سیمان رنگی از دیرباز توسط گذشتگان به روشهای سنتی و برای مصارف آیینی تهیه میشد. امروزه نیز نیاز به تنوع و مصالح ساختمانی جدید برای بندکشی یا اجرای نمای ساختمان سبب طراحی و تولید سیمان رنگی به صورت صنعتی و در تناژ انبوه شده است. کاربرد سیمان رنگی تنها به صنعت ساختمان محدود نشده و در زیباسازی شهر، تهیه لوازم دکوراتیو و... استفاده میشود. ویژگی جالب توجه این سیمان برتری آن به سیمان رنگ شده یا رنگ آمیزی روی سیمان است که سبب افزایش کارایی آن میشود. در ادامه علاوه بر طرز تهیه، مزایا و معایب سیمان رنگی و کاربردهای آن را به تفصیل بررسی میکنیم.
سیمان رنگی چیست؟
سیمان رنگی یا Colored Cement نوعی سیمان کاربردی در صنعت ساختمان و زیباسازی شهر است. این سیمان نوعی سیمان سفید فرآوری شده است که از ترکیب پودر سیمان سفید با مواد رنگی حاصل از فلزات تهیه میشود. در واقع سیمان مذکور با افزودن اکسید فلزات مختلف که هریک رنگ خاصی دارند رنگ آمیزی میشود. به طور مثال سیمان قرمز و قهوهای از افزودن نوع و میزان خاصی از اکسید آهن به سیمان بدون رنگ به دست میآید.
برخلاف تصور عموم این محصول ساختمانی در کارخانه و هنگام آسیاب کردن رنگ آمیزی شده و بسته بندی میشود. سیمان رنگی علاوه بر تمایز رنگ و جلوه بصری مطلوب، دارای چسبندگی و مقاومت قابل توجهی است. در واقع این سیمان از لحاظ خواصی چون چسبندگی، پوششدهی و ماندگاری با سیمان مرغوب تفاوتی ندارد. علاوه بر این نحوه استفاده و تهیه ملات آن بسیار آسان بوده و از گیرایی مناسبی برخوردار است.
رنگهای مختلف سیمان رنگی
با اینکه در تولید سیمان رنگی از مواد شیمیایی و رنگدانههای مصنوعی استفاده نمیشود، تنوع رنگی این محصول امری شایان توجه است. مواد رنگی اضافه شده به سیمان رنگدانهدار در برابر نور مقاوم بوده و تغییر رنگ نمیدهند. همانطور که گفتیم این محصول در رنگها و طیفهای مختلف از زرد گرفته تا سیاه برای مصارف گوناگون تولید و عرضه میشود. در واقع با تولید رنگهای اصلی سفید، قرمز ،آبی، زرد و سیاه، تهیه رنگهای دیگر آسان میشود. برخی از اکسیدها و مواد مورد استفاده در تولید رنگهای مختلف سیمان شامل موارد ذیل هستند:
- اکسید آهن و دوده برای رنگ سیاه
- اکسید آهن قرمز برای رنگ قرمز
- اکسید آهن و اکسید کبالت برای تهیه رنگ قهوهای
- اکسید فلز کروم برای سبز و زرد متمایل به سبز
- اکسید فلز منگنز برای تهیه آبی
- اولترامارین برای سرمهای
- کهربا برای قهوهای
کاربرد سیمان رنگی
نظر به اینکه سیمان سفید و مشتقات آن در نمای ساختمان، بندکشی و پروژههای شهرداری در سطح شهر قابل استفاده است، سیمان رنگی هم در این زمینهها کاربرد چشمگیر دارد. این محصول روی اغلب سطوح قابل اجرا بوده و ماندگاری مطلوبی هم دارد پس انتخابی درست برای مصارف مختلف است. از سوی دیگر تنوع رنگی این نوع سیمان بالاست و بنا به موقعیت میتوان رنگهای متفاوت آن را استفاده کرد. لیست کارایی و کاربرد سیمان رنگی شامل موارد ذیل است:
- نما ساختمانها و مجتمعهای مختلف
- بندکشی انواع سنگ، کاشی و نماهای مختلف متناسب با رنگ آنها
- اجرای کفپوش حیاط و فضای داخلی ساختمانها
- تهیه بتن اکسپوز و ملاتهای مختلف
- قابل استفاده در بتن
- کاربرد گسترده در شهربازیها و پارکها برای اجرای معابر و زمین بازی
- اجرای پروژههای زیبا سازی شهر
- در ساخت و پوششدهی دیوار استخرها
ویژگیها و مزایای سیمان رنگی
سیمان رنگی همانطور که از نامش پیداست دارای مواد رنگی بوده و همین تمایز، بارزترین ویژگی آن به شمار میآید. تنوع رنگی این محصول، سبب تزریق رنگ به صنعت ساختمان سازی و ایجاد نماهای شاد و سطوح متفاوت شده است. البته که ویژگیهای مثبت این محصول تنها به رنگی بودن آن محدود نشده و خواص شیمیایی جالب توجهی هم دارد. در راستای بررسی معایب و مزایای سیمان رنگی و سطح کارایی آن ویژگیها و مزایای این محصول را در ادامه آوردهایم.
- تنوع رنگی بالا و قابلیت سفارش رنگهای دلخواه در تناژ موردنیاز
- ایجاد سطح صاف و یکدست بدون هرگونه درز و ناهمواری
- مقاومت بالا در برابر عوامل مخرب
- مقاوم به نور آفتاب، رطوبت و آلودگی
- وزن سبک
- رنگ ثابت و ماندگار با گذر زمان
- قابل اجرا در ضخامت های پایین
- زمان گیرایی مطلوب
- ایجاد جلوه بصری مناسب
- قیمت مناسب و در دسترس
معایب سیمانهای رنگی
اگر چه سیمان رنگی محصولی اصلاح شده و کاربردی است اما معایب کوچکی هم دارد. در راستای بررسی مزایا و معایب سیمان رنگی لازم به ذکر است استفاده بیش از اندازه از این محصول گاهی برای ساکنان حساسیت زا است. در واقع بافت سیمانها و ملاتهای تهیه شده از آنها به گونهای است که برخی افراد در مجاورت با آنها دچار حساسیت میشوند. ازاینرو هنگام استفاده در فضای داخلی جوانب را بسنجید. نکته دیگر درمورد سیمانهای رنگی، جذب آلودگی پس از گذر زمان است که با شستشو یا استفاده از یک لایه نانو به راحتی رفع میشود.
چرا سیمان رنگی؟
شاید برای شما هم سوال باشد چرا از میان این همه مصالح ساختمانی نوین قابل استفاده در نما و کف، سیمان رنگی همچنان طرفدار دارد؟ سیمانهای رنگی یکی از مشتقات باکیفیت سیمان که کاربردیترین مصالح ساختمانی است به شمار میآید. ازاینرو این محصول با ویژگیهای متمایزش نیز، پودری جدایی ناپذیر از صنعت ساختمان است. علاوه بر این، استفاده از این سیمان یک تیر و دو نشان است. در واقع ملات سیمان الوان در آن واحد هم به عنوان یک پوششدهنده و هم به عنوان رنگ عمل میکند.
این محصول همچنین ظاهر زمخت و معمولی بتن و نمای سیمانی را بهبود بخشیده و به فضا انرژی و زیبایی میبخشد. سیمانهای رنگی همچنین به علت استفاده آسان و سریع، فرمدهی آسان و همچنین ماندگاری مطلوب پای ثابت پروژههای زیباسازی شهری محسوب میشوند. البته که استفاده هنری از این سیمان نیازمند مهارت و آگاهی است.
مزیت سیمان رنگی به رنگ کردن سیمان
مهمترین مزیت سیمان رنگی به رنگ کردن سیمان این است که به دلیل اینکه رنگ به صورت مساوی و یکسان در ترکیب سیمان مخلوط شده است، با گذشت زمان طولانی هم تغییر رنگ نمیدهد. همچنین سیمان رنگی در برابر تمامی عوامل محیطی مانند باد، آفتاب، سرما و گرما کاملا مقاوم بوده و پوسته پوسته نمیشود. در عین حال استفاده از سیمان رنگی بسیار مقرون به صرفهتر از رنگ کردن سیمان است. سیمان رنگی آب گریز و غبار گریز بوده و اگر از سیمان رنگی مرغوب استفاده نمایید، کاملا تمیز باقی خواهد ماند.
سخن پایانی
سیمان رنگی به عنوان یکی از مصالح نوین صنعت ساختمان، توانسته در مدت زمان نسبتا کوتاهی جایگاه خاصی میان مصرف کنندگان پیدا کند. در این مطلب با بررسی کاربرد سیمان رنگی و برشمردن مزایا و معایب سیمان رنگی نیز سعی کردیم آن را بهتر به کاربران معرفی کنیم. در واقع ساختمان دات آی آر به عنوان مرجع تخصصی صنعت ساختمان علاوه بر خدمات شایان توجه، معرفی مصالح ساختمانی نوین را در برنامه خود گنجانده است. جهت خرید سیمان میتوانید با شمارههای 09362133589 و 22037333-021 تماس حاصل نمایید.