اگر برای شما نیز این سوال پیش آمده که نحوه کاشت آرماتور و میلگرد در بتن چگونه است تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید. عملیات کاشت میلگرد برای افزایش مقاومت سازهها و یا برای تقویت سازههای قدیمی مورد استفاده قرار میگیرد. این عملیات در بسیاری از پروژههای ساختمانی انجام میگیرد؛ به همین دلیل یادگیری نحوه کاشت آرماتور و میلگرد برای پیمانکاران، مهندسان و تمامی کسانی که در صنعت ساختمان سازی فعالیت دارند لازم است.
کاشت میلگرد
کاشت میلگرد (آرماتور) در بتن، یکی از روشهای اقتصادی و کاربردی برای افزایش مقاومت سازههای بتنی است. از این روش برای اصلاح مشکلات، اعمال تغییر در نقشههای اجرایی و انجام طرحهای مقاوم سازی از محبوبیت بالایی برخوردار است. کاشت آرماتور امکان اتصال بتن قدیم به بتن جدید و همچنین اتصال اجزا و سازههای فولادی به سازههای بتنی را به راحتی فراهم میآورد. البته این اتصال باید به گونهای باشد که بتواند نیروی وارد شده به هر دو سازه را تحمل نماید.
هدف از کاشت میلگرد در بتن
در پروژههای ساختمانی به دلایل مختلفی ممکن است روش کاشت میلگرد در بتن در هنگام ساخت یک بنا مورد استفاده قرار بگیرد؛ همچنین در هر سازه ممکن است هدف استفاده از این روش کاملا متفاوت باشد. به طور کلی کاشت میلگرد در بتن برای دستیابی به اهداف مختلفی انجام میگیرد که این اهداف میتوانند جزو یکی از موارد زیر باشند:
- تقویت و افزایش مقاومت سازه بتنی
- مقاوم سازی ساختمان به روش ژاکت بتنی (Jacketing)
- تقویت فونداسیون و ستونها در سازه بتنی فعلی
- متصل نمودن قسمتهای جدید مانند سقف، دیوار برشی و... به سازه قدیمی
- جهت اجرای شمشیری راه پله، نیاز به کاشت میلگرد در ستون است.
- اتصال تیر بتنی در ستون موجود
- امتداد ستون در جهت ستون فعلی
- اضافه نمودن کنسول به ساختمان
- اصلاح محل و جا به جایی ستون برروی فنداسیون
مراحل کاشت میلگرد در بتن
کاشت میلگرد و آرماتور در بتن شامل 7 مرحله است که باید به ترتیب انجام گیرند. در صورتی که حتی یکی از این مراحل انجام نگردد، فرآیند کاشت با مشکل مواجه شده و استحکام مورد نظر را بدست نمیآورد. این مراحل عبارتند از:
- سوراخ نمودن بتن با استفاده از دستگاه دریل
- پاکسازی سوراخ با استفاده از دمنده هوا
- پاکسازی جدارهها با فرچه.
روشهای کاشت آرماتور در بتن
بر اساس نوع چسب مورد استفاده و همچنین نحوه نصب و کاربرد، روشها و سیستمهای مختلفی برای کاشت میلگرد وجود دارد. در تمام این روشها چسب کاشت شیمیایی میلگرد مورد استفاده قرار میگیرد که با نام چسب کاشت آرماتور نیز شناخته میشود. این چسب یکی از انواع چسب ساختمانی میباشد. این چسبها به صورت دو یا سه جزئی تولید میشوند که در برخی موارد داخل کپسول تعبیه میشوند و در بعضی از موارد نیز به صورت چسبهای کاشت تدریجی یا به شکل فله هستند. کاشت میلگرد با استفاده از سه روش انجام میگردد. این سه روش عبارتند از:
- کاشت آرماتور با روش مهار مکانیکی
- کاشت آرماتور با استفاده از مواد پایه سیمانی
- کاشت آرماتور با استفاده از چسب کاشت آرماتور
روش مهار مکانیکی
در این روش حفرهای حدود 2 میلیمتر بزرگتر از قطر آرماتور در بتن ایجاد شده و سپس آن را با اسفتاده از روش مهار مکانیکی داخل حفره قرارداده میشود. آرماتور در انتهای خود پرههای مخصوصی دارد که وظیفه محکم نمودن آرماتور را دارد. با چرخاندن آنها پیچ بالای آرماتور باز شده و این پرهها را به دیوارههای بتن میچسباند. این کار را تا جایی ادامه میدهند که پرهها کاملا محکم شده و دیگر جای باز شدن نداشته باشند.
روش استفاده از مواد پایه سیمانی
در روش استفاده از مواد پایه سیمانی، برخلاف روش قبلی، حفرهای به قطر 5 میلیمتر بزرگتر از در بتن ایجاد میشود. طول این حفره باید به اندازه طول مهاری میلگرد و یا حتی بیشتر باشد. سپس دو سوم حجم حفره را با استفاده از ملات روان پر میکنند. در ساخت این ملات باید از مواد منبسط شونده و روانساز استفاده شده باشد تا بتواند تمامی سوراخها و ترکها را پر نماید.
پس از عملیات پر نمودن حفره، آرماتور را با استفاده از جک هیدرولیکی و با فشار زیاد به داخل حفره میفرستند. مواد داخل حفره پس از رسیدن آرماتور به انتهای حفره، به اندازه مناسب خواهند رسید و تمامی قسمتهای حفره را پر خواهد نمود. اگر آرماتور مورد استفاده در این فرآیند آجدار باشد و همچنین حفره نیز رزوه دار ساخته شده باشد، نتیجه کار بسیار بهتر و مقاومتر خواهد بود. برای اطلاع از قیمت میلگرد کلیک کنید.
روش استفاده از چسب کاشت آرماتور (مواد اپوکسی)
در این روش، به جای استفاده از سیمان، از رزین اپوکسی یا چسب مخصوص کاشت آرماتور استفاده میشود. چسبهای کاشت اپوکسی بتن (چسب کاشت آرماتور)، چسبندگی فوق العاده بالایی دارند. به همین دلیل قطر حفره و طول مهاری آن کوچکتر از روشهای قبلی خواهد بود. به همین دلیل فرآیند سوراخ نمودن و راحتتر و با سرعت بالاتری انجام میشود. البته باید در نظر داشته باشید که قیمت مواد کاشت اپوکسی گرانتر از مواد پایه سیمانی است.
آیین نامه و ضوابط کاشت میلگرد
مثل تمام عملیات ساختمانی دیگر، کاشت میلگرد در بتن نیز دارای آیین نامه و ضوابط خاص خود است. برای انجام این پروژه به صورت صحیح در یک سازه، باید برای تعیین عمق و قطر حفرهها و چسب مورد نیاز، محاسبات دقیقی انجام شود. به همین دلیل برای استاندارد سازی شده فرآیند کاشت و جلوگیری از خطاهای محاسباتی، آیین نامهای جهت کاشت میلگرد ارائه شده است که در آن شرایط و ضوابط اجرای این عملیات آورده شده است.
برخی از مفاد آیین نامه کاشت میلگرد
- میلگرد مورد استفاده در کاشت باید آجدار باشد.
- برای ایجاد فاصله مورد نیاز میان میلگردهای کاشته شده و اثر بخشی بهتر چسب، حداقل فاصله کاشته شده، باید 5 برابر قطر میلگرد یا بیشتر باشد.
- باید در هنگام انجام کاشت، از سنگدانههای بتنی به عنوان پوشش میلگردها استفاده شود تا از نفوذ رطوبت به میلگرد و چسب تزریق شده جلوگیری شود.
- میلگردهای مورد نظر باید قبل از کاشت، از نظر مقاومت، مورد بررسی قرار گیرند.
- اگر عملیات کاشت میلگرد را برای ادامه دادن مقطع ستون انجام میدهید، لازم است میلگردها روی مقطع ستون کاشته شوند. نسبت سطح مقطع میلگردهای کاشته شده در بتن نیز به سطح مقطع ستون، باید چیزی میان ۰ تا ۰.۸ درصد باشد.
- حداقل تعداد میلگردهای کاشته شده در بتن، برای میلگردهای داخل خاموت مستطیلی، ۴ عدد است.
تعریف دقیق میلگرد و آرماتور
میلگرد به میلههای بلندی گفته میشود که جنس فولادی داشته و در سایزهای گوناگون تولید میشوند. این میلگردها هم به صورت آجدار و هم به صورت ساده وجود دارند که در بیشتر ساختمانها از میلگرد آجدار استفاده میشود. آرماتور به میلگردهایی گفته میشود که خم و یا برش داده میشوند تا برای استفاده در بتن آماده شوند. آرماتور بندی به مجموعه عملیات و مراحل لازم برای برش، خم کردن، بستن، چینش و اتصال آرماتورها قبل از فرآیند قاب بندی و بتن ریزی گفته میشود.
سخن پایانی
کاشت میلگرد و آرماتور در بتن به منظور افزایش مقاومت ساختمان، تقویت فونداسیون و ستونها، اضافه نمودن قسمتهای جدید، امتداد ستونهای فعلی و... انجام میشود. این کار به روشهای مختلفی مانند مهار مکانیکی، استفاده از چسب کاشت میلگرد و استفاده از مواد پایه سیمانی انجام میشود. در این مطلب به بررسی کامل این روشها و همچنین ضوابط و قوانین کاشت میلگرد پرداختیم. ساختمان دات آی آر در نظر دارد به مرجع مصالح ساختمانی تبدیل گردد. این مجموعه با تکیه بر نیروهای توانمند خود، ماموریت سنگینی در صنعت ساختمان برعهده دارد.