انتخاب رنگ ساختمانی مناسب علاوه بر بهبود زیبایی محیط در رفاه و آسایش ساکنان نقش زیادی دارد. رنگ ساختمان روغنی نیز یکی از کاربردیترین رنگهای ساختمانی است که به رغم وجود رنگهای جدید و نوین همچنان مورد استفاده قرار میگیرد. رنگ روغن دارای ترکیبات شیمیایی خاصی است که در آب حل نمیشوند و چسبندگی مطلوبی هم دارد، ازاینرو دارای خاصیت ضد آب و ضد رطوبت است. همین ویژگی کافی است که این رنگ قدیمی مورد توجه مصرف کنندگان قرار بگیرد. البته که بوی نامطبوع و دیر خشک شدن از معایب رنگ روغن هستند که در رنگهای دیگر کمتر وجود دارند. نظر به اینکه آشنایی بیشتر با این رنگها انتخاب را آسانتر میکند، در ادامه خواص و مزایا و معایب رنگ روغن ساختمان را مورد بررسی قرار دادهایم.
رنگ روغنی ساختمان چیست؟
رنگ روغنی ساختمان یکی از رنگهای قدیمی و البته متفاوت نقاشی ساختمان است که ساختار خاصی دارد. رنگ روغنی از رنگهای پایه نفتی محسوب میشود که حاوی مقادیر زیادی رزین آلکیدی محلول در رقیق کننده است. در واقع این محصول آلکیدی بر پایه حلالهای نفتی و رزینها تولید میشود و انسجام خوبی دارد. همانطور که مشخص است ساختار نفتی و رزینی رنگ روغنی سبب عدم انحلال آن در آب شده و به آن خاصیت ضد آب میبخشد. این رنگ نیز همچون سایر رنگها غلیظ است و پیش از استفاده با حلالهای نفتی رقیق میشود.
انواع رنگ روغن
اغلب مردم رنگ روغنی ساختمان را با همان رنگ روغنی براق میشناسند. در حالی که رنگ روغنی بنا به ساختار و بافت دارای انواع مختلف مات، براق و نیمه براق است. هر چند که هر یک از این رنگها رنگ روغنی هستند اما نتیجه نهایی و میزان مقاومت آنها با دیگری متفاوت است.
رنگ روغن براق
رنگ روغنی براق همانطور که از نامش پیداست ساختاری براق و درخشان دارد. در واقع رنگ روغنی براق یکی از انواع رنگهای باکیفیت پایه نفتی است که از ترکیب رزینهای آلکیدی با رقیق کنندهها طبق فرمولاسیون خاص تهیه میشود. این نوع رنگ، براق، درخشان و در عین حال شفاف و یکدست است. به طوری که پس از اجرا، سطحی یکدست و براق که در برابر رطوبت مقاوم است ایجاد میکند. بافت براق و درخشان این رنگ روی سطوح صاف و یکدست بهتر مینشیند و زیبایی مناسبی به سطح میبخشد.
رنگ روغن مات
رنگ روغن مات، محبوبترین نوع رنگ روغنی محسوب میشود که فاقد هر گونه درخشندگی است. در واقع این رنگ بافتی مات و یکدست دارد و سطوحی محکم و یکدست ایجاد میکند. این رنگ خاص در عین حال که دارای خاصیت ضد آب و چسبندگی بالاست، فاقد مواد براق و درخشنده است. این رنگ پس از رنگ امیزی و خشک شدن لایهای محکم همچون پوست تخم مرغ ایجاد میکند. این رنگ به دلیل بافت ماتی که دارد عیوب و ناهمواریهای سطح را به خوبی پوشش میدهد.
رنگ روغن نیمه براق
رنگ روغنی نیمه براق یا نیمه مات ترکیبی از دو رنگ روغنی براق و مات است که ویژگیهای هر دو را تا حدودی دارد. در واقع این رنگ در عین درخشندگی متوسطی که دارد، سطحی مقاوم و یکدست هم ایجاد میکند. رنگهای نیمه مات همچون دو نوع دیگر زیبایی و کارایی بخصوص خود را دارند.
ویژگیهای رنگ روغنی ساختمان
رنگ روغنی ساختمان با ساختار منحصربفردی که دارد از دیرباز مورد توجه و استفاده افراد بسیاری قرار داشته است. این رنگ نیز همچون سایر رنگها در کنار خواص مفید و جالب توجه، معایبی هم دارد. مصرف کنندگان این رنگ از معایب و مزایای مختلف آن همچون خاصیت ضد آب، پوشانندگی بالا، بوی نامطبوع، اجرای دشوار و ... اطلاع دارند. نکته جالب توجه اینکه تولید کنندگان همواره سعی میکنند رنگ روغنیهای نوین و فاقد مواد شیمیایی مضر تولید کنند. همانطور که گفتیم اطلاع از ویژگیهای این رنگ که در ادامه آورده شدهاند انتخاب را برای مصرف کنندگان آسان میکند.
مزایای رنگ روغنی ساختمان
- رنگ روغنی به دلیل ساختار شیمیایی خاص در آب حل نمیشود و به همین علت دارای خاصیت ضد رطوبت و ضد آب است.
- بافت این رنگ بسیار منسجم است و چسبندگی مطلوبی دارد.
- استفاده از رزین آلکید در این رنگ ساختمانی سبب پوششدهی و چسبندگی بالای آن روی سطوح مختلف شده است.
- ماندگاری بالایی دارد و سالهای سال از سطح در برابر عوامل محیطی مخرب محافظت میکند.
- قابل شستشو و پاک کردن است و به راحتی تمیز میشود.
- جذابیت ظاهری مناسبی دارد و سطوح را زیباتر میکند.
- از رشد کپک و میکروبها پیشگیری میکند.
- روی سطوح مختلف گچی، بتنی، چوبی و فلزی قابل اجرا است.
- تنوع رنگی بالایی دارد و در طیفهای مختلف تولید میشود.
- رنگ روغنی ساختمان به دلیل ترکیب شیمیایی که دارد دارای بوی نامطلوب است.
- مواد تشکیل دهنده این رنگ حاوی ترکیبات مضر برای انسان و محیط زیست هستند.
- به سختی از روی سطوح و لباس پاک میشود.
- مقداری دیرتر از سایر رنگها خشک میشود.
- رنگ روغنی روی سطوح زیرسازی شده قابل اجرا است.
- اجرای آن مقداری سخت است و به تجربه و مهارت نیاز دارد.
معایب رنگ روغنی ساختمان
کاربرد رنگ روغنی
ساختار آلکیدی رنگ روغنی ساختمان سبب خواص مطلوب و در نتیجه کاربرد بالای آن در رنگ آمیزی سطوح مختلف شده است. به طوری که این نوع رنگ ضد آب انتخابی مناسب به عنوان خرید رنگ ساختمانی برای رنگ آمیزی دیوار آشپزخانه، سرویس بهداشتی و دیوار خانههای نمدار است. البته که این رنگ برای تمام دیوارهای ساختمان از دیوار راهرو گرفته تا دیوار پذیرایی و اتاق مناسب است.
رنگ روغنی براق و نیمه براق برای سطوح نسبتا صاف مناسب است، در حالی که رنگ مات برای رنگ آمیزی سطوح ناهموار مناسبتر است. رنگ روغن علاوه بر دیوارها در رنگ آمیزی درب و پنجرهها کاربرد بسزایی دارد. در واقع این نوع رنگ انواع درب و پنجرههای چوبی و فلزی را در برابر رطوبت و خوردگی مقاوم میکند.
روش استفاده از رنگ روغن چیست؟
اولین مرحله در استفاده از رنگ روغن، زیرپوش یا همان چیزی است که به آن بتونه کاری می گویند. با این کار سطح مورد نظر صاف و فرورفتگی ها و برجستگی ها اصلاح می شود. بعد از این مرحله باید سطح را سنباده بزنید تا سطح مورد نظر کاملا صاف شود.
سپس اولین لایه رنگ اعمال می شود که می تواند شامل رنگ روغن باشد.
رنگ آستر. در این مرحله پس از اعمال یک لایه رنگ، دیوار لکه دار شده و آماده دریافت رنگ نهایی می شود.
نکته ای که باید به آن توجه کنید این است که حداقل 24 ساعت صبر کنید تا لایه اول خشک شود و در نهایت رنگ دوم را به دیوار بزنید.
پس از اعمال رنگ مراقب باشید که گرد و غبار و کثیفی به سطح دیوار نفوذ نکند و رنگ اعمال شده را ناهموار کند.
سخن پایانی
مزایا و معایب رنگ روغن ساختمان به علت ساختار متفاوت آن همواره مورد بحث مصرف کنندگان قرار دارند. ازاینرو در این مطلب در کنار معرفی انواع رنگ روغن ساختمان، ویژگیهای مثبت و منفی آن را مورد بررسی قرار دادیم. در واقع ساختمان دات آی آر به عنوان مرجع تخصصی صنعت ساختمان، مطالب مفیدی درمورد مصالح ساختمانی به کاربران ارائه میدهد. این استارتاپ توانمند همچنین خدمات نوینی چون خرید آنلاین، ارسال سریع و ... را به فعالان حوزه ساختمان ارائه میدهد.