تماس با ساختمان ۰۲۱۲۲۰۳۷۳۳۳
ساعت پذیرش سفارش شنبه تا چهارشنبه ۱۰ الی ۱۶

ملات سیمانی چیست؟ کاربرد ملات سیمانی و انواع آن

ملات سیمانی چیست؟ کاربرد ملات سیمانی و انواع آن
 
زمان مطالعه: 5 دقیقه

ملات سیمانی چیست؟ ملات سیمانی ترکیبی خمیری شکل است که در صنعت ساختمان سازی نقش بسیار مهم و پررنگی دارد؛ کاربرد ملات سیمانی در امر ساخت و ساز، چسباندن مواد مختلف به یکدیگر است. از پرکاربردترین و پراستفاده‌ترین متریال‌ها و مصالح ساختمان سازی می‌توان به انواع ملات سیمانی اشاره کرد. از پرکاربردترین و متداول‌ترین نمونه‌های استفاده از این ملات می‌توان نصب کردن سرامیک کف با استفاده از این ملات را مثال زد.
از دیگر ملات‌های سیمانی پراستفاده و مهم در امر ساخت و ساز می‌توان به ترکیب سیمان و چسب بتن و همچنین ترکیب سیمان سفید و پودر سنگ اشاره کرد.
تا انتهای این مقاله همراه ما باشید تا بیشتر درباره این ملات، انواع و کاربردهای آن‌ها برای شما صحبت کنیم. 

ملات سیمانی و انواع و ویژگی آن

ملات سیمانی چیست؟

اگر برای شما هم سؤال است که ملات سیمانی چیست؟ باید به شما بگوییم که ملات سیمانی درواقع همان چسب‌های ساختمانی به حساب می‌آیند که از آن‌ها برای چسباندن و متصل کردن مصالح ساختمانی به یکدیگر استفاده می‌شود. کاربرد ملات سیمانی به طور کلی در وصل کردن و مهیا کردن بستری مقاوم، بادوام و محکم، بندکشی و همچنین اندودکاری سطوح داخلی و خارجی ساختمان‌ها خلاصه می‌شود.
انواع ملات ساختمانی به شکل کلی دارای دو جزو اصلی هستند؛ یکی از این اجزاء چسب ملات است که مقدار حجم کمتر و جزو دیگری پرکننده است که میزان ۸۰ درصد از حجم کل ملات را تشکیل می‌دهد؛ برای اینکه بتوانید این موضوع را بهتر درک کنید برای شما مثالی می‌زنیم؛ برای مثال ترکیب ماسه و سیمان را در نظر بگیرید، در این ترکیب سیمان نقش چسب و ماسه نقش پرکننده ملات را ایفا می‌کند. 

ملات سیمانی چیست؟

آشنایی با انواع ملات سیمانی پرکاربرد در صنعت ساخت و ساز

ملات سیمانی چیست؟ ملات سیمانی و بتن ازجمله مهم‌ترین مصالحی هستند که در بازار به وفور یافته شده و در امر ساختمان سازی بسیار کاربرد دارند. قابل ذکر است که بدانید جزو ثابت و اصلی به کار رفته در ترکیب تمامی ملات‌ها، سیمان است. حال که پاسخ سؤال ملات سیمانی چیست را داده‌ایم، زمان آن فرا رسیده تا شما را با انواع ملات سیمانی آشنا کنیم:

ملات معمولی

ملات معمولی یکی از انواع ملات سیمانی محسوب می‌شود که در بسیاری از کارهای ساختمانی مانند کف‌پوش‌ها، آجرچینی، کف‌سازی‌ها و... کاربرد دارد. ملات‌های معمولی که برای آجرچینی استفاده می‌شود، دارای ۷ دسته مختلف هستند؛ دسته هفتم ضعیف‌ترین ملات و دسته اول را قوی‌ترین ملات می‌دانند.

ملات سیمان معمولی

ملات رنگی

از دیگر انواع ملات سیمانی می‌توان به ملات رنگی اشاره کرد. برای ساخت ملات رنگی تنها کافی است تا رنگ سیمان را به مصالح و متریال‌های خشک بیفزایید. از محبوب‌ترین و پرکاربردترین ملات‌های رنگی می‌توان به ملات سیاه اشاره کرد؛ فرقی نمی‌کند که ملات سیاه با رنگ سیمان خشک ساخته شده باشد یا با رنگ‌های خریدنی، در هر صورت ملات رنگی سیاه نسبت به ملات معمولی بسیار چشمگیرتر و جذاب‌تر بوده و به همین خاطر از آن در اجرای سازه‌‌هایی همچون کف‌سازی، نمای کف‌سازی و... استفاده می‌شود.
برای ساخت ملات سیاه رنگ باید یک نکته را مد نظر داشته باشید؛ اگر می‌خواهید برای ساخت این نوع ملات از سیمان سیاه رنگ استفاده کنید، بهتر است که ماسه مصرفی شما به رنگ نقره‌ای یا رنگ‌های روشن باشد. 

ملات آهکی

نکته‌ای که در این بخش باید به آن توجه داشته باشید این است که به ندرت پیش می‌آید تا از ملات سیمان و آهک برای انجام پروژه‌های روسازی و نمای ساختمان یا کارهایی به صورت ظریف کاری هستند، استفاده کنند. در زمان‌های گذشته از ملات سیمان و آهک بیشتر برای پیاده‌سازی سنگ‌فرش‌ها استفاده می‌شد؛ اما امروزه کاربرد ملات سیمانی و آهکی بیشتر در دیوارچینی و سنگ‌کاری قائم و به طور کلی در پروژه‌هایی استفاده می‌شود که مصالح سنتی در آن‌ها نقش دارند. اما در مواردی هم مانند برخی از پروژه‌های روسازی پیش می‌آید که برای بسترسازی از ملات آهکی استفاده کنند.
اما اگر از ملات آهکی در کارها و پروژه‌های خود استفاده می‌کنید باید از بابت رطوبت و خشکی زیاد هوا نگرانی داشته باشید؛ چرا که ملات آهکی ممکن است در این دو حالت از بافت خارج شود.

ملات سیمان آهکی

ملات گرانولیت

انواع ملات سیمانی چیست؟ از دیگر انواع ملات سیمانی می‌توان به ملات گرانولیت اشاره کرد که یک نوع ملات بتن ریزدانه به حساب می‌آید. از این نوع ملات به شکلی گسترده در کارهای ساختمانی و برای ساخت و اجرای سطوح کوچک بتنی استفاده می‌شود. این ملات به عنوان یک سطح الاستیک قابل اجرا است؛ چرا که می‌توان آن را به صورت یک لایه نازک به ضخامت ۶ میلی‌متر اجرا کرد و به همین خاطر هزینه اجرای آن هم بسیار اقتصادی و مقرون‌به‌صرفه تمام می‌شود. استفاده از این ملات برای سطوحی پیشنهاد می‌شود که بسیار صیقلی و سخت هستند؛ ازجمله این سطوح می‌توان به سطوح بتن یا پله‌ها اشاره کرد.
شاید جالب باشد که بدانید گرانو نام تجاری یک ماده‌ای است که از سنگ‌دانه‌های ریز، سفت و سخت به وجود آمده است. این ماده اکثرا از جنس گرانیت است؛ به همین دلیل نمی‌توان آن را به طور حتم و انحصاراً گرانیت نامید. ترکیبات ملات گرانولیت شامل آب، ماسه و سیمان است؛ به این نکته توجه کنید که نسبت گرانو در این ترکیب در مقایسه با سیمان ۶ به ۲ است.

ملات سیمانی گرانولیت

درباره ملات ماسه و سیمان طبق نشریه ۱۰۱ و ۵۵

ملات سیمانی چیست؟ تا به این قسمت با معنی و مفهوم ملات سیمانی به طور کامل آشنا شدیم. ملات‌های مصرفی و مورد استفاده در بسیاری از کارهای بنایی، طبق نشریه ۱۰۱ مرسوم به مشخصات فنی عمومی راه، از ترکیب شدن مقدار معینی سیمان پرتلند، آب و ماسه به وجود می‌آیند. در جدول زیر قصد داریم تا مقدار مصرفی مجاز هر یک از اجزای به کار رفته در انواع ملات سیمانی و ماسه را برای ساختن هر یک مترمکعب بررسی کرده و همچنین به حداقل مقاومت فشاری ۲۸ روزه آن‌ها اشاره کرده‌ایم.

قابل ذکر است که بدانید فرمول به دست آوردن مقاومت فشاری، استفاده از روش آزمایش آشتو T 106 بر روی نمونه‌های مکعبی به ابعاد ۵ سانتی‌متر است.

نوع

نسبت اختلاط ملات ماسه و سیمان

سیمان

کیلوگرم

ماسه

مترمکعب

آب

لیتر

حداقل مقاومت فشاری ۲۸ روزه

Kg/cm2

I

۱ به 3

۳۶۰

۰/۹۴

۲۵۸

۲۲۰

II

۱ به ۴

۳۸۵

۰/۹۹

۲۶۰

۱۳۵

III

۱ به 5

۲۲۵

۱/۰۰

۲۶۲

۷۵

IV

۱ به 6

۲۰۰

۱/۰۳۳

۲۶۵

۴۰

درباره ملات ماسه و سیمان

نسبت مخلوط سیمان به ماسه در ملات سیمانی

ملات سیمانی چیست؟ تا این قسمت مقاله سعی کردیم تا بهترین و مفیدترین اطلاعات را درباره ملات سیمانی به شما عزیزان داده و ابهامات ذهن شما را درباره اینکه ملات سیمانی چیست؟ برطرف کرده باشیم. اگر قصد ساخت ملات سیمانی ماسه و سیمان را دارید، بهتر است تا از میکسرها کمک بگیرید.
همان‌طور که در جدول بخش قبلی مشاهده می‌کنید، ترکیب ملات ماسه و سیمان نوع II با نسبت مخلوط 1 واحد سیمان پرتلند معمولی و ۴ واحد ماسه ساختمانی (ماسه نرم)، جزو مناسب‌ترین ترکیب ملات سیمانی به حساب می‌آید. بد نیست که بدانید می‌توانید در این ترکیب، نسبت ۳ به ۱ را برای بخش‌ها و سطوحی که درست زیر بار ترافیک سنگین هستند کمتر کرد؛ اما در مقابل نسبت ۴ به ۱ برای استفاده در بسیاری از روسازی‌ها مناسب بوده و پیشنهاد می‌شود.
اگر از ۴ واحد ماسه به یک واحد سیمان استفاده می‌کنید، باید بدانید که بهترین کاربرد آن در کارهای رایج ساختمان سازی است؛ اما اگر از ۳ واحد ماسه به یک واحد سیمان استفاده می‌کنید، بهترین کاربرد استفاده از آن در محیط‌هایی است که به تحمل بار زیاد نیاز دارند.

نسبت مخلوط سیمان به ماسه در ملات سیمان

مخلوط کردن ملات سیمانی

ملات سیمانی چیست؟ برای ساخت ملات ماسه و سیمان باید به یک نکته توجه داشته باشید، آن هم این است که قبل از اضافه کردن آب به ملات، باید ابتدا ماسه و سیمان را به خوبی با کمک دستانتان را به وسیله میکسر مخلوط کنید. حال نوبت به اضافه کردن آب به ترکیب مخلوط شده است؛ استفاده از آب کثیف مانند آب حوضچه یا برکه اکیداً ممنوع است؛ چرا که در این صورت مقاومت ملات بعد از خشک شدن تا حد بسیار زیادی کم شده و احتمال ایجاد ترک در آن بسیار زیاد می‌شود.
برخی از افراد به جای آب از نوشیدنی‌هایی مانند نوشابه استفاده می‌کنند که حاوی مقادیر بسیار زیادی شکر است؛ استفاده از هر مایعاتی به جز آب قابل شرب پیشنهاد نمی‌شود؛ دلیل این امر این است که مایعات متفرقه می‌توانند تأثیرات بسیار منفی و جدی در گیرش ملات سیمانی بگذارند.
بعد از اینکه مواد خشک ملات به خوبی با یکدیگر ترکیب شد، زمان آن رسیده تا آب را به ترکیب اضافه کنید، اگر می‌خواهید از مواد افزودنی مانند روان کننده یا ضد یخ در ملات استفاده کنید، ابتدا باید آن را با آب ترکیب کرده و سپس آن را به مخلوط ماسه و سیمان اضافه کنید.

مخلوط کردن ملات سیمان

انواع سیمان هایی که برای ساخت ملات سیمانی کاربرد دارند

ملات سیمانی چیست؟ ملات سیمانی یک نوع چسب قوی به حساب می‌آید که در ترکیبات آن سیمان جزو حیاتی و اصلی آن محسوب می‌شود؛ اما باید بدانید که نمی‌توان از هر سیمانی برای تهیه ملات سیمانی استفاده کرد. سیمان‌های مناسبی که برای ساخت ملات سیمانی پیشنهاد می‌شوند عبارت‌اند از سیمان پرتلند معمولی تیپ ۱ تا تیپ ۵، سیمان سفید، سیمان نسوز، سیمان تندگیر، سیمان زود سخت شونده، سیمان مقاوم در برابر سولفات، سیمان رنگی و سیمان هیدرولیک.

انواع سیمان

ملات سیمانی مناسب برای انجام بندکشی های پهن

اگر ملات سیمانی مناسب برای استفاده در درزهای پهن روسازی، سنگ‌کاری، سنگ‌فرش‌ها یا دیوارچینی را نیاز دارید، می‌توانید آن را با در اختیار داشتن ۲ واحد ماسه ساختمانی، ۲ واحد ماسه سنگ‌ریزه و یک واحد سیمان پرتلند معمولی بسازید. اگر می‌خواهید میزان چسبندگی ملات سیمانی شما افزایش پیدا کند، می‌توانید به جای نیم واحد از ماسه سنگ‌ریزه از نیم واحد ماسه ساختمانی استفاده کنید.

ملات سیمان مناسب برای ایجاد درزهای عریض

استفاده از ملات سیمانی در بندکشی

کاربرد ملات بندکشی تنها به موارد ذکر شده خلاصه نمی‌شود؛ از دیگر کاربردهای این ملات می‌توان به استفاده در بندکشی اشاره کرد. شما می‌توانید بعد از انجام دیوارچینی، سرامیک کاری، سنگ‌فرش و... فضای خالی بین آن‌ها را با بندکشی پر کنید. به احتمال زیاد بارها برای شما نیز پیش آمده که فضای بین کاشی‌ها و سرامیک‌های حمام، سرویس بهداشتی یا آشپزخانه شما خالی شده باشد، برای پر کردن این فضای خالی می‌توانید از ملات سیمانی استفاده کنید که به طور کلی به دو دسته ملات سیمانی برای بندکشی نازک و ملات سیمانی برای بندکشی‌های پهن تقسیم می‌شود.

استفاده از ملات سیمانی در بندکشی

رایج ترین ملات سیمانی؛ ملات سیمان سفید و پودر سنگ

یکی از رایج‌ترین ملات‌هایی که در امور ساخت و ساز مانند بندکشی کاشی، سرامیک و... کاربرد دارد، ملات سیمان سفید و پودر سنگ است. همان‌طور که در طول این مقاله بارها ذکر کردیم، سیمان یکی از پراستفاده‌ترین مصالح در حوزه ساخت و ساز بوده که گستره کاربرد آن بسیار وسیع است.
میزان ترکیب و نسبت سیمان سفید به پودر سنگ برای ساخت این نوع ملات سیمانی، ملاک بسیار مهمی در تعیین سطح کیفی آن است. از ترکیب سیمان سفید و پودر سنگ برای رسیدن به بالاترین میزان استحکام و استفاده در بندکشی می‌توان از سیمان سفید و پودر سنگ به نسبت مساوی در تهیه ملات استفاده کرد.
شما می‌توانید خواص و ویژگی‌های ملات سیمان سفید و پودر سنگ را با اضافه کردن موادی مانند آهک، سیلیس و خاک سنگ بهبود دهید و از این طریق میزان اثرگذاری این ملات را بیشتر کنید.
از نکات مهم در ساخت ملات سیمان سفید و پودر سنگ که باید به آن توجه کنید، مرحله‌ی آخر یعنی اضافه کردن آب به ترکیب است.
قوام و میزان دوام ملات ساخته شده تا حد زیادی به آب استفاده شده در آن بستگی دارد؛ اگر در مراحل ابتدایی به ملات مورد نظر آب اضافه کنیم، مخلوطی آبکی خواهیم داشت که چسبندگی لازم را برای بندکشی و پر کردن فضای خالی بین سرامیک، موزاییک و... را فراهم نمی‌کند.

ملات سیمان سفید و پودر سنگ

جمع‌بندی

ملات سیمانی چیست؟ همان‌طور که در ابتدای مقاله هم ذکر کردیم، انواع ملات سیمانی به طور کلی برای متصل کردن انواع مصالح ساختمانی به یکدیگر به کار می‌روند. کاربرد ملات سیمانی در پروژه‌های ساختمانی و صنعت ساخت و ساز بسیار وسیع بوده و اجرای آن ازجمله کارهای مقرون‌به‌صرفه محسوب می‌شود. اگر شما هم قصد خرید و استفاده از این متریال اقتصادی، مقاوم و حیاتی را در سازه‌ها و کارهای خود دارید، می‌توانید برای خرید ملات سیمانی از طریق یکی از سایت‌های معتبر اقدام کرده و خریدی آنلاین و مطمئن انجام دهید.

برای خرید یا قیمت سیمان با سایت مصالح ساختمانی ساختمان دات آی آر ۰۲۱۲۲۰۳۷۳۳۳ تماس بگیرید.

 

 

نظرات خود را با ما در میان بگذارید
فیلترها
Sort
display