بتن رنگی چیست؟ شاید برای شما هم پیش آمده باشد که بارها بتن رنگی را در نماها و فضاهای ساختمانی و شهری مشاهده کرده باشید؛ اما آیا تابهحال به این موضوع فکر کردهاید که کاربرد بتن رنگی چیست یا اینکه درباره انواع بتن رنگی اطلاعات بیشتری به دست آورید؟
کاربرد این ماده را میتوان در صنعت ساختمان سازی، کارهای معماری و همچنین تزئینی خلاصه کرد؛ مزایا و معایب بتن رنگی بر مهندسان معمار پوشیده نبوده و با توجه به گستره کاربردی که دارد، از آن برای تزئین کردن مکانها و ساختمانهای مختلفی همچون پارک و بوستانها، فرودگاهها، پلها، هتلها و مکانهای اقامتی، پارکینگها، فروشگاهها و مراکز خرید و... استفاده میکنند.
اما شاید اینطور فکر کنید که تنها هدف استفاده از این بتن، زیبایی و رنگهای جذاب آن است؛ اما باید به این نکته توجه داشته باشید که این ماده علاوه بر رنگهای زیبا دارای دوام، مقاومت، استحکام و همچنین خاصیت ضد فرسایشی بسیار بالایی نسبت به دیگر انواع بتن است و همین موضوع باعث شده تا افراد زیادی برای داشتن دو معیار زیبایی و استحکام در کنار یکدیگر دست به این انتخاب بزنند.
در ادامه این مقاله ما را همراهی کنید تا همه چیز را درباره این ماده محبوب و پرطرفدار را برای شما مورد بررسی قرار دهیم.
بتن رنگی چیست؟
بتن رنگی چیست؟ همانطور که میدانید امروزه صنعت ساختمان سازی بسیار پیشرفت کرده و متریالها و مصالح جدیدی در این صنعت ظهور کردهاند؛ یکی از محبوبترین و متداولترین مصالحی که در این صنعت کاربرد بسیار وسیعی دارد، بتن است که امروزه انواع مختلف و همچنین کاربردهای زیادی را شامل میشود و در سطح جهان بسیار شناخته شده است. اگر میخواهید بدانید که بتن رنگی چیست؟ باید به زبان ساده بگوییم که بتن رنگی درواقع همان بتن ساده است که در ساختمانها به کار میرود؛ اما تفاوت اصلی آن با دیگر انواع بتن در تنوع رنگی بالای آن است. ترکیبات این بتن به گونهای است که علاوه بر زیبایی ظاهری میتواند استحکام مقاومت در برابر فرسایش را به سازه ببخشد.
کاربرد بتن رنگی را بیشتر میتوان به عنوان کفپوش در مسیرهای پر رفت و آمد و پرتردد و مکانهایی دانست که ماشینهای سنگین از آنجا عبور میکنند. تنوع رنگی بالای این بتن باعث شده تا به عنوان یکی از پرکاربردترین مصالح برای تزئین انواع سطوح محسوب شود.
بیشتر بخوانید: بتن چیست؟ اجزا، ویژگیها و کاربردهای بتن
مهندسان معماری که این ماده را برای تزئین سازه خود انتخاب میکنند، میتوانند با استفاده از آن روی انواع سطوح صاف، منحنی یا مقرنس کار کرده و پایانی زیبا و محکم به عمل آورند. از سری دلایل محبوبیت این نوع بتن در بین مهندسان معمار میتوان به موارد مختلفی ازجمله دردسترسبودن، قیمت مناسب، زیبایی خیره کننده، خاصیت ضد فرسایشی و مقاومت بالای آن اشاره کرد.
آشنایی با انواع بتن رنگی
حال که جواب سؤال خود را درباره اینکه بتن رنگی چیست را گرفتید، زمان آن رسیده که با انواع بتن رنگی آشنا شوید. انواع بتن رنگی به طور کلی در دو دسته مختلف تقسیم میشوند. انواع بتن رنگی شامل دو مورد زیر است:
بتنهای رنگی ساده
بتن رنگی چیست؟ یکی از انواع بتنهای رنگی، بتن رنگی ساده است؛ اجزای تشکیل دهنده بتن رنگی ساده که یکی از انواع بتن رنگی محسوب میشود، شامل آب، سیمان سفید، رنگ، شن و ماسه معمولی است؛ نکته قابل توجه درباره این نوع بتن این است که مشخصات مکانیکی کاملاً مشابهی با بتن ساختمانی داشته و تنها تفاوت آن در دو معیار ظاهر و رنگ است.
برای استفاده از بتن رنگی ساده میتوانید از شن و ماسه رنگی نیز به جای شن و ماسه معمولی استفاده کنید.
بتنهای رنگی صنعتی
بتن رنگی چیست؟ ترکیبات بتن رنگی صنعتی نیز درست مانند بتن رنگی ساده از آب، سیمان سفید و رنگ بوده و تنها تفاوت صنعتی با ساده در نوع سنگدانههای آنها است. سنگدانههای بتن رنگی صنعتی از مواد و ترکیبات بسیار سخت همراه با خاصیت ضد فرسایشی و فشار بسیار بیشتر به همراه ترکیبات صنعتی تولید میشوند. این نکته قابل توجه است که بدانید سنگدانههای بتنهای رنگی صنعتی مقاومت سایشی و فشاری چندین برابری بیشتر نسبت به شن و ماسههای طبیعی و معمولی دارند و به همین خاطر بتنهایی که از این نوع سنگدانهها به وجود میآیند را به نامهای بتن ضد سایش یا بتن سخت میشناسند.
کاربردهای بتن رنگی
کاربرد بتن رنگی چیست؟ همانطور که در ابتدای مقاله هم اشاره کردیم، کاربرد بتن رنگی در یک یا دو مورد خلاصه نشده و گستره وسیعی دارد. حجم بالای کاربرد بتن رنگی باعث شده تا مهندسان زیادی از آن برای کارهای ساختمانی و تزئینی خود بهره بگیرند. کاربرد بتن رنگی شامل موارد زیر است:
- برای ساخت کفپوشهای پیادهراهها و میدانها از بتن رنگی استفاده میشود.
- کاربرد بتن رنگی در رنگی کردن سازههای بتنی نیز قابل مشاهده است؛ برای مثال از بتن رنگی برای آشیانه حفاظت از هواپیماهای جنگی یا انبار مهمات مکانهای نظامی استفاده میکنند تا از طرفی کار استتار این اماکن را نیز انجام دهد.
- سالنهای تولید انبارهای معمولاً در معرض سایش، برخورد اجسام تیز و همچنین ریزش مواد هستند؛ به همین خاطر توصیه میشود تا از کفپوشهای سختکننده بتنهای رنگی برای این اماکن استفاده شود.
- زیباسازی بافت شهری یک کاربرد بتن رنگی به حساب میآید و در طول روز بارها پیش میآید که مردم شهر در معرض این نماهای بتن رنگی قرار بگیرند؛ بنابراین بسیار مهم است که نماهای شهر با بتن رنگی خودنمایی کنند.
- به منظور طراحی معماری و به وجود آوردن ویژگیهای محیط اطراف میتوان از بتن رنگی بهره برد.
- استفاده از بتن رنگی در بسیاری از اماکن شایع است؛ ازجمله این اماکن میتوان به موزهها، نمایشگاهها، مدرسهها، مراکز خرید، فرودگاهها، فروشگاهها و... اشاره کرد.
- شاید تابهحال برای شما هم پیش آمده باشد که مسیرهای مخصوص پیادهروی و دوچرخه سواری را دیده باشید؛ برای رنگ کردن این مسیرها از بتنهای رنگی روشن استفاده میشود.
- کاربرد بتن رنگی تنها در موارد ذکر شده خلاصه نمیشود؛ از این بتنها برای مشخص کردن تفاوت بین جاده و تراموا نیز استفاده میشود.
- بتن رنگی چیست؟ بتن رنگی موادی است که از آن برای مشخص کردن قسمتهایی از پارکینگها استفاده میشود.
- استفاده از بتنهای رنگی در مراکز ورزشی و پارکهای اسکیت بازی بسیار شایع است.
- برای مشخص کردن خطوط و مناطق ساحلی نیز میتوان از بتنهای رنگی استفاده کرد.
- از دیگر کاربردهای بتن رنگی میتوان به استفاده از آنها در راهروهای خانهها، پاسیوها و دیگر فضاهای خانه اشاره کرد.
رعایت این نکات در حین اختلاط بتن رنگی ضروری است
بتن رنگی چیست و نحوه اختلاط آن چگونه است؟ اگر قصد اختلاط بتن رنگی را دارید، باید از یک سری نکات پیروی کنید تا رنگ یکنواختی به دست آورده و ثبات ترکیب خود را حفظ کنید. این نکات شامل موارد زیر میشود:
- از بتونیر برای ترکیب و درست کردن بتن استفاده نکنید، در عوض میتوانید از میکسر با تعداد پرههای بیشتر برای ترکیب استفاده کنید.
- سیمان مصرفی پیشنهادی ما به شما تیپ یک و دو بوده و همچنین توجه به عیار سیمان مصرفی از نکات بسیار ضروری است.
- برای رنگی کردن بتن باید حداقل از 2 درصد رنگ نسبت به وزن سیمان خود استفاده کنید؛ در صورتی که از خرا یا گلماش طبیعی استفاده کنید، باید بدانید که این درصد ممکن است تا ۱۰ درصد نیز افزایش پیدا کند.
- برای مخلوط کردن رنگ میتوانید از رزین یا روان کنندههای نسل جدید استفاده کنید.
- بتن را در شرایط رطوبت و دمای مناسب عملآوری کنید؛ هر چه بتن تولید شده برای مدت زمان بیشتری در شرایط خاص مرتبط با عملآوری قرار بگیرد، رنگی که در آخر تولید میشود دارای کیفیت و ثبات بیشتری خواهد بود.
- اگر شما هم برای تراکم بتن خود از ویبره استفاده میکنید، باید به این نکته توجه داشته باشید که نباید زمان آن تا حدی باشد که رنگدانه از بتن جدا شود.
نحوه اجرای بتن رنگی چگونه است؟
برای اجرای بتن رنگی هم درست مانند بتن ساده عمل شده و هنگام بتنریزی آماده میشود. از بتن رنگی بیشتر برای اجرای کفپوشها استفاده میشود و به همین خاطر باید توجه داشته باشید که برای هر مترمربع تقریباً ۵ کیلوگرم بتن رنگی کافی است. اگر قصد استفاده از بتن رنگی ساده را دارید، باید بدانید که استفاده از رنگدانههای معدنی و سیلیس میتواند میزان چسبندگی ترکیب و میزان دوام بتن رنگی ساده را نسبت به بتن ساده چندین برابر بیشتر کند. حال اگر قصد استفاده از بتن رنگی صنعتی را دارید، باید بدانید که استفاده از آن به عنوان پوشش میتواند میزان مقاومت آن را نسبت به بتن ساده تقریباً دو برابر کند.
بیشتر بخوانید: بتن خوب چه ویژگیهایی دارد؟
در هنگام ساخت بتن رنگی باید تا حد زیادی به این موضوع توجه داشته باشید که ترکیب شما به خوبی با یکدیگر ترکیب شوند، در غیر این صورت ممکن است حفرههای کوچک و بزرگی در بتن پدیدار شود که نتیجه آنها فرسایش و ترک خوردگی در بتن است. از دیگر نکاتی که در هنگام اجرای بتن رنگی باید به آن توجه کنید این است که تجهیزات مصرفی شما برای تولید کردن بتن، باید از هرگونه مواد اضافی مانند روغن، گریس، زنگزدگی و همچنین آلودگی عاری باشد؛ چرا که این مواد علاوه بر خراب کردن کیفیت رنگ، روی میزان کیفیت و سختی بتن نیز تأثیر گذاشته و از آنها میکاهد.
مزایا و معایب بتن رنگی
مزایا و معایبت بتن رنگی چیست؟ همانطور که میدانید هر ابزار یا مصالحی دارای یک سری مزایا و معایب است؛ اما شاید جالب باشد که بدانید درباره مزایا و معایب بتن رنگی نمیتوان هیچگونه عیبی در نظر گرفت. در این قسمت قصد داریم تا شما را با مزایا و معایب بتن رنگی آشنا کنیم. مزایای این متریال شامل موارد زیر میشود:
۱-این ماده دارای میزان مقاومت بالایی در برابر سایش بوده و دوام بالایی در برابر عوامل سایشزا دارد.
۲-از دیگر مزایای بتن رنگی میتوان به مقاومت آن در برابر اشعات UV اشاره کرد.
۳-بتن رنگی در برابر عوامل شیمیایی مقاومت بسیار خوبی از خود نشان داده و مقاومت مکانیکی بسیار خوبی نیز دارد.
۴-بتن رنگی از جذب گردوغبار و آلودگی جلوگیری کرده و امکان شستشوی آن بهراحتی فراهم بوده و میتوانید سطح آن را بشویید.
۵-از کاربرد بتن رنگی میتوان به یک تیر و دو نشان آن اشاره کرد؛ یعنی با استفاده از آن میتوان به صورت همزمان کار بتن و رنگآمیزی ساختمان را انجام داد.
۶-سرعت پیادهسازی این متریال بسیار بالا است.
۷-در برابر آب باران مقاوم بوده و رنگ آن در آب حل نمیشود.
شرایط قیمت و خرید بتن رنگی در ایران چگونه است؟
بتن رنگی چیست و قیمت تمام شده آن چقدر است؟ اگر قصد اجرای سازه خود به وسیله بتن رنگی را دارید، باید از این موضوع آگاه باشید که قیمت تمام شده سازه شما با بتن رنگی به عوامل مختلفی بستگی دارد؛ ازجمله این عوامل میتوان به مواردی مانند مقدار ضخامت استفاده شده از بتن رنگی، مقدار وسعت و مساحتی که روی آن بتن رنگی به کار میرود و حالت هندسی سطح مورد نظر اشاره کرد.
اما یادتان باشد که این روش نسبت به بسیاری از روشهای دیگر مقرونبهصرفهتر بوده و در عین استحکام، زیبایی بینظیری نیز به سازه میبخشد.
اگر برای به کار بردن این نوع بتن از رنگهای پودری استفاده میکنید، باید بدانید که این کار تا میزان زیادی قیمت تمام شده سازه شما را افزایش میدهد؛ بنابراین استفاده از میزان زیادی رنگ پودری برای بالا بردن میزان کیفیت بتن، کار درستی نیست. برای اینکه قیمت کار شما بیشتر از حد معمول تمام نشود، میتوانید به اندازهی یک تا ۲ درصد وزن سیمانی که مصرف میکنید، به آن رنگ اضافه کنید.
در آخر ما به شما پیشنهاد میکنیم تا برای خرید بتن رنگی آماده اقدام کنید؛ چرا که هزینه بسیار معقولتری را پیش روی شما میگذارد.
جمعبندی
بتن رنگی چیست؟ همانطور که گفتیم بتن رنگی مادهای پرکاربرد و مقاوم برای کارهای ساختمانی و تزئینی است؛ انواع بتن رنگی علاوه بر فراهم کردن استحکام لازم میتواند زیبایی ظاهری بسیار جذابی نیز به سازه مورد نظر بدهد که این موضوع به کاربرد بتن رنگی اشاره دارد.
بتن رنگی در اصل مانند یک معجزه وارد عمل شده و به تن بیروح و سرد بتن، رنگی چشمنواز و به نوعی روحی تازه میبخشد؛ بنابراین بسیار قابل درک است که به دلیل زیبایی خیره کننده، دوام و استحکام بالا روزانه بر تعداد طرفداران یک نوع بتن افزوده شود. تمام سعی ما در این مقاله بر این بود تا اطلاعاتی مفید درباره این نوع بتن و مزایا و معایب بتن رنگی در اختیار شما بگذاریم.
برای اطلاع از خرید و قیمت سیمان با شماره ۰۲۱۲۲۰۳۷۳۳۳ سایت مصالح ساختمانی ساختمان دات آی آر تماس بگیرید.