ملات گچ و سیمان ترکیبی فوقالعاده چسبنده و کاربردی در ساخت و ساز است که در فضای بیرونی و داخلی ساختمان استفاده میشود. گچ و سیمان به طور جداگانه در سفیدکاری و بتن ریزی و... کاربرد بینظیر دارند و حال ترکیب این دو، ملاتی متفاوت ایجاد کرده است. ترکیب گچ و سیمان سبب ایجاد ملاتی بسیار چسبنده و البته مقاوم میشود که در نمای ساختمان، کاشی کاری، و دوغاب کردن دیوارها هم قابل استفاده است. ازاینرو در این وبلاگ علاوه بر آشنایی با ملات گچ و سیمان، نحوه تهیه و کاربرد ملات گچ و سیمان را به تفصیل بررسی خواهیم کرد.
آشنایی با ملات گچ و سیمان
ملات گچ و سیمان که از ترکیب مقادیر مساوی گچ و سیمان سفید یا سیاه تهیه میشود، ملاتی قوی و متفاوت است. این ملات، ترکیبی پرکاربرد در مراحل مختلف صنعت ساختمان است که سبب پیشبرد بهتر ساخت و ساز میشود. در تهیه این ملات به طور معمول از ترکیب سیمان سفید با گچ استفاده میکنند، البته که گاهی اوقات از سیمان تیره هم برای مصارف گوناگون استفاده میکنند. کنار هم قرار گرفتن ویژگیهای منحصربفرد مخلوط سیمان و گچ سبب افزایش مقاومت و استحکام آنها میشود. به طوری که مقاومت فشاری آن با مقاومت بتن نیز برابری میکند.
بیشتر بخوانید: سیمان چیست؟
ویژگیهای ملات سیمان و گچ
اضافه کردن سیمان به گچ و تهیه ملات گچ و سیمان سبب افزایش مقاومت و چسبندگی ملات و بهبود زمان گیرایی آن است. در واقع این ملات فاقد نقاط ضعف ملات گچی است و استحکام و کارایی آن را بهبود میبخشد. بدین ترتیب بدون استفاده از مادهای آنچنانی و تنها با افزودن سیمان سفید به گچ، چسبندگی و ماندگاری ملات گچی به طور چشمگیر افزایش مییابد.
از دیگر ویژگیهای این ترکیب مقاومت در برابر باد، باران، فشار و تغییرات دمایی است. به طوری با گذر زمان خواص خود را حفظ کرده و تغییر چندانی نمیکند. ملات گچ و سیمان همچنین به راحتی با ابزارهای اولیه قابل استفاده است و به راحتی به سطح مدنظر منتقل میشود. این ملات همچنین نسبتا سریع خشک شده و در گذر زمان محکمتر میشود.
کاربرد ملات گچ و سیمان
مقاومت بالای ملات گچ و سیمان در برابر گرما و سرما، باران و برف سبب استقبال و استفاده از آن در نمای ساختمان شده است. به طوری که مخلوط گچ و سیمان، انتخابی بادوام، یکدست و البته ارزان برای نما به شمار میآید. این مخلوط همچنین در امور فضای داخلی کاربرد چشمگیر دارد و برای پر کردن پستی و بلندیها، درزها و شکافها انتخاب مناسبی محسوب میشود. موارد کاربرد گچ و سیمان در ساختمان شامل موارد زیر هستند:
- نصب و چسباندن سنگ، کاشی و سرامیک روی سطوح مختلف و بیشتر نمای ساختمان
- استفاده گسترده در پر کردن و چسباندن صفحات گچی آماده و پیش ساخته
- دوغاب دیوارهای داخلی ساختمان
- استفاده گسترده برای کف سازی ساختمان
- استفاده به عنوان زیر ساز برای اجرای سایر کفپوشها و دیوارپوشها
- زیرسازی قسمتهایی که در معرض شوره زدن قرار دارند.
نحوه تهیه ملات ترکیبی گچ و سیمان
پس از آشنایی با مخلوط گچ و سیمان، نوبت به بررسی طرز تهیه آن میرسد که در کیفیت و کارایی ملات بسیار موثر است. مواد اولیه مورد نیاز برای تهیه این ملات شامل سیمان سفید یا سیمان پرتلند و سیمان سیاه، گچ معمولی، ابر روان کننده و آب هستند. تهیه این ملات بسیار ساده است و با اضافه کردن آب به مخلوط گچ و سیمان که حاوی مقدار بسیار کمی روان کننده است صورت میگیرد.
لازم به ذکر است نسبت گچ و سیمان در ملات مذکور برابر است و گچ و سیمان به آب اضافه میشوند. پس از اضافه کردن پودرها به آب، نوبت به حل کردن آنها و به تهه ملاتی منسجم است. میکس اصولی گچ و سیمان با آب سبب یکدست و چسبنده شدن ملات و در نتیجه کارایی بیشتر آن است. پس از آماده شدن ملات، باید بلافاصله و پیش از سفت شدن استفاده شود.
نقش سیمان در تهیه مخلوط گچ و سیمان
به طور کلی سیمان را می توان به عنوان یک ماده چسبنده برای چسباندن ذرات به یکدیگر در نظر گرفت. بنابراین استفاده از سیمان در این مخلوط باعث افزایش خاصیت چسبندگی آن می شود. توجه به این نکته ضروری است که سیمان مورد استفاده در تهیه مخلوط گچ و سیمان سیمان نوع 1 یا 3 است که ترکیبات آهن و منگنز کمتری دارد.
سخن پایانی
ملات گچ و سیمان با ترکیب سادهای که دارد از بهترین و کاربردیترین ترکیبات ساخت و ساز محسوب میشود. کاربرد ملات گچ و سیمان در نمای ساختمان و زیرسازی دیوار و کف سبب محبوبیت روز افزون آن شده است. ازاینرو در این وبلاگ به منظور آشنایی با ملات گچ و سیمان، خصوصیات و کاربردهای آن را شرح دادیم. ساختمان دات آی آر به عنوان مرجع تخصصی صنعت ساختمان وظیفه خود میداند که علاوه بر معرفی مصالح ساختمانی، نحوه استفاده از ترکیبات خاص را هم آموزش دهد. این استارت آپ نوپا چشم اندازی وسیع داشته و صنعت ساختمان را متحول میکند.