یکی از مصالحی که در صنعت ساختمان سازی مصرف گستردهای دارد، سیمان پرتلند است. سیمان پرتلند یکی از رایجترین انواع سیمان است که به عنوان ماده اولیه بتن و ملات مورد استفاده قرار میگیرد. این ماده از سنگ گچ، مواد آهکی و خاک رس در دمای 1450 درجه سانتیگراد ساخته میشود. در این مقاله قصد داریم که اطلاعاتی دربارهی انواع سیمان پرتلند به شما ارائه دهیم.
سیمان پرتلند چیست؟
سیمان پودری میباشد که با استفاده از خاک رس و سنگ آهک تولید میشود و از طریق مخلوط کردن آن با مصالح ساختمانی دیگر مانند شن، ماسه و سنگ میتوانید انواع ملات و بتن را بسازید. سیمان پرتلند جزو سیمانهای پرمصرف در صنعت ساختمان سازی است و در بستهبندیهای ۵۰ کیلوگرمی در بازار عرضه میشود. این نوع سیمان با استفاده از خاک رس و آهک هیدرولیک ساخته شده است. مصالح ساختمانی و کیفیت مصالح، نقش مهمی در ساختوسازها و استحکام بناها دارد، بنابراین باید در انتخاب مصالح دقت لازم را داشته باشید. یکی از مصالحی که در صنعت ساختمانسازی مصرف گستردهای دارد، سیمان است. سیمان در انواع مختلف تولید و در بازار عرضه میگردد. یکی از انواع سیمان، سیمان پرتلند سفید میباشد.
سیمان پرتلند یکی از مادههای اساسی تشکیل دهنده بتن بوده و یکی از مهمترین سیمانهای هیدرولیک مصنوعی است. سیمان دارای دو نوع هیدرولیک و غیر هیدرولیک است؛ سیمان پرتلند جزو سیمانهای هیدرولیک است که در اثر واکنش با آب سخت میشود. این محصول توسط جوزف آسفدین در سال 1842 ساخته شده است. دلیل نام گذاری آن تشابه ساختاری این محصول به کانسارهای آهکی موجود، در جزایر پرتلند انگلستان است.
طرز تهیه سیمان پرتلند
ساخت سیمان پرتلند فرآیندی است که از مراحل مختلفی تشکیل شده است. در این قسمت، شما با طرز تهیه سیمان پرتلند آشنا میشوید:
- آسیاب کردن مواد اولیه: برای درست کردن سیمان پرتلند، باید ابتدا مواد خام را آسیاب کرده و آنها را به یک پودر تبدیل میکنند. این مواد خام شامل: مواد آهکی، گچ، سیلیس و آلومینیوم حاصل از رس.
- مخلوط کردن مواد: پودرهای بدست آمده را باید با نسبهای معین با یکدیگر مخلوط میکنند.
- حرارت دادن در کوره: پودرهای مخلوط شده را در یک کوره بزرگ با دمای 1400 درجه سلسیوس میپزند. این مواد ذوب شده و با یکدیگر ترکیب میشوند و بخشی از آنها به کلینکر تبدیل میشود.
- ترکیب مواد با سنگ گچ: کلینکر پس از سرد شدن به همراه مقدار مشخصی از سنگ گچ آسیاب میکنند.
محصولی که در نهایت بدست میآید، با نام پرتلند تجاری شناخته میشود که یکی از پرکاربردترین مصالح ساختمانی در جهان است.
انواع سیمان پرتلند
سیمان پرتلند دارای انواع مختلفی میباشد که هر کدام ویژگیهایی منحصر به فردی دارند. پرکاربردترین و متدوالترین انواع سیمان پرتلند، شامل سیمان پرتلند تیپ۱ یا سیمان پرتلند معمولی، سیمان پرتلند تیپ ۲ یا سیمان اصلاح شده، سیمان پرتلند تیپ ۳ یا سیمان زودگیر، سیمان پرتلند تیپ ۴ یا سیمان کم حرارت و سیمان پرتلند تیپ ۵ یا سیمان ضد سولفات میباشد. در این بخش به بررسی هر کدام از انواع سیمان پرتلند میپردازیم.
✔️ سیمان پرتلند تیپ ۱ یا سیمان پرتلند معمولی
این سیمان با نام سیمان معمولی شناخته میشود. سیمان پرتلند تیپ ۱ یک نوع سیمان همه منظوره است که برای ساخت راه آهن، مخازن و لولههای آب، ساختن پیادهرو، جاده و پلها، استفاده در ساخت و سازهای بتنی و به طور کلی در مواردی که ویژگی خاصی از بتن مدمظر نیست، مورد استفاده قرار میگیرد. استفاده از این سیمان در مصارف خاص و در محیطهای خورنده و حاوی یونهای مهاجم بتن، توصیه نمیشود.
✔️ سیمان تیپ ۲ یا سیمان اصلاح شده
هنگامی که در ساختمانسازی به حرارت هیدراتاسیون متوسط و مقاومت در برابر حمله سولفاتهای در حد متوسط نیاز باشد، از سیمان تیپ ۲ استفاده میشود. سیمان تیپ ۲ مقاومتر از سیمان تیپ ۱ است. به منظور ساخت ساختمانهای بزرگ میتوانید از سیمان تیپ ۲ استفاده کنید. در واقع از این نوع سیمان به منظور ساخت انواع سازههایی استفاده میشود که معرض یونها سولفات و خاک قرار دارند. از آنجاییکه میزان گرمازدایی سیمان پرتلند کم است، در بتنریزیهای گسترده و در هوای گرم مورد استفاده قرار میگیرند.
بیشتر بخوانید: سیمان چیست و سیمان چگونه درست می شود؟
✔️ سیمان پرتلند زودگیر یا تیپ ۳
سیمان تیپ ۳ که به سیمان پرتلند زودگیر نیز شهرت دارد و سرعت هیدراتاسیون بسیار زیادی دارد. از آنجاییکه میزان سرعت سفت شدن سیمان پرتلند تیپ ۳ بالا است، در ساخت سازهها در مدت محدود مورد استفاده قرار میگیرد. از سیمان پرتلند تیپ ۳ یا پرتلند زودگیر هنگامی استفاده میگردد که بخواهید در مدت کوتاهی قالب را برداشته و بتن را مورد استفاده قرار دهید. به علت اینکه این نوع سیمان پرتلند در هنگام سفت شدن، میزان حرارت زیادی را تولید میکند، جهت بتنریزی در محیطهای سرد از سیمان پرتلند استفاده میشود. توجه داشته باشید که سیمان تیپ ۳ یا زودگیر به علت اینکه خیلی زود و سریع مقاومت خودش را بدست میآورد، برای ترمیم بتن گزینهی خیلی مناسبی میباشد.
✔️ سیمان پرتلند کم حرارت یا تیپ ۴
از این نوع سیمان برای بتنریزیهای گسترده و حجیم استفاده میگردد. در واقع از سیمان تیپ ۴ به منظور کاهش میزان تنش حرارتی در بتنریزیهای گسترده و حجیم استفاده میشود و به علت اینکه میزان سرعت هیدراتاسیون سیمان پرتلند تیپ ۴ کم میباشد، گیرش این نوع سیمان به کندی صورت میگیرد. همچنین، از آنجاییکه میزان حرارتی که در هنگام استفاده از این نوع سیمان تولید میشود، میزان حرارت پایینی میباشد، در بتنریزیهای با حرارت بالا از این نوع سیمان استفاده نمیشود.
✔️ سیمان پرتلند یا تیپ ۵ یا سیمان ضد سولفات
سیمان پرتلند تیپ ۵ میزان مقاومت زیادی در برابر حملهی سولفاتها دارد و به عنوان سیمان ضد سولفات شناخته شده است. از این نوع سیمان برای ساخت انواع سازههایی استفاده میشود که در معرض محیطهای آبی و خاکی سولفاتی قرار گرفتهاند. همچنین، سیمان پرتلند تیپ ۵ یا سیمان ضد سولفات نسبت به انواع سیمانهای دیگر دارای میزان مقاومت کمتری میباشد.
خرید سیمان پرتلند
سیمان پرتلند در صنعت ساخت و ساز و مهندسی کاربرد گستردهای دارد و جزء مصالح ساختمانی پرمصرف میباشد. اگر در انتخاب مصالح ساختمانی دقت لازم را داشته باشید و مصالحی با کیفیت خریداری کنید، سازهها و بناهای مستحکم و مقاومتری خواهید ساخت. بنابراین با در نظر گرفتن نکات ذکر شده دربارهی هرکدام از انواع سیمان پرتلند اقدام به خرید سیمان کنید.
برای اطلاع از خرید و قیمت سیمان با شماره ۰۲۱۲۲۰۳۷۳۳۳ سایت مصالح ساختمانی ساختمان دات آی آر تماس بگیرید.