در این مقاله سعی داریم شما را با نحوه بتنریزی سقف و انواع آن آشنا کنیم، قبل از شروع بهتر است ابتدا با این فرآیند آشنا شویم و سپس مراحل انجام آن را بررسی خواهیم کرد، تا انتهای این مقاله همراه ما باشید.
بتنریزی سقف چیست؟
بتنریزی سقف به فرایندی گفته میشود که طی آن، بتن آماده، به کمک پمپ، جرثقیل یا وسیلههای دیگری مانند آنها، در محل مورد نظر تخلیه میشود.
هدف از بتنریزی سقف، ایجاد استحکام و پایداری در سازه است و روی ایمنی تأثیر بسزایی میگذارد. کیفیت بتنریزی و چگونگی انجام آن، روی مقاومت ساختمان در برابر حوادث طبیعی مانند زلزله تأثیر میگذارد. محلهایی که به بتنریزی نیاز دارند عبارتند از فونداسیون، ستونها، سقف ساختمان. بتنریزی در همه بخشهای ساختمان، اصول خاص خود را دارد.
مراحل انجام بتنریزی سقف
مرحله اول: تهیه بتن
پیش از بتنریزی باید مطمئن شوید که کیفیت بتن مناسب است و مواد تشکیلدهنده آن به نسبت درستی با هم ترکیب شدهاند. کم یا زیاد شدن مواد مختلف سازنده بتن، میتواند باعث شود که خواص بتن تغییر کند. بنابراین هنگام مصالح ساختمانی باید حتماً از ترکیب بتن مطمئن شوید.
مواد سازنده بتن، شن و ماسه، سیمان، سنگ آهک، آب و مواد شیمیایی دیگر میباشند. ترکیب بتن به صورت سه چهارم سنگدانه و یک چهارم آب درست میشود. تهیه بتن و ترکیب این مواد به شکلی که در نهایت بتن دارای غلظت و ترکیب مناسبی باشد، عملی تخصصی است و باید به دست افراد باتجربه انجام شود.

اخیراً به جای تهیه بتن در محل ساخت سازه، از بتنهای آماده استفاده میکنند. این بتنها از کارخانه تا محل ساخت و ساز با کامیونهای حمل بتن با بونکر حمل میشود.
مرحله دوم: آرماتوربندی
مرحله دیگری که پیش از بتنریزی باید به انجام برسد، آرماتوربندی و قالببندی است. در پی یا فونداسیون ساختمان، مهندس ساختمان با در نظر گرفتن عواملی مانند تعداد طبقات ساختمان، محاسبه وارده بر پی ساختمان، کیفیت و نوع زمین و عوامل دیگر، تعداد آرماتورها را تعیین میکند. مهندسین با محاسبات، عرض میلگردها را تعین میکنند و در اطراف میلگردها فضاهایی را خالی در نظر میگیرند که مربوط به قرارگیری قالبهای بتنریزی است.
پی ساختمان تنها قسمتی نیست که به آرماتوربندی نیاز دارد بلکه سقفها و ستونها نیز به آرماتوربندی نیاز دارند.
پیش از بتنریزی سقف، آرماتوربندی تیرچه و بلوک انجام میشود. هنگام اجرای سازههای بتنی برای سقف، از تیرچه استفاده میکنند. وسط این تیرچهها نیز با بلوک یا یونولیت پر میشوند.
این مواد به عنوان عایق حرارتی شناخته میشوند. جای میلگردها در چهار سمت تیرچهها میباشد. بعد از انجام کامل مراحل آرماتوربندی، قالبها کار گذاشته میشوند و در زیر تیرچهها شمع قرار میگیرد. کاربرد شمع، جهت ایجاد سطح اتکا، برای جلوگیری از ریزش سقف است.
انواع مختلفی از شمعها وجود دارند. بعضی شمعها برای فونداسیون و بعضی برای نگهداری سقف، پیش از بتنریزی به کار میروند. شمعها از مصالحی مانند فولاد، بتن یا چوب تشکیل میشوند.

بیشتر بخوانید : بتن لاتکس چیست
مرحله سوم: بتنریزی
بعد از انجام مراحل قبلی، بتن در قسمتهای مخصوص خود ریخته میشود. سقف ساختمان در مقایسه با پی، به بتن کمتری نیاز دارد. بتنریزی سقف باید حتماً طی یک مرحله انجام شود زیرا سقف سازه باید یکپارچه باشد و در آن هیچ ترکی نباشد. بتنریزی ستونها به روش دستی یا به روش پمپکردن انجام میشود.
انواع مختلفی از سقفها وجود دارند مانند بتنریزی سقف تیرچه بلوک، بتنریزی سقف وافل و بتنریزی سقف کامپوزیت که بتنریزی هر کدام نکات خاصی دارد.
بتنریزی سقف تیرچه بلوک
در سقفهای اجرا شده با تیرچه و بلوک، تحمل فشار به بتن بالایی واگذار میشود که باید ضخامتی حداقل 5 سانتیمتری داشته باشد. پیش از بتنریزی سقف تیرچه بلوک، باید یکبار تمام شرایط بررسی شوند.
-
نظارت تعداد میلگردهای سراسری تیر بر اساس نقشه
-
نظارت روی فاصله میلگردهای طولی از یکدیگر
-
بررسی فاصله میان خاموتهای تیر
-
بررسی اجرای خاموت اول تیر در بر ستون
-
بررسی خیز منفی سقف
-
نظارت روی بکارگیری ادکا برای هر تیرچه
-
بررسی عدم وجود هیچ شن، فوم و ماسهای در قالبها
-
نظارت روی اجرای کلاف عرضی
-
نظارت بر فاصله میان شمعهای سقف
-
نظارت بر خیسکردن بلوک سقف در حین ریختن بتن
-
نظارت بر رعایت کاور تیرها
-
نظارت بر رعایت میلگردهای تقویتی تیر
-
نظارت بر رعایت صاف بودن و همچنین فاصلههای میلگردهای تقویتی دال و حرارتی
-
نظارت بر اجرای خاموتهای ستون در فصل مشترک تیر به ستون
-
نظارت بر بسته بودن انتهای بلوکهای سیمانی در نقاطی که دارای امکان ورود بتن هستند.
بتنریزی سقف وافل
اجرای بتنریزی سقف وافل، تعداد ستونهای مورد نیاز را کاهش میدهد.
پیش از آغاز بتنریزی سقف وافل باید سطح را بررسی کنید تا مطمئن شوید امکان نشتی وجود نداشته باشد. بسته به مشخصاتی که طراح برای بتن در نظر گرفته است، بتن به محل ساخت و ساز منتقل میشود و به صورت یکپارچه روی سقف ریخته خواهد شد. چیدمان قالب وافل قبل از بتنریزی انجام شده است.

نیازی نیست بتنریزی ویبراسیون انجام شود. اگر کار به درستی انجام شده باشد، فضا برای بتنریزی وجود دارد. برای روانکردن بتن نیازی به افزودن ماده خاصی ندارید. باید زمان بدهید تا بتن شکل بگیرد. بر اساس زمانبندی، باید برای جداسازی قالب وافل اقدام کنید.
بتنریزی سقف کامپوزیت
بتنریزی بعد از نصب میلگردها، انجام میشود. ضخامت کم دال و یکنواخت بودن سطح صفحات سبب خروج سریع هوا و راحتتر شدن کار میگردد.
بتنریزی سقف کامپوزیت، آخرین مرحله اجرایی میباشد که ضخامت آن نباید از 10 سانتیمتر کمتر باشد. در صورتی که از دو شبکه میلگرد در کار استفاده شده باشد، باید نقشههای قابل اجرای ضخامت بتن روی سقف را عملی کنند.

پیشنهاد می کنیم مقاله بتن چیست؟ را مطالعه کنید.
مرحله چهارم: متراکمسازی بتن و ویبراسیون
پس از ریختن بتن باید آن را یکدست کنند و باید مطمئن شوند که بین لایههای آن هوا وجود نداشته باشد. برای جلوگیری از ماندن هوا در لایههای بتن، بتن را با ویبراسیون صاف میکنند. بتن با قطر کمتر از 15 سانت با ماله ویبره میشود. برای قطرهای بیشتر از انواع ویبراتورهای لرزشی، فشاری یا ترکیبی استفاده میکنند.
برای خرید سیمان سفید میتوانید با شماره ۰۲۱۲۲۰۳۷۳۳۳ تماس بگیرید و یا به سایت مصالح ساختمانی ساختمان دات آی آر مراجعه نمایید.