بتن آماده چیست؟ شاید جالب باشد که بدانید بتن یکی از پربازدهترین و در عین حال پرطرفدارترین مصالح صنعتی موجود در جهان است که در انواع و اقسام مختلفی مورد استفاده قرار میگیرد. بتن آماده یکی از انواع بتنها محسوب میشود؛ مزایای بتن آماده، معایب بتن آماده، کاربرد آن و اجزای تشکیل دهنده این بتن باعث شدهاند تا این متریال امروزه در بین افرادی که در صنعت ساخت و ساز فعالیت دارند، بسیار محبوب و پراستفاده باشد.
بتن درواقع ذرات شن و ماسهای است که به وسیله چسبی تهیه شده از سیمان و آب به یکدیگر متصل شدهاند؛ تمامی این ترکیب نامبرده شده باید بر اساس طرح اختلاط و در اندازههایی خاص با یکدیگر ترکیب شوند، میزان ترکیب این مواد با یکدیگر بر اساس هدف مورد نظر، نوع کاربرد و میزان سطحی که روی آن اجرا میشود، متغیر است و این تغییر در اندازه میتواند ترکیب تولید شده را با درجه مقاومت و سختی متفاوت در اختیار مصرف کننده قرار دهد.
اما بتن به طور کلی یا در کارگاه تولید میشود یا به شکل بتن آماده آن را در کارخانه میسازند و به وسیله ماشینآلات مخصوص به کارگاهها منتقل میکنند. تا انتهای این مقاله ما را همراهی کنید تا درباره این بتن، کاربرد، انواع و مزایای و معایب آن بیشتر برای شما صحبت کنیم.
بتن آماده چیست؟
بتن آماده چیست؟ برای پاسخ به این سؤال باید بگوییم که بتن آماده یکی از ارزشمندترین بتنهای ساختمان به حساب میآید که به وسیله دستگاههای مخصوص و فوق پیشرفته به نام بچینگ بر پایه استانداردهایی مشخص و در محیط کارخانه سیمان تولید میشود. ازجمله ترکیبات بتن آماده میتوان به مواد سیمانی، آب و سنگدانه (شن، ماسه و سنگهای خرد شده) اشاره کرد که تمامی آنها در محل تولید به نسبتهای معینی با یکدیگر مخلوط شده و سپس توسط کامیونهای حمل مخصوص که میکسر هستند، به مقصد مورد نظر انتقال داده میشود.
از آنجایی که دو اصطلاح بتن و سیمان اکثر مواقع به جای یکدیگر استفاده میشوند، به همین خاطر شاید فکر کنید که این دو محصول یکسان هستند؛ در حالی که اینطور نبوده و تفاوتهای با یکدیگر دارند.
بیشتر بخوانید : بتن چیست؟
سیمان درواقع به عنوان یک ماده چسبنده در عملیات بتن سازی کاربرد دارد و ازجمله بهترین و رایجترین سیمانهایی که در ساخت بتن آماده استفاده میشود، میتوان به سیمان پرتلند اشاره کرد.
بتن از اجزای مختلفی مانند شن، ماسه، سیمان و آب تشکیل شده است؛ تغییر دادن مقدار هر یک از اینها میتواند در مقدار مقاومت استحکام بتن تولید شده تأثیرگذار باشد. پیمانکار میتواند هر مکعب بتن خود را به صورت سفارشی بسازد تا بتن خریداری شده بتواند پاسخگوی نیازهای او باشد؛ بنابراین اگر میخواهید بهترین ترکیب و بتن آماده را در اختیار داشته باشید، بسیار ضروری است که تحقیقات را به شکل درست انجام داده و ارتباط خود را با کارگاه تولید کننده بتن آماده حفظ کنید.
نحوه تولید بتن آماده و چگونگی انتقال آن
روش تولید بتن آماده چیست؟ مواد تشکیل دهنده بتن آماده شامل سیمان، آب، سنگ آهک و افزودنیهای بتن میشود که هر کدام از آنها در مقادیر مشخصی برای تولید استفاده میشوند. مقدار استفاده از مواد نامبرده در بتن آماده به دو عامل مختلف نیاز مشتری و جایی است که قرار است بتن آماده در آن مکان استفاده شود؛ بنابراین بهتر است که بگوییم، نحوه تولید این محصول را مشتری و نیازهای او تعیین میکند.
فرایند تولید بتن آماده چیست؟ با تمام این تفاسیر این نوع بتن به دو روش قابل تولید است؛ در روش اول تمامی ترکیبات این بتن در اندازههایی مشخص با یکدیگر ترکیب شده و توسط ماشینهای مخصوص به محل مورد نظر فرستاده میشود؛ اما در روش دوم به این شکل است که ترکیبات گفته شده با اندازهگیریهایی دقیقتر جداسازی شده و بلافاصله برای انتقال به مکان مورد نظر به ماشینهای مخصوص تحویل داده میشوند.
گاهی پیش میآید که ارسال بتن آماده به وسیله ماشینآلات با تأخیر روبرو میشود، در این شرایط استفاده از روش دوم بهتر است و بتن ساخته شده کیفیت خود را از دست نمیدهد که این موضوع ازجمله مزایای بتن آماده تولید شده به این روش است؛ اما یادتان باشد که در این روش ممکن است با کمبود حجم بتن روبرو شوید.
کاربرد بتن آماده شامل چه مواردی می شود؟
کاربرد بتن آماده چیست؟ همانطور که گفتیم بتن آماده کاربرد بسیار زیادی در بخشهای مختلف ساختمان دارد. کاربرد بتن آماده در موارد زیر خلاصه میشود:
- کاربرد بتن آماده را میتوان در ساخت تیر و ستونهای بتنی ساختمان در نظر گرفت.
- برای پیریزی ساختمانها از این بتن استفاده میشود.
- در ایجاد دیوارهای برشی بتنی میتوان از این محصول استفاده کرد.
- از دیگر کاربردهای این بتن میتوان به سد سازی و کف سازی اشاره کرد.
- کاربرد بتن آماده را میتوان در ساخت دیوارهای بتنی حایل، ساخت تونلها، مراکز امنیتی و... نیز برشمرد.
- کاربرد بتن آماده در موارد دیگر مانند روسازی، کفپوش بتنی، نصب پل و پله پیش ساخته و... نیز خلاصه میشود.
آشنایی با انواع بتن آماده
بتن آماده چیست و چند نوع دارد؟ این متریال در صنعت ساخت و ساز دارای انواع مختلفی است که هر کدام مشخصات و کاربردهای خاص خودشان را دارند. انواع بتن آماده را در ادامه برای شما مورد بررسی قرار میدهیم:
بتن آماده استاندارد
بتن آماده چیست؟ همانطور که گفتیم این نوع بتن در کارخانه ساخته شده و به محل مورد نظر فرستاده میشود. انواع بتن آماده در کارخانههای مختلف تولید شده و به دست مشتری رسانده میشود. برای ساخت بتن آماده استاندارد که سادهترین و در عین حال پرکاربردترین نوع این متریال به حساب میآید، از مواد و ترکیبات ساده بتن استفاده میشود. عوامل مختلفی در استفاده از این نوع بتن نقش دارند؛ این عوامل عبارتاند از استفاده از شن و ماسه مناسب در ترکیب، استفاده از سیمان باکیفیت، پیروی از طرح اختلاط دقیق و مهندسی شده و... . رعایت تمامی این موارد مزایایی را به همراه دارد که شامل کم شدن هزینهها، بیشتر شدن طول عمر ساختمان و استفاده مناسب از مصالح ساختمانی میشود که همین موضوع نشان دهنده مزایای بتن آماده است. از آنجایی که این نوع بتن انعطاف بسیار زیادی در طراحی دارد، بنابراین از آن در بسیاری از بخشهای ساختمان استفاده میکنند.
بتن آماده تقویت شده با فیبر
از دیگر انواع بتن آماده میتوان به بتن آماده تقویت شده با فیبر اشاره کرد. این نوع بتن دارای مواد فیبری است و الیافی گسسته و کوتاه دارند که به شکل یکنواخت پخش شدهاند و به شکل اتفاقی جهتگیری میکنند. الیاف موجود در این بتن شامل الیاف فولادی، الیاف شیشهای، الیاف مصنوعی و الیاف طبیعی میشوند که هر کدام از آنها از ویژگیهای متفاوتی نیز برخوردار هستند. از مزایای بتن آماده تقویت شده با فیبر میتوان به افزایش مقاومت ساختاری بتن و جلوگیری از نفوذپذیری بالا اشاره کرد.
بتن آماده متراکم
بتن آماده چیست و چند نوع دارد؟ بتن آماده متراکم ازجمله انواع بتن آماده محسوب میشود که با چگالی و فشار بالا و میزان آب کم تولید شده و به آن بتن غلتکی نیز میگویند. قابل ذکر است که بدانید شکلگیری این نوع بتن بسیار سخت بوده معمولاً در ساخت پلها و سازههای بسیار بزرگ از آن استفاده میشود؛ چرا که این نوع بتن از بتن معمولی مقاومتر و سختتر است.
بتن آماده خود تراکم
دلیل نامگذاری این نوع بتن این است که حالت رقیق مانندی دارد و میتواند بعد از ریخته شدن در محل به خوبی تمامی فضاهای خالی را بدون نیاز به هیچگونه فشار مکانیکی به شکلی کاملاً خود جوش متراکم شده و فضاها را پر کند. اسلامپ بتن خود تراکم بین ۴۵۵ تا ۸۱۰ میلیمتر بوده و در مورد میزان اسلامپ آن هم با توجه به نیاز سازه یا پروژه مورد نظر تصمیمگیری میشود.
از ویژگیهای خاص و منحصر به فرد این نوع بتن میتوان به خاصیت ویسکوزیته بودن آن اشاره کرد که باعث شده تا در بسیاری از کارهای ساختمانی از آن استفاده شود.
بیشتر بخوانید : سیمان و بتن از چه موادی تشکیل شده است؟
زمانی که شما از این نوع بتن در کسب و کار و اجرای سازه خود استفاده میکنید، دیگر نیازی به ویبراسیون یا فشرده کردن بتن نداشته و اجرای کار را به آسانی به پایان میرسانید و این موضوع باعث شده تا کاهش چشمگیری در هزینههای بتنریزی صورت گیرد. از آنجایی که این بتن بعد از ریخته شدن در سطح مورد نظر خودش به تنهایی پخش میشود، سطحی صاف و صیقلی نیز به روی کار بخشیده و از این جهت نیاز به ابزار خاص برای صاف کردن سطوح را از بین میبرد.
روانی زیاد و انعطافپذیری این نوع بتن باعث شده تا از آن برای ساخت بسیاری از اشکال هندسی استفاده کرد؛ اشکالی که نمیتوان آنها را با بتن معمولی ساخت.
بتن آماده معماری و تزئین
بتن آماده چیست؟ این نوع بتن کاربرد بسیار زیادی در صنعت ساخت و ساز داشته و انواع مختلفی دارد.
بتن معماری و تزئین درواقع به بتنی گفته میشود که علاوهبر قابلیت سازهای، زیبایی ظاهری کار را نیز تکمیل میکند. برای ساخت قطعات ساختاری، اطراف استخرها، پیاده روها، ورودیها و... بیشتر از این نوع بتن استفاده میکنند. در صورتی که از بتن معماری و تزئینی استفاده میکنید، میتوانید انواع تکنیک حکاکی را نیز روی آن پیاده کنید.
بتن آماده سیال
بتن آماده چیست؟ یکی از انواع بتنهای آماده، بتن سیال است که بیشترین کاربرد را برای درزگیریها و همچنین تعمیر کردن قسمتهای مختلف لولهها و کابلها دارد
با مزایای بتن آماده آشنا شوید
مزایای بتن آماده چیست؟ ازجمله مزایای بتن آماده میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- مهمترین مزین این نوع بتن دسترسی راحت، آسان و همیشگی به آن است.
- سرعت بتنریزی را تا میزان قابل توجهی افزایش میدهد.
- بتنهای آماده کیفیت بهتری نسبت به بتنهای معمولی دارند.
- از دیگر مزایای بتن آماده میتوان به صرفهجویی در هزینهها اشاره کرد که این مورد برای مدیران و اجرا کنندگان پروژههای ساختمانی بسیار حائز اهمیت است.
- استفاده از این نوع بتن از آنجایی که میزان استحکام و مقاومت بالایی دارد، میتواند امنیت سازه شما را در برابر هرگونه آسیب و بلاهای طبیعی تضمین کند.
- با استفاده از بتن آماده میتوانید تا حد زیادی مصرف سیمان را کم کنید.
- از آنجایی که برای ساخت و تولید این نوع بتن به نیروی انسانی بسیار کمی نیاز دارد؛ بنابراین میتوان اطمینان حاصل کرد که احتمال بروز خطاهای انسانی در تولید آنها بسیار کم است.
آشنایی با معایب بتن آماده
بتن آماده چیست؟ همانطور که قبلتر به مزایای این محصول اشاره کردیم، در این بخش جای دارد که کمی به اندک معایب بتن آماده نیز اشاره کنیم. معایب بتن آماده شامل موارد زیر میشود:
توجه به انتخاب کارخانه تولید کننده بتن آماده
از آنجایی که تولید این بتن بهدور از چشم کارفرما و مدیر پروژه انجام میشود؛ بنابراین بسیار مهم است که قبل از ثبت سفارش از چندین کارخانه مورد نظر دیدن کرده و بعد از تحلیل و بررسی درباره قیمت و کیفیت خدمات، کارخانه مناسبی را برای سفارش و ثبت خرید انتخاب کنید.
در نظر گرفتن زمان انتقال بتن آماده به محل اجرا
همانطور که میدانید زمانی که ترکیبات بتن و در آخر آب به تمامی محتویات بتن افزوده میشود، بتن شروع به سخت شدن میکند؛ بنابراین بسیار مهم است که محل اجرای ساخت و ساز شما فاصله بسیار زیادی تا کارخانه ساخت بتن آماده نداشته باشد. مدت زمان فاصله محل اجرا تا کارخانه تولید ارتباط مستقیمی با میزان کیفیت بتن دارد؛ به همین منظور برای اینکه فرایند سخت شدن بتن را به تعویق بیندازند، به آن کند کنندهها یا خاکسترهای بادی را اضافه میکنند.
ترک خوردگی و انقباض بتن آماده
بتن آماده بلافاصله بعد از خیس شدن و در سطحی ۰۵/۳ متری و ۱٫۵۹ میلیمتری سریعاً منقبض میشود؛ این موضوع تنشی در دل بتن ایجاد میکند که باید توسط مهندسین و متخصصان بتن آماده مورد بررسی قرار گیرد.
جمعبندی
بتن آماده چیست؟ همانطور که گفتیم بتن آماده به بتنی گفته میشود که در کارخانهای مخصوص ساخته شده و در آخر توسط ماشینآلاتی مخصوص به محل ساخت و ساز فرستاده میشود. در این مقاله سعی کردیم تا تمامی اطلاعات مهم درباره این نوع بتن، مزایای بتن آماده و معایب بتن آماده را در اختیار شما بگذاریم تا بتوانید با ذهنی باز و اطلاعاتی بیشتر از این ماده برای ساخت سازههای خود استفاده کنید.
اگر میخواهید در اجرای پروژه خود از انواع بتن آماده استفاده کنید، بد نیست که قبل از سفارش اینترنتی یا حضوری سری به سایت یا کارخانه مورد نظر بزنید و در آخر با اطمینان بیشتری مقدار بتن مورد نیاز خود را خریداری کنید.
برای اطلاع از خرید و قیمت سیمان سفید با شماره ۰۲۱۲۲۰۳۷۳۳۳ با سایت مصالح ساختمانی ساختمان دات آی آر تماس بگیرید.