تماس با ساختمان ۰۲۱۲۲۰۳۷۳۳۳
ساعت پذیرش سفارش شنبه تا چهارشنبه ۱۰ الی ۱۶

حلال رنگ ساختمانی

حلال رنگ ساختمانی
 
زمان مطالعه: 5 دقیقه

رنگ‌های ساختمانی گزینه‌ای کم دردسر برای پوشش‌دهی دیوارها و تغییر دکوراسیون به شمار می‌آیند که بافتی غلیظ دارند‌. ازاین‌رو استفاده از حلال رنگ ساختمانی یا رقیق کننده‌ها به منظور آماده کردن رنگ ساختمانی امری الزامی است. هر یک از رنگ‌های ساختمانی ترکیب شیمیایی خاصی داشته و از میان انواع حلال رنگ ساختمانی تنها با رقیق کننده مخصوص خود به خوبی رقیق می‌شوند. به طوری که عدم تناسب حلال با رنگ مدنظر علاوه بر کاهش کیفیت آن، پروسه رنگ آمیزی را مختل می‌کند. با توجه به اهمیت این مهم در رنگ آمیزی، با ما همراه باشید تا در ادامه انواع حلال‌ها و بهترین حلال رنگ ساختمانی را بررسی کنیم.

انواع حلال رنگ ساختمانی

حلال رنگ ساختمانی

رنگ‌های ساختمانی به طور معمول غلیظ هستند و بدون استفاده از رقیق کننده‌ها استفاده چندانی ندارند. حلال رنگ ساختمانی یا رقیق کننده، مایع تشکیل شده از ترکیبات آلی است که رنگ ساختمانی را رقیق می‌کند. حلال‌ها به طور معمول مایعاتی بر پایه الکل‌های معدنی هستند که به سرعت رنگ و چسب‌ها را در خود حل می‌کنند. اغلب حلال‌های رنگ ساختمانی بی رنگ بوده و گاهی بد بو هستند که تغییری در طیف رنگ ایجاد نمی‌کنند.

برخی از حلال‌ها که بر پایه الکل و مواد نفتی هستند نقطه اشتعال بالایی دارند و باید هنگام استفاده از آن‌ها، نکات ایمنی را رعایت کرد. حلال‌های رنگ ساختمانی علاوه بر رقیق کردن رنگ‌ها در پاک کردن و لکه گیری دیوارها نیز کاربرد دارند. در واقع این مایعات رنگ‌های را در خود حل کرده و پاک کردن آن‌ها را میسر می‌کنند. ازاین‌رو رقیق کننده‌ها از ترکیبات الزامی رنگ آمیزی ساختمان به شمار می‌آیند.

انواع حلال رنگ ساختمانی

  1. تینر
  2. بنزین
  3. استون
  4. رقیق کننده رنگ پلی اورتان

حلال رنگ ساختمانی بنا به ترکیب شیمیایی و ساختاری که دارند در دو دسته روغنی و آبی قرار می‌گیرند که حلال‌های روغنی یا نفتی خود دارای چندین نوع مختلف هستند. بله آب یکی از انواع حلال رنگ ساختمانی پر کاربرد است که برای رقیق کردن رنگ‌های پلاستیکی و اکریلیک مورد استفاده قرار می‌گیرد. حلال‌های دیگر که بر پایه مواد نفتی هستند شامل تینر، پلی اورتان، نفت، بنزین، استون و ... هستند. هر یک از این حلال‌ها خواص منحصربفرد داشته و برای نوع خاصی از رنگ‌ها استفاده می‌شوند.

  • تینر

تینر که یکی از حلال‌های کاربردی رنگ ساختمانی به شمار می‌آید که حاوی ترکیبات شیمیایی چون متانول، استون، سیکلو هگزانول، ایزوبوتان و الکل‌های دیگر است. تینر در رقیق کردن رنگ‌های مختلف استفاده می‌شود و دارای انواع مختلفی است. در واقع تینر رنگ‌ اپوکسی تینر اپوکسی و تینر رنگ پلی اورتان تینر پلی اورتان است.

رقیق کردن رنگ با حلال رنگ ساختمانی

  •  بنزین

بنزین که یکی از حلال‌های نفتی محسوب می‌شود در رقیق کردن رنگ‌های روغنی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

  •  استون

استون حلالی بی رنگ است که برای رقیق کردن رنگ روغنی و پاک کردن رنگ‌ها از روی سطوح استفاده می‌شود. این حلال نفتی، سریع بخار شده و سبب خشک شدن سریع رنگ می‌شود‌.

  • رقیق کننده رنگ پلی اورتان

این نوع رقیق کننده  به حفظ تمام خواص رن‌ های پلییورتان کمک می کند و حتی می تواند براقیت و زیبایی رنگ را حفظ کن، با استفاده از رقیق کننده پلی اورتان می توانید لکه های رنگ پاشیده شده به اطراف و حتی لباس را به راحتی پاک کنید.

کاربرد حلال رنگ ساختمانی

کارایی حلال رنگ ساختمانی تنها به رقیق کردن رنگ ساختمانی محدود نمی‌شود و این مواد در امور مرتبط با رنگ آمیزی نیز کاربرد دارند. در واقع حلال‌ها کاربردهای گوناگونی دارند که مهم‌ترین آن‌ها در صنعت ساختمان شامل موارد ذیل هستند.

  • تقویت خواص رنگ و کاهش ویسکوزیته آن

انتخاب حلال مناسب و ترکیب آن با رنگ علاوه بر رقیق کردن رنگ، مایعی صاف و یکدست ایجاد می‌کند. همچنین مهم‌ترین وظیفه حلال رنگ تنظیم ویسکوزیته است که سبب بهبود قوام آن می‌شود.

  •  بازیابی رنگ‌های خشک شده

بازیابی رنگ های خشک شده

نظر به اینکه حلال‌های رنگ ساختمانی رنگ را رقیق می‌کنند، رنگ‌های خشک شده را هم قابل استفاده می‌‌سازند.

  •  پاک کردن سطوح از رنگ و لکه‌های رنگی

حلال‌ها، رنگ را به خوبی در خود حل می‌کنند ازاین‌رو انتخابی مناسب برای پاک کردن رنگ و لکه‌های رنگی هستند. بدین منظور می‌توان پس از بخش کردن حلال روی سطح، با یک پارچه یا برس سیمی رنگ اضافی را پاک کرد.

  •  تمیز کردن و شستشوی ابزارهای رنگ آمیزی

حلال رنگ ساختمانی ترکیبی عالی برای پاک و تمیز کردن تجهیزات نقاشی ساختمان محسوب می‌شود. بدین منظور ابتدا قلمو، غلطک و سایر ابزارها را در حلال قرار داده تا رنگ‌های اضافی از آن‌ها پاک شوند.

بهترین حلال رنگ ساختمانی

بهترین حلال رنگ ساختمانی از رنگی به رنگ دیگر متفاوت است و نمی‌توان نوع خاصی از حلال‌ها را به عنوان بهترین نوع معرفی کرد. در واقع هر یک از حلال‌ها مناسب نوعی رنگ هستند و ویژگی‌های آن‌ها با یکدیگر متفاوت است. البته که خصوصیاتی چون بوی کم، ساختار استاندارد، خاصیت حل کنندگی مطلوب و  خشک شدن سریع ویژگی‌های بهترین حلال‌ها هستند. بهترین حلال برای رنگ روغنی، تینر روغنی یا مدل‌های مشابه کم بو است. در حالی که آب بهترین حلال برای رنگ‌های پلاستیکی و اکریلیک است.

انواع حلال رنگ ساختمانی

نحوه استفاده از انواع حلال رنگ ساختمانی

همانطور که گفتیم اغلب رنگ‌های روغنی، اکریلیک و پلاستیک بدون حلال رنگ ساختمانی غیرقابل استفاده هستند‌. از‌این‌رو استفاده از حلال مخصوص در اندازه و مقدار صحیح امری ضروری در تهیه رنگ مناسب رنگ آمیزی ساختمان محسوب می‌شود. برای رقیق کردن رنگ مدنظر ابتدا حلال متناسب با ساختار رنگ را انتخاب کرده و سپس کم کم به رنگ اضافه می‌کنیم. نسبت حلال رنگ به رنگ روغنی حدودا ۱ به ۳ است. در واقع رنگ روغنی رقیق شده مناسب رنگ آمیزی دارای ۱ واحد حلال و ۲ واحد رنگ است.

حلال رنگ اکریلیک و رنگ پلاستیکی آب است، اما این به منزله امکان استفاده نامحدود از آب در رقیق کردن آن‌‌ها نیست. نسبت رنگ آکریلیک به آب در محلول رنگ اکریلیک رقیق شده ۴ به ۱ است. بدین ترتیب که برای رقیق شدن چهار کیلو رنگ اکریلیک تنها یک لیتر آب کافی است. برای رقیق کردن رنگ پلاستیکی به آب بیشتری نیاز است. به طوری که به ازای هر ۵ کیلو رنگ پلاستیک، به ۲ کیلو آب نیاز است.

نکات استفاده از حلال‌های رنگ

رقیق کردن رنگ با حلال رنگ ساختمانی نیازمند نکاتی است که در نهایت سبب به دست آمدن رنگی یکدست و قابل استفاده می‌شود. در وهله اول برای تهیه رنگی باکیفیت، بهتر است بهترین حلال رنگ ساختمانی متناسب با نوع رنگ انتخاب شود. از دیگر نکات مهم در رقیق کردن رنگ استفاده از سطل و محفظه تمیز است که کیفیت رنگ را تغییر ندهد. و مهم‌ترین نکته، اضافه کردن تدریجی حلال به رنگ است تا زمانی که رنگ به قوام مدنظر برسد.

سخن پایانی

حلال رنگ ساختمانی بخش جدایی ناپذیر رنگ آمیزی ساختمان است که نقشی پر رنگ در کیفیت نهایی نقاشی ایفا می‌کند. ازاین‌رو در این مطلب علاوه بر بررسی انواع حلال رنگ ساختمانی، بهترین حلال رنگ ساختمانی را هم معرفی کردیم. در واقع ساختمان دات آی آر به عنوان مرجع تخصصی صنعت ساختمان نگاهی تیزبین داشته و بررسی حلال‌ها را وظیفه خود می‌داند. این مجموعه فعال، همچنین در راستای ارتقا صنعت ساختمان خدمات متفاوتی به فعالان این حوزه ارائه می‌دهند.

نظرات خود را با ما در میان بگذارید
فیلترها
Sort
display