آشنایی با شیرآلات چشمی، گامی موثر در کاهش مصرف آب است! گروهی از شیرآلات نوین فاقد اهرم که اغلب در فرودگاهها، ادارات، بیمارستانها و مراکز زیبایی نصب شدهاند، شیرهای چشمی هستند. این شیرهای الکترونیکی که جای اهرم و یا حسگر لمسی، دارای چشمی هستند از شیرآلات پرطرفدار و البته بسیار کاربردی به شمار میآیند. از ویژگی های این شیرآلات میتوان به قطع و وصل فوری جریان آب، کاهش آب مصرفی، رعایت بهداشت فردی و ... اشاره کرد، برای معرفی شیرآلات چشمی و بررسی بیشتر ساختار آنها در ادامه مطلب با ما همراه باشید.
آشنایی با شیرآلات چشمی
با توجه به استقبال خریداران از شیرهای لمسی و چشمی در این میان آشنایی با شیرآلات چشمی امری شایان توجه است. شیرآلات چشمی یا شیرآلات الکترونیک یکی از انواع شیرهای مدرن ساختمانی هستند که به طور ویژه طراحی شدهاند. شیرآلات مذکور نوع خاصی از شیرآلات هستند که بدون نیاز به لمس یا فشار، تنها با قرارگیری دست جلوی سنسور یا چشمی کار میکنند.
این نوع شیر نوین، در وهله اول به دلیل کاهش مصرف آب و سپس به دلیل ساختار منحصر به فردش جایگاه خاصی میان شیرآلات پیدا کرده است. علت نامگذاری این شیر الکترونیک به نام شیر چشمی با نحوه عملکرد و سنسور چشم مانند آن مربوط است. در واقع سنسور شیر مذکور پس از قرار گیری دست یا شی در جلوی چشمی فعال شده و جریان آب را وصل میکند و به محض کنار رفتن عامل از جلوی آن، جریان آب را قطع میکند.
اجزای شیرآلات چشمی
با نگاهی به شیرآلات مختلف متوجه میشویم که هر یک از آنها از اجزای متفاوتی تهیه شدهاند. در راستای آشنایی با شیرآلات چشمی، بررسی اجزای آنها خالی از لطف نیست. شیرآلات الکترونیک چشمی به طور کلی از چهار بخش مجزا تشکیل شده اند که در ادامه انها را برای شما معرفی خواهیم کرد:
- حسگر مادون قرمز.
- بدنه شیر
- شیر کنترل برقی
- منبع تغذیه
حسگر الکترونیکی مادون قرمز
حسگر الکترونیکی قسمتی از شیرآلات چشمی است که آنها را از سایر محصولات متمایز میکند. این قطعه الکترونیکی که دارای دو بخش چراغ مادون قرمز و حسگر است، پیام برقراری جریان اب را ارسال میکند. در واقع این قطعه نقش اصلی را در شیرهای چشمی ایفا میکند.
بدنه شیر
بدنه شیر که شامل علم و پایه شیر است تمام اجزای شیر را درون خود جای میدهد. بدنه شیرآلات چشمی همچون سایر شیرآلات از متریال متفاوتی چون کروم، برنج و ... تهیه میشود.
شیر کنترل برقی
شیر برقی که یکی دیگر از اجزای اصلی شیرآلات چشمی است پس از دریافت پیام از حسگر، دریچه شیر را با هدف باز کردن شیر آب حرکت میدهد، این قطعه پس از قطع پیام از سوی حسگر با بستن دریچه جریان اب را قطع میکند.
منبع تغذیه
عملکرد دو قسمت سنسور و شیر کنترل برقی به وجود برق و جریان الکتریکی وابسته است، البته که یک باتری برای ذخیره نیرو در هنگام قطع برق، درون شیر تعبیه شده است.
عملکرد شیرهای چشمی
بخش مهم و مورد بحث در آشنایی با شیرآلات چشمی، آشنایی با نحوه عملکرد آنها است. همانطور که گفتیم شیرهای چشمی به واسطه سنسوری که دارند از وجود انسان و شی در مقابل خود مطلع شده و جریان آب را وصل میکنند. فرایند عملکرد این شیرها بدین صورت است که مادون قرمز بازتاب شده از دست انسان پس از برخورد با سنسور سبب فعال شدن سنسور میشود. فعال شدن سنسور نیز سبب ارسال پیام به شیر برقی و برقراری جریان آب میشود. در واقع عملکرد شیرآلات چشمی بر مبنای ارتباط بین حسگر الکترونیکی، شیر برقی و دریچه آب صورت میگیرد.
ویژگی های شیرآلات چشمی
ویژگی های شیرآلات چشمی چون صرفه جویی در میزان مصرف آب، پیشگیری از الودگی و انتقال میکروب، طراحی زیبا و جذاب و ... همگی دلایل پرطرفدار شدن این مدل شیرآلات ساختمانی هستند. ازاینرو در راستای معرفی شیرآلات چشمی، مزایا و همچنین معایب هرچند کمرنگ این شیرها را در ادامه آوردهایم.
- صرفه جویی در مصرف آب
شیرآلات چشمی همانطور که به محض دریافت سیگنال مادون قرمز از طریق سنسور، جریان آب را فعال میکنند پس از کنار رفتن فرد بلافاصله جریان اب را قطع میکنند. در واقع صرفه جویی در مصرف آب ویژگی بارز این محصول است.
- کاربری و استفاده آسان
این شیرها به دلیل نبود اهرم و یا حسگر لمسی برای همه افراد اعم از سالمندان، کودکان و معلولان نیز قابل استفاده هستند.
- پیشگیری از آلودگی
عدم تماس دستهای آلوده با شیرهای چشمی، دلیل محکمی برای پیشگیری از انتقال آلودگی محسوب میشود. همین امر سبب کاهش نیاز به نظافت شیرالات چشمی هم شده است.
- ظاهر زیبا و شیک
شیرهای چشمی جزء شیرهای شیک و مدرنی به شمار میآیند که طراحی نوین و صد درصد جذابی دارند که جلوه مناسبی به محیط میبخشند.
- دوام و عمر بالا
طراحی و نحوه استفاده از این شیرآلات به گونهای است که سبب افزایش عمر مفید و دوام آنها شده است.
آشنایی با شیرآلات چشمی و کاربردهایشان
ویژگیها و مزایا شیرآلات چشمی سبب کاربرد چشمگیر این محصولات در ساختمانها، ادارات و مراکز بسیاری شده است. در واقع این شیرآلات به واسطه عدم نیاز به لمس یا فشار شیر در محیطهای حساس به آلودگی بسیار کاربردی هستند. به طور مثال شیرهای چشمی در مراکز درمانی و آزمایشگاهها به طور قابل توجهی از لمس شیرها و انتقال میکروبها پیشگیری میکنند. در موردی دیگر نیز میتوان به کارایی این محصول در مهدکودکها و پیش دبستانیها برای کاهش مصرف آب و تسهیل استفاده از آب برای کودکان اشاره کرد. سایر کاربردهای این نوع شیرآلات نوین شامل موارد ذیل هستند:
- استفاده در قسمتهای مختلف منزل چون ظرفشویی، سرویس بهداشتی و روشویی
- استفاده در مراکز درمانی و بهداشتی
- استفاده در مراکز زیبایی، آزمایشگاهها و کلینیکها
- استفاده در سرویس بهداشتی اماکن عمومی چون مساجد، مدارس و ...
- استفاده در فرودگاهها، ترمینالها و هتلها
- استفاده در ادارات و سازمانها
سخن پایانی
نظر به اینکه آشنایی با شیرآلات چشمی سبب استفاده بیشتر و بهتر از شیرآلات چشمی شده و موجب کاهش مصرف آب میشود، در این مطلب به بررسی آنها پرداخته شد. ضمن معرفی شیرآلات چشمی، از ویژگی های شیرآلات چشمی چون فواید و مزایای جالب توجه آنها مطلع شدیم که به نوبه خود امری مهم است. در واقع ساختمان دات آی آر به عنوان مرجع تخصصی صنعت ساختمان معرفی محصولات و مصالح ساختمانی نوین برای زندگی آسانتر را وظیفه خود میداند. این مجموعه فعال همچنین خدماتی بینظیر به فعالان این عرصه ارائه میدهد.