صرفه جویی در مصرف انرژی و گرم کردن بهتر منازل و ساختمانها مختلف سبب استقبال ویژه از رادیاتورها به عنوان سیستم گرمایشی شده است. اما سوالی که اغلب افراد هنگام انتخاب با آن روبهرو میشوند، این است که رادیاتور فولادی مناسب تر است یا رادیاتور آلومینیومی؟ اگرچه رادیاتورهای فولادی انتقال حرارت خوبی دارند اما به پای رادیاتورهای آلومینیومی نمیرسند. البته که پس از مقایسه رادیاتور فولادی با رادیاتور آلمینیومی مشخص میشود که هر یک از آنها برای موقعیتی مناسب هستند. با ما همراه باشید تا در ادامه تفاوت رادیاتور فولادی با رادیاتور آلمینیومی را از جهات مختلف با یکدیگر تحلیل کنیم.
معرفی رادیاتور فولادی و آلومینیومی
قبل از بررسی اینکه رادیاتور فولادی مناسب تر است یا رادیاتور آلومینیومی؟ این اقلام گرمایشی را بررسی میکنیم. رادیاتورها از تجهیزات گرمایشی بدون خطری هستند که از طریق گردش آب گرم موتورخانه یا پکیج، گرما را به محیط منتقل میکنند. این وسیله بنا به جنس و شکل ظاهری دارای انواع مختلف آلومینیومی، فولادی، چدنی و حتی شسشهای است. رادیاتورها از نظر شکل ظاهری اغلب در دو نوع پنلی و پرهای نیز تولید میشوند.
رادیاتور فولادی که بیشتر به صورت پنلی ساخته میشود ظاهری صاف و نسبتا یکدست دارد. در حالی که رادیاتورهای آلومینیومی به صورت پرهای تولید میشوند. رادیاتورهای پرهای از کنار هم قرار گرفتن تعدادی پره آلومینیومی که وزن سبکی هم دارند تهیه میشوند. همانطور که مشخص است هر یک از این دو محصول دارای ویژگیها و کارایی متمایزی هستند که اطلاع از آن امری شایان توجه است.
مقایسه رادیاتور فولادی با رادیاتور آلمینیومی
رادیاتورهای فولادی و آلومینیومی علاوه بر جنس و شکل ظاهری، از نظر میزان بازدهی، دوام و کارایی، هزینه تعمیرات، قیمت و ... با هم متفاوت هستند. ازاینرو مقایسه و بررسی تفاوتهای آنها سبب انتخاب مدل بهتر میشود. مقایسه این اقلام از منظرهای مختلف به شرح ذیل است. مقایسه میزان و نحوه حرارت دهی رادیاتورهای فولادی و آلومینیومی، سطح مناسب بودن هر یک از آنها را به خوبی مشخص میکند. نظر به اینکه فولاد نوعی فلز با سطح رسانایی بالا است، گرمای آب را راحت و سریع به محیط منتقل میکند. علاوه بر این، فولاد دارای خاصیت حفظ گرما است و دیر سرد میشود. از سوی دیگر رادیاتورهای آلومینیومی به دلیل خاصیت رسانایی فوق العاده آلومینیوم بسیار سریع محیط را گرم میکنند. البته که این رادیاتورها با همان سرعتی که گرما را منتقل میکنند، پس از خاموش شدن سیستم گرمایشی زود هم سرد میشوند.
کیفیت و طول عمر رادیاتور فولادی مناسب تر است یا رادیاتور آلومینیومی؟
هرچند که کیفیت رادیاتورهای فولادی و آلومینیومی با یکدیگر متفاوت است اما خواص و خلوص مواد اولیه به کار رفته در تولید آنها در این امر موثر واقع میشود. فولاد که فلزی بسیار مقاوم است در برابر زنگ زدگی مقاومت قابل توجهی از خود نشان میدهد. البته که رادیاتورهای تهیه شده از فولاد گرید بالا در برابر زنگ زدگی و خوردگی مقاوم هستند. علاوه بر اینها لازم به ذکر است فولاد در برابر فشار، ضربه و جابجایی نیز مقاومت بالایی دارد.
از سوی دیگر آلومینیوم از دیر باز به عنوان فلز غیر خورنده شناخته میشود که در برابر زنگ زدگی مقاومت عالی دارد. به طوری که رادیاتورهای آلومینیومی در گذر زمان کیفیت خود را حفظ میکنند. البته که این رادیاتورها در برابر فشار و ضربه مقاومت پایینی داشته و امکان لب پر شدن و زدگی آنها وجود دارد.
مقایسه رادیاتور فولادی و آلومینیومی از نظر ظاهری
زیبایی ظاهری رادیاتورهای فولادی و آلومینیومی امری سلیقهای است اما هر دو آنها طراحی و جلوه مطلوبی دارند. رادیاتورهای فولادی ساختاری یکدست دارند و جلوه خاصی به محیط میبخشند. رادیاتورهای آلومینیومی نیز که به صورت پرهای طراحی میشوند، ظاهری مدرن و شیک دارند. عامل موثر در انتخاب بین این دو مدل سبک دکوراسیونی فضا و رنگ مدنظر است. در واقع رادیاتورهای پرهای به دلیل تنوع رنگی که دارند به راحتی با فضاهای مختلف هماهنگ میشوند.
تفاوت بازدهی رادیاتور آلومینیومی و فولادی
با توجه به اینکه رادیاتورهای فولادی دیرتر از رادیاتورهای آلومینیومی گرم می شوند، مدل آلومینیومی از سطح بازدهی بالاتری برخوردار است. در واقع شوفاژهای آلومینیومی برای گرم کردن محیط به درجه حرارت و زمان کمتری نیاز دارند. البته در این مورد نباید فراموش کرد که رادیاتورهای فولادی مدتی پس از قطع جریان آب هنوز گرمای محیط را حفظ میکنند.
مقایسه قیمت رادیاتور فولادی با آلومینیومی
یکی از مولفههای بسیار مهم در بیان اینکه رادیاتور فولادی مناسب تر است یا رادیاتور آلومینیومی، بحث هزینههای نگهداری و قیمت آنها است. قیمت رادیاتورهای فولادی به طور معمول پایینتر از قیمت مدلهای آلومینیومی مشابه است. در نتیجه برای افرادی که بودجه محدودی برای تهیه شوفاژ دارند مدلهای فولادی انتخاب مناسبی است. در این میان لازم به ذکر است هزینه تعمیرات و نگهداری مدلهای آلومینیومی کمتر از مدلهای فولادی است. در واقع مدل فولادی اگر دچار خوردگی یا مشکل شود به طور معمول باید با رادیاتور جدید تعویض گردد.
رادیاتور فولادی مناسب تر است یا رادیاتور آلومینیومی
پس از بررسیهای انجام شده حال نوبت پاسخ به سوال رادیاتور فولادی مناسب تر است یا رادیاتور آلومینیومی میرسد. در وهله اول باید بدانیم که رادیاتور مناسب، محصولی است که با محیط و هدف مدنظر تناسب داشته باشد. به طور مثال برای محیطهای ادارای و ساختمانهای آموزشی که رادیاتورهای فولادی انتخابی مناسب هستند.
در حالی که برای منازل جدید با متراژ متوسط که دارای عایق بندی مطلوب هستند میتوان شوفاژهای آلومینیومی را انتخاب کرد. به طور کلی اگر به دنبال رادیاتور محکم، بادوام و ارزان هستید، مدلهای فولادی را پیشنهاد میکنیم. از سوی دیگر مدلهای آلومینیومی به دلیل ساختار حساس به ضربه و خط خوردگی برای محیطهای شیک و آرام مناسب هستند.
سخن پایانی
سوال بسیاری از مشتریان پکیج و رادیاتورها این است که رادیاتور فولادی مناسب تر است یا رادیاتور آلومینیومی؟ ازاینرو در مطلب فوق علاوه بر مقایسه رادیاتور فولادی با رادیاتور آلمینیومی، به بررسی تفاوت رادیاتور فولاری با رادیاتور آلومینیومی پرداختیم. در واقع ساختمان دات آی آر به عنوان مرجع تخصصی صنعت ساختمان به منظور ارائه خدمات بهتر، راهنمایی درمورد تهیه این اقلام را وظیفه خود میداند. این مجموعه فعال همچنین با ایجاد بستری مناسب برای خرید و فروش مصالح ساختمانی کاربردی، خدمت مطلوبی به فعالان این حوزه میکند.