پیستوله یکی از بهترین ابزارهای رنگ آمیزی ساختمانی است که کار را برای نقاشان آسان میکند. استفاده از این ابزار کاربردی، نیازمند آموزش نحوه کار با پیستوله رنگ است تا از بروز مشکلات هنگام رنگ آمیزی پیشگیری شود. این دستگاه ساختار خاصی دارد که در صورت مهارت نقاش، سطوح مختلف را به زیبایی هرچه تمامتر رنگ آمیزی میکند. با ما همراه باشید تا مراحل و نکات مهم کار با پیستوله رنگی را بررسی کنیم.
در راستای آموزش نحوه کار با پیستوله رنگ بهتر است ابتدا با ساختار آن آشنا شویم. پیستوله رنگ نوعی ابزار نقاشی ساختمان با ساختار ساده و منحصربفرد است. این ابزار که از یک مخزن، لوله و سر اسپری مانند تشکیل شده رنگ را به طور کاملا یکنواخت روی سطح مدنظر اسپری میکند.
این محصول فلزی از لحاظ عملکرد به قلمو و غلطک برتری داشته و در دو نوع بادی و برقی قابل تهیه است. نحوه عملکرد این ابزار بدین صورت است که با ترکیب کردن ذرات رنگ با هوا، آن را با فشار زیاد به صورت اسپری روی سطح میپاشد.
صفر تا صد کار با پیستوله رنگ
رنگ آمیزی ساختمان و سطوح مختلف با پیستوله رنگ طی مراحل مختلفی انجام میشود که همگی منجر به کسب نتیجه مطلوب میشوند. اگرچه نقاشی با این ابزار آسان است اما رعایت مراحل ذیل از بروز مشکلات حین رنگ آمیزی پیشگیری میکند.
انتخاب رنگ و تینر اولین مرحله رنگ آمیزی با پیستوله رنگی
انتخاب رنگ متناسب با سطح و قابل استفاده در پیستوله اولین مرحله کار با این ابزار نقاشی است. رنگهای روغنی بهترین گزینه برای نقاشی با پیستوله هستند اما در صورت انتخاب تینر مناسب، میتوان از رنگهای اکریلیک و پلاستیکی نیز استفاده کرد. بهتر است هنگام خرید رنگ با فروشنده درمورد تناسب آن با پیستوله سوال شود.
آماده کردن سطح رنگ آمیزی
پیش از شروع رنگ آمیزی با پیستوله لازم است سطح مدنظر از هر گونه آلودگی، برچسب، سوراخ و ترک پاک شود. در واقع هرچه سطح تمیز و هموارتر باشد، نتیجه نهایی مناسبتری خواهید داشت.
پوشیدن لوازم محافظتی
از مراحل مهم آموزش نحوه کار با پیستوله رنگ، رعایت ایمنی و استفاده از ماسک، عینک مخصوص و دستکش است. با توجه به اینکه هنگام نقاشی با پیستوله، رنگ به صورت اسپری و با فشار خارج میشود، استفاده از لوازم محافظتی سبب حفظ سلامت فرد میشود. استشمام و تنفس ذرات رنگ برای سلامت سیستم تنفسی مضر است پس استفاده از ماسک در این فرایند فراموش نشود.
زیر سازی سطح
از دیگر مراحل موثر در زیبایی و ماندگاری رنگ آمیزی با پیستوله، آستر کشی سطح است. در واقع زیر سازی با رنگ آستری سبب جذب بهتر ذرات رنگ و یکدست شدن محل رنگ آمیزی میشود.
آماده کردن دستگاه از مراحل مهم آموزش نحوه کار با پیستوله رنگ
آماده و تنظیم کردن کمپرسور و پیستوله مرحله اصلی آموزش نحوه کار با پیستوله است که فقط به رعایت برخی نکات نیاز دارد. اولین کار در این محله، تنظیم فشار کمپرسور از طریق رگلاتور انجام میشود. به طور معمول فشار مناسب رنگ آمیزی ۱۲ تا ۲۴ است که برای تنظیم دقیقتر به دفترچه راهنمای مخصوص دستگاه مراجعه کنید.
پس از تنظیم فشار هوا، سوپاپ لوله را به پیستوله وصل کنید. برای آماده کردن مخزن پیستوله مقداری تینر را درون آن ریخته و به آرامی ماشه را فشار دهید. پس از تست عملکرد صحیح نازل، تینر را خارج کنید.
شروع رنگ آمیزی با پیستوله رنگ
در این مرحله رنگ رقیق شده با حلال را در مخزن پیستوله ریخته و درب آن را ببندید. سپس برای رنگ آمیزی مطلوب، سر پیستوله را حدود ۱۲ الی ۲۶ سانتی متر دورتر از سطح مدنظر گرفته و با فشار دادن ماشه رنگ آمیزی را شروع کنید. هر پیستوله و میزان اسپری شدن رنگ توسط آن قلقی خاصی دارد که معمولا با پاشیدن رنگ روی شیء تمرینی مشخص میشود. هنگام رنگ آمیزی سطح اصلی از دور و نزدیک کردن پیستوله پرهیز کرده و تمام سطح را یکدست رنگ کنید.
تکرار رنگ آمیزی و مراقبت از آن تا خشک شدن
معمولا یک لایه رنگ آمیزی با پیستوله برای پوششدهی سطح کافی نیست؛ بنابراین بعد از خشک شدن لایه اول نوبت به اجرای لایه دوم میرسد. لازم به ذکر است در فاصله بین دفعات رنگ آمیزی یا خالی شدن پیستوله، آن را با تینر یا حلال دیگر شستشو دهید تا منافذ مسدود نشوند.
پیستوله رنگ مناسب چه رنگهای ساختمانی است؟
پیستوله رنگ به طوری طراحی شده که رنگهای دارای غلظت پایین را به خوبی اسپری میکند. ازاینرو رنگهای ساختمانی رقیق شده با حلال متناسب با ساختارشان به راحتی با پیستوله قابل استفاده هستند. در واقع برخلاف باور عموم که رنگهای روغنی را مناسب پیستوله میدانند، انواع رنگهای اکریلیک و پلاستیکی بر پایه آب هم مناسب این ابزار هستند. تنها نکته قابل ذکر در این مورد، رقیق کردن اصولی رنگ برای اسپری شدن توسط پیستوله است.
نحوه نگهداری پیستوله رنگ
پس از آموزش نحوه کار با پیستوله رنگ نوبت به یادگیری نحوه نگهداری از این ابزار کاربردی میرسد. تمیز کردن اصولی و نگهداری درست از پیستوله سبب حفظ کارایی آن برای مدت طولانی شده و عدم رعایت نکات ضروری موجب تخریب آن میشود. اولین اقدام برای نگهداری پیستوله تمیز کردن آن پس از هر بار استفاده است. برای تمیز کردن این ابزار نقاشی هرگز از آب و نفت استفاده نکنید. شستشوی پیستوله و سر آن با تینر علاوه بر پاک کردن رنگها سبب مقاومت در برابر زنگ زدگی میشود.
برای پاک کردن رنگ از پیستوله و نظافت حرفهای آن علاوه بر تینر به مسواک و پارچه نرم نیاز است. پس از اتمام نقاشی با پیستوله به وسیله یک آچار مخزن را از قسمت سر جدا کرده و به کمک تینر و مسواک آن را تمیز کنید. پس از تمیز و خشک شدن قطعات، آنها را به هم وصل کرده و در جای خشک و تمیز نگهداری کنید.
سخن پایانی
نقاشی ساختمان با ابزارهای نوینی چون پیستوله آسان شده و در زمان کوتاهتری قابل اجرا است. به همین دلیل این مطلب از ساختمان دات آی آر به آموزش نحوه کار با پیستوله رنگ ساختمانی اختصاص داده شد. این ابزار ساده و در عین حال پرکاربرد با رعایت نکات آموزشی، رنگ آمیزی روی سطوح مختلف را به نحو احسن انجام میدهد.