شاید برای شما هم جالب باشد بدانید نوعی گچ ضدآب وجود دارد که انتخابی مناسب برای اجرای نمای ساختمان است. بله گچ آلفا یا گچ صنعتی با ساختاری بلوری و خواص منحصربفرد از مصالح ساختمانی و صنعتی نوین است. این نوع گچ که از سنگ گچ با درصد خلوص بالا تهیه میشود، میل کمی به واکنش با آب دارد. همین خصوصیت کافی است تا کاربرد گچ آلفا از صنعت ساختمان فراتر رفته و در حوزه پزشکی، مجسمه سازی و تولید اکسسوری منزل استفاده شود. با ما همراه باشید تا فرایند طرز تهیه گچ آلفا و ویژگیهای خاص آن را در ادامه بررسی کنیم.
گچ آلفا چیست؟
گچ آلفایکی از انواع گچهای کاربردی است که ساختاری نرم و روان داشته و ملات حاصل از آن دارای زمان گیرایی بالا است. این نوع گچ میکرونیزه از سنگ گچ خالص با فرمول شیمیایی CaSo4.2H2o تحت فشار و حرارت بالا تهیه میشود. تحت فشار و حرارت قرار دادن سنگ گچ سبب حذف رطوبت و کاهش میل بلورهای گچ به ترکیب شدن با آب و واکنش با رطوبت میشود. ازاینرو محصول مذکور، گچی با خاصیت ضدآب و مقاومت بالا است.
لازم به ذکر است ترکیب شیمیایی این گچ با گچ معمولی یا بتا تفاوت چندانی نداشته و تفاوت آنها بیشتر به طرز تهیه و پروسه تولید مربوط میشود. البته که این گچ دارای ساختار هندسی و بلور منظم است در حالی گچ بتا فاقد چنین خصوصیتی است. گچ آلفا مرغوبترین و البته ارزشمندترین گچ موجود در بازار است که به دلیل ساختار منحصربفرد کاربرد گسترده دارد. در واقع این گچ با استقبال مصرف کنندگان بسیاری مواجه شده و با چسبندگی مناسبی که دارد سیب رضایت آنها شده است.
ویژگیها و خواص گچ α
تحت فشار و حرارت قرار دادن سنگ گچ سبب ایجاد خواصی منحصربفرد در گچ آلفا میشود که آن را از دیگر نمونهها متمایز میکند. ویژگی بارز گچ آلفا همان خاصیت ضدآب و ضدرطوبت بودن است که سبب مقاومت و ماندگاری قابل توجه آن میشود. پودر گچ آلفا دارای ذرات و بلورهای بسیار ریزی است که سبب تهیه ملاتهای یکدست و نرم میشود. ویژگیهای این پودر گچ به اینجا ختم نشده و برخی از آنها را در ادامه آوردهایم.
- استحکام و سختی بالا
- خاصیت فرم دهی و شکل پذیری مطلوب
- زمان گیرایی اولیه بالا، حدود ۸ دقیقه
- مقاوم به عوامل محیطی مخرب
- سطح صاف و صیقلی
- قابلیت رنگ پذیری
- فاقد عناصر مضر و حساسیت زا
- چسبندگی مطلوب
- قابلیت اجرا روی سطوح مختلف
- واکنش پذیری پایین
- مقاوم به آلودگی
طرز تهیه گچ آلفا
گچ آلفا از انجام کلسیناسیون روی سنگ گچ مرغوب تولید میشود. کلسینه کردن فرآیندی است که طی آن ناخالصیهای یک شیء جامد تحت حرارت و فشار بالا از آن خارج میشوند. بدین صورت طی کلسیناسیون رطوبت سنگ گچ از آن گرفته شده و برای آسیاب کردن آماده میشود. طی این مرحله سنگ اصلاح شده توسط آسیاب به ذرات ریز خرد میشود. فرایند خرد و ریز کردن سنگ گچ تا به دست آمدن دانههای میکرونیزه ادامه پیدا میکند.
طرز تهیه گچ آلفا مراحل مهمی دارد که انجام دقیق هریک از آنها از جمله آسیاب کردن در نتیجه نقش مهمی دارد. در مرحله بعد پودر گچ حاصل از آسیاب شدن طی مراحل متعدد از سرند و توری رد میشود و دانههای درشت و نامناسب دوباره به آسیاب بازگردانده میشوند. پودر حاصل از آسیاب و سرند، برای بار دوم به کوره پخت منتقل شده و بدین ترتیب گچ مرغوب آلفا آماده بسته بندی میشود.
کاربرد گچ آلفا
کاربرد گچ آلفا با خواص فیزیکی و شیمیایی عالی در حوزههای مختلف ساختمانی، صنعتی و پزشکی سبب انجام معاملات گسترده این محصول در تناژ بالا شده است. ابتداییترین کاربرد این گچ در صنعت ساختمان است که در اجرای نمای ساختمان و ابزارزنی مورد استفاده قرار میگیرد. سایر کاربردهای گچ مذکور شامل موارد زیر هستند:
- استفاده گسترده در دندانپزشکی برای ساخت قالبهای مختلف برای دندان
- استفاده در حوزه پزشکی برای شکسته بندی
- استفاده قابل توجه در مجسمه سازی و تهیه قالب مجسمه
- تولید انبوه لوازم تزئینی و اکسسوریهای منزل چون گلدان و اجسام دکوراتیو
- استفاده در تولید سرامیک و قالب گیری چینیها
- سفیدکاری دیوار و سقف ساختمان
- استفاده در اجرای گچبری و تهیه گچبریهای آماده
- طراحی و تولید قاب
نحوه تهیه ملات گچ سفید آلفا
تهیه اصولی ملات گچ آلفا در حفظ خواص و افزایش کارایی این گچ امری الزامی است. لازم به ذکر است در تهیه این گچ به مقدار کمی آب نیاز است. به طوری که نسبت گچ به آب در ملات آلفا، ۷۰ به ۳۰ است. برای تهیه ملات یکدست و باکیفیت ابتدا مقداری آب در ظرف ریخته و سپس تقریبا دو و نیم برابر آب پودر گچ به ظرف اضافه کنید. در این مرحله حدود یک دقیقه صبر کرده و سپس با همزن مخصوص محلول را آنقدر هم بزنید تا ملاتی یکدست تهیه شود. نکته مهم اینکه، مدت زمان گیرایی ملات به دست آمده بالا است و به راحتی میتوان آن را به آرامی به فرم و حالت دلخواه درآورد.
انواع گچ آلفا و کاربرد آنها
- گچ آلفا تی1 : در سقف ها، دیوارها و پوشش داخلی استفاده میشود.
- گچ آلفا تیپ2: قابلیت استفاده در ساخت و سازهای بتنی.
- گچ آلفا تیپ3: مورد استفاده در ساخت و ساز های داخلی و خارجی.
سخن پایانی
نظر به اینکه گچ آلفا از گچهای مهم و کاربردی در صنایع مختلف به شمار میآید در این وبلاگ آن را با جزئیات مورد بررسی قرار دادیم. همچنین با شرح ویژگیها و کاربرد گچ آلفا، انتخاب را برای کاربران آسانتر کردیم. علاوه بر این طرز تهیه گچ آلفا و ملات آن به طور کاربردی ذکر شد. در واقع ساختمان دات آی آر به عنوان مرجع تخصصی صنعت ساختمان، وظیفه خود میداند مصالح کاربردی صنعت ساختمان را مورد بررسی قرار دهد. این تیم توانمند و نوپا همچنین نوآوری و ارائه خدمات نوین در صنعت ساختمان را در برنامه خود دارد.