجاد لایه محافظ و زیبا
  •         قیمت مقرون به صرفه
  •         تنوع در نوع و رنگ
  •         قابل استفاده روی سطوح مختلف بتنی، سیمانی، گچی و رنگ آمیزی شده
  •         عدم نیاز به ابزارهای تخصصی
  •         ماندگاری بالا
  •         اصلاح آسان

راهنمای خرید رنگ

رنگ‌های ساختمانی از لحاظ ویژگی‌های شیمیایی و فیزیکی با یکدیگر متفاوت هستند اما این دلیل برتری نوعی بر نوعی دیگر نیست. در واقع هر یک از انواع رنگ ساختمان مناسب موقعیت و هدف خاصی هستند. به بیان ساده‌تر برای انتخاب رنگ مناسب و مطلوب ابتدا باید فضا و هدف رنگ آمیزی تعیین شود. به طور مثال رنگ روغنی براق انتخابی مناسب برای راهرو و مکان‌های پررفت و آمد است. در حالی که رنگ آکریلیک و نانو محصولی ویژه برای مکان‌ها و سطوح در معرض رطوبت محسوب می‌شود.

نکته بعدی که در انتخاب نوع رنگ موثر است، جنس و ساختار سطح مدنظر است. به طور مثال رنگ‌های مات و غیربراق و رنگ‌های مولتی کالر بهتر از سایر رنگ‌ها موج‌ها و پستی و بلندی‌های سطح را پوشش می‌دهند. علاوه بر این، رنگ‌های براق و روغنی روی سطوح کاملا صاف بهتر و زیباتر اجرا می‌شوند. و در نهایت نوبت به مدت زمان مورد نیاز برای رنگ آمیزی و خشک شدن رنگ می‌رسد. در این مورد لازم به ذکر است، رنگ‌های بر پایه آب و رنگ نانو به طور معمول سریع‌تر از سایرین خشک می‌شوند.

سخن پایانی

کارایی بالای رنگ ساختمانی در صنعت ساختمان و تکمیل معماری داخلی بر کسی پوشیده نیست. ازاین‌رو در این مقاله علاوه بر بررسی انواع رنگ ساختمان، ویژگی‌ها و مزایای رنگ‌های مختلف را بیان کردیم. ساختمان دات آی آر به عنوان مرجع تخصصی صنعت ساختمان و مصالح ساختمانی علاوه بر بررسی رنگ‌های مختلف، جدیدترین‌ها را نیز به کاربران معرفی می‌کند. این مجموعه همچنین با بهره‌گیری از نیروی انسانی توانمند گام‌های مهمی در تحول و بهبود این صنعت عظیم برداشته است.

نظرات خود را با ما در میان بگذارید
فیلترها
Sort
display