بتنریزی ستون یکی از مهمترین و اصلیترین اقدامات در ساختمان سازی میباشد. وظیفه ستونها در ساختمان این است که بار طبقات بالای خود را به فونداسیون یا سقف پایینی خود منتقل کنند. بتنریزی ستون به عنوان یکی از چالشهای بتنریزی به شمار میآید. به دلیل اینکه از قسمت ارتفاع انجام میگیرد ممکن است جداشدگی اجزای بتن را به دنبال داشته باشد. این چالش در بتنریزی ستونهایی که بلند هستند افزایش یافته و به همین جهت میبایست در دو مرحله اعمال گردد. اما سؤال اینجاست که نحوه انجام ریختن بتن ستون به شکل اصولی و بدون جدا شدن دانهها از ملات سیمان به چه صورت میباشد؟ برای اینکه به این سؤال پاسخ دهیم و همچنین نکات مربوط به بتنریزی را بیان کنیم در ادامه مقاله قصد داریم مطالب جامع و مفیدی را ارائه دهیم.
انواع روش بتنریزی ستون
روش بتنریزی ستون در دو حالت انجام میشود. به عبارتی دیگر برای بتنریزی ستون دو روش موجود میباشد که شامل دو تکهریختن و بتنریزی با استفاده از پمپ میشود. روش اول: در ساختمانهای مسکونی که بالاتر از 3 متر ارتفاع ندارند اولین روش بتنریزی ستون یعنی دو تکه ریختن مورد استفاده قرار میگیرد. در این شیوه نصف قالبها را قرار میدهند و نیمی از بتن را در آن میریزند و ویبره میگردد و بعد قسمت دیگر قالب را میگذارند. در مرحله بعدی برای بتن باقیمانده اقدام میکنند. البته امکان این وجود دارد که یک دریچه در وسط قالب قرار گیرد و بتن بخش پایین ریخته و بعد دریچه بسته شود.
روش دوم: در این روش بتنریزی ستون به وسیله پمپ انجام میشود. به این شکل که ابتدا پایین بردن لوله پمپ تا ارتفاع حدود یک متری کف ستون را انجام میدهند و سپس بتن را میریزند. در همان زمان که بتنریزی انجام میگیرد، حرکت لوله آغاز میشود و به طرف بالا خواهد آمد. یکی از مهمترین نکاتی که باید در مورد بتنریزی ستون در دو مرحله ذکر کنیم این است که ویبره نمودن بتن میبایست در همان اولین لحظات انجام شود. بتنی که از ریخته شدن آن مدت زمانی گذشته است را نباید ویبره کرد.
مراحل بتنریزی ستون
در بخش قبلی روش بتنریزی ستون که شامل بتنریزی ستون در دو مرحله میشد را ذکر کردیم. در این قسمت مراحل و نحوه اجرای بتنریزی را توضیح خواهیم داد.
آمادهسازی بتن
در حال حاضر برای درست یا آمادهکردن بتن تنها روش بچینگ مورد استفاده قرار میگیرد و سایر روشها باطل و کنار گذاشته شدهاند. در شیوه بچینگ کلیه متریالهایی که در طرح اختلاط ابلاغی، لازم بوده و ارائه شدهاند به صورت مجزا پخششده و بعد تخلیه آنها به درون دستگاه بچینگ به طور منظم و به صورت مجزا انجام میگیرد. پس از اینکه مدت زمان خاصی سپری شد که براساس نوع بتن یکسان نیست مواد توزیع یافته که به درون میکسر فرستاده شدهاند به بتن مبدل میگردند و میتوان آن را در مقطع مورد نظر به کار گرفت.
بیشتر بخوانید : بتن خوب چه ویژگیهایی دارد؟
بتنریزی ستون اولین مرحله
قبل از اینکه این مرحله آغاز شود، توصیه میشود که ابتدا برای مرطوبکردن بستر به مقدار کمی اقدام نمایید. . بعد بتنی که آماده شده است را داخل سطلها بریزید و به فرد قرار گرفته در بالای ستون برسانید تا او پرکردن ستون با استفاده از بتن را انجام دهد.
ویبره
بعد از اینکه نصف ستون پر شد به وسیله دستگاه ویبراتور عملیات لرزاندن شروع خواهد شد، به این شکل که خرطوم دستگاه ویبراتور به درون بتن وارد میشود و سپس به لرزه افتادن بتن رخ میدهد.
دومین مرحله بتنریزی ستون
پس از اینکه مرحله اول ویبره به پایان رسید بار دیگر بتنریزی ادامه پیدا میکند تا زمانی که به ارتفاع تعیین شده در نقشه بتن دست یابد. برای اینکه ارتفاع ستون به طور دقیق و با توجه به نقشه مشخص شود ارتفاع ستون را بر روی قالب معین مینمایند و کوبیدن یک میخ برای گذاشتن نشانه روی آن انجام میشود. سپس تا همان بخش مشخص شده بتنریزی ستون صورت میگیرد.
ویبره
بعد از اینکه ستون به اندازه کافی پر شد دوباره برای انجام دادن ویبره اقدام میشود. به همین جهت ویبره کردن آن بخش ویبره شده را تا قسمت بالا انجام میدهند. این نکته را باید مورد توجه قرار دهید که پس از انجام عملیات ویبره کردن میزان ارتفاع بتن کاهش پیدا میکند. بنابراین توصیه میشود که پرکردن بتن را تا کمی بالاتر از میخ انجام دهید. یا اینکه میتوانید پس از ویبره کردن، بار دیگر مقدار کمی بتن را داخل ستون بریزید.
چکش زدن قالب
در طول بتنریزی ستون و زمانی که ویبرهکردن انجام میگیرد، بهتر است که برای وارد نمودن ضربه به بدنه از چکش استفاده کنید.
شاقول کردن قالب
با توجه به فشارهایی که وارد میشود و ارتعاشهای حاصل شده از ویبره امکان دارد پس از بتنریزی ستون و ویبرهکردن، خارج شدن قالب از تراز به اندازه کمی اتفاق افتد. به همین دلیل پس از اینکه ویبره مرحله دوم به پایان رسید بار دیگر شاقولکردن قالب را انجام میدهند.بعد از انجام دادن کلیه مراحلی که در بالا ذکر کردیم و پس از اینکه بتنریزی پایان یافت یک روز بعد، خودش را به طور کامل خواهد گرفت و میبایست برای جداکردن قالب اقدام نمود.
زمانی که میخواهید به قالبها آب دهید بهتر است که از گونی استفاده نمایید. گونی به اطراف ستون میپیچد و از طریق خیسکردن آن بتن تولید میگردد یکی از مهمترین نکات در مورد بتنریزی این است که برای اضافه کردن آب به بتنهای حمل یا آورده شده حتماً باید با مهندس ناظر مشورت کنید. و حالا میخواهیم در مورد بتنریزی ستون با خلاطه توضیحی هر چند مختصر بدهیم.
بتنریزی ستون با خلاطه
بتنریزی ستون با خلاطه یک دستگاه تخصصی است که در پروژههای تجاری یا صنعتی برای ریختن خودکار بتن به قالب ستون برای ساخت ستونهای بتنی استفاده میشود. مخلوط بتن با کیفیت بالا توسط بچینگ پلانت بتن مخلوط میشود و به راحتی توسط یک جرثقیل کوچک بلند میشود و سپس به سطل دستگاه خلاطه منتقل میشود. سپس این سطل به صورت عمودی حرکت میکند و بتن را به کانال تخلیه میریزد. ارتفاع و زاویه این لوله تخلیه را میتوان به گونهای تنظیم کرد که بتن را مستقیماً به قالب ستون تخلیه یا بریزد. این تنظیمات به راحتی توسط یک سیستم کنترل از راه دور کنترل میشوند.
پیشنهاد می کنیم مقاله اجرای بتن ریزی را مطالعه کنید.
برای اطلاع از خرید و قیمت بتن با شماره ۰۲۱۲۲۰۳۷۳۳۳ فروشگاه ساختمان تماس بگیرید.