در پاسخ به اینکه پوشرنگ چیست؟ باید گفت رنگهای ساختمانی دارای غلظت و پوششدهی بالا در این دسته قرار میگیرند. این نوع رنگ که بافتی نسبتا غلیظ دارد برای رنگ آمیزی دیوارهای در معرض آسیب، دربها و پنجرهها و ... کاربرد دارد. در ادامه این نوشته با ما همراه باشید تا علاوه بر پاسخ اینکه فرق رنگ و پوشرنگ چیست؟ ویژگیها و نحوه استفاده از آن را شرح دهیم.
پوشرنگ چیست؟
برخلاف باور کاربران، پوشرنگ نوعی رنگ خاص با ساختاری متفاوت از سایرین نیست، بلکه پوشرنگ به دستهای از رنگهای دارای پوششدهی بالا گفته میشود. در واقع این گروه رنگ بیش از آنچه که رنگ باشند نوعی پوشش و محافظ هستند. این محصول، رنگی با خاصیت و قابلیت پوشش دهی و یکدست کردن سطوح است که با دیگر رنگهای ساختمانی متفاوت است، رنگ مذکور بافتی منسجم دارد که پس از اجرا لایهای ضخیم ایجاد میکند.
سوالی که اینجا پیش میآید این است که فرق رنگ و پوشرنگ چیست؟ تفاوت بارز رنگ و پوشرنگ در اندازه پوشش دهی و کاربرد آنها است. در واقع رنگهای معمولی اغلب با هدف رنگ آمیزی و تغییر رنگ محیط استفاده میشوند.
در حالی که پوشرنگ همانطور که از نامش پیداست با هدف ایجاد لایهای ضخیم و یکدست روی سطح استفاده میشود. البته که این دو از نظر ظاهری گاهی مشابه هم هستند.
انواع پوشرنگ
پس از اینکه فهمیدیم پوشرنگ چیست همانطور که گفتیم به بررسی انواع آن میپردازیم. این دسته از رنگهای ساختمانی بنا به ترکیب، خواص و میزان پوشش دهی دارای انواع مختلفی هستند. مهمترین و شناخته شدهترین انواع این رنگ ها را در ادامه برای شما توضیح خواهیم داد:
- پوشرنگ روغنی
- پوشرنگ پلاستیکی
پوشرنگ روغنی
رنگهای روغنی که بر پایه مواد نفتی و ترکیب رزین تهیه میشوند از پوشرنگهای قوی محسوب میشوند. این رنگ که در طیفهای مختلف از سفید گرفته تا مشکی تولید میشود برای رنگ آمیزی سطوح مختلف قابل استفاده است. در واقع رنگهای روغنی سطوح فلزی چون درب و پنجرهها، سطوح گچی و بتنی و چوبی را به خوبی میپوشانند. از مزایای جالب توجه این رنگ میتوان به تنوع در طیف و قیمت به صرفه اشاره کرد. رنگ مذکور در عین خصوصیات فوق دارای معایبی چون بوی زننده و پروسه طولانی خشک شدن است.
پوشرنگ پلاستیکی
رنگ ساختمانی پلاستیکی که از ترکیب رزینهای مخصوص در حلالهای بر پایه آبی به دست میآید از پوشرنگها است. این نوع رنگ علاوه بر اینکه رنگ دیوارها، سقف و سطوح مختلف را تغییر میدهد، لایهای نازک روی آنها ایجاد میکند. رنگهای پلاستیکی به راحتی با آب رقیق شده و قابل استفاده میشود. ویژگیهای مثبت این محصول شامل پوشش دهی مطلوب، خشک شدن سریع، اجرای آسان و دوام مناسب هستند.
مزایا و معایب رنگ پوشش دهنده
پوشرنگها بنا به ساختار و خصوصیات فیزیکی و شیمیایی که دارند دارای ویژگیهای حائز اهمیتی هستند. به طوری که آگاهی از مزایا و معایب این رنگها سبب استفاده بهتر از آنها میشود. لازم به ذکر است انتخاب نوع رنگ متناسب با سطح و اجرای اصولی در نمایان شدن ویژگیهای مثبت آن امری الزامی است.
مزایا
- ایجاد لایه محکم و پوشاننده روی سطوح به منظور محافظت و زیبا سازی بیشتر
- قابل استفاده روی سطوح متفاوتی چون دیوار، سقف، درب و پنجره و حتی کف
- دوام مطلوب و ماندگاری مناسب
- اجرای آسان
- قیمت مناسب و به صرفه
- تنوع در رنگ و نوع
- سازگاری با محیط زیست
معایب
- ایجاد سطوح ناهموار در صورت اجرای غیرحرفهای
- تغییر رنگ در گذر زمان
- مقاومت نسبتا پایین در برابر رطوبت
کاربرد پوشرنگ چیست؟
آشنایی با کاربرد پوشرنگ در رنگ آمیزی و نقاشی ساختمان سبب انتخاب رنگ مناسب برای قسمتهای مختلف میشود. به بیان بهتر، پوشرنگ با خاصیت پوشش دهی و رنگ آمیزی که دارد برای اغلب قسمتهای ساختمان قابل استفاده است. به طور مثال میتوان از آن با هدف رنگ آمیزی و یا پوشش دهی حرفهای دیوارها و سطوح بهره گرفت. از دیگر کاربردهای این نوع رنگها میتوان به مقاوم کردن سطوح در برابر عوامل مخرب اشاره کرد. برخی از کاربردهای رنگ پوششی شامل موارد ذیل هستند:
- رنگ آمیزی و ایجاد لایه محافظ روی درب و پنجرههای فلزی و چوبی
- مراقبت از سطوح فلزی در برابر زنگ زدگی و اکسایش
- رنگ آمیزی دیوارهای گچی و بتنی برای زیبا سازی
- افزایش مقاومت سطوح در برابر رطوبت و حریق
- پیشگیری از آلودگی و خراشیدگی دیوارها
- رفع ناهمواریها و عیوب سطوح
نحوه استفاده از رنگ پوشش دهنده
پس از توضیح اینکه پوشرنگ چیست نوبت به بررسی نحوه استفاده و رنگ آمیزی اصولی با آن میرسد. برای رنگ آمیزی با رنگ پوششی به لوازم نقاشی چون غلتک، قلمو، اسپری، حلال متناسب با رنگ، نردبان و ... نیاز است. به عبارتی رنگ آمیزی با این رنگها تفاوت چندانی با سایر رنگها ندارد. نحوه اجرای رنگ مذکور شامل مراحل ذیل است:
- پاکسازی سطح از هر گونه آلودگی و زنگ زدگی
- رقیق کردن رنگ با حلال مخصوص در حد مطلوب
- رنگ آمیزی با ابزار مخصوص
- تکرار مجدد رنگ آمیزی برای برخی سطوح
- پیشگیری از ایجاد گرد و غبار در محیط تا زمان خشک شدن رنگ
سخن پایانی
با توجه به اهمیت رنگ آمیزی در قسمتهای مختلف ساختمان در این مطلب به بررسی اینکه پوشرنگ چیست و فرق رنگ و پوشرنگ چیست پرداخته شد. علاوه بر این ویژگیها و کاربردهای پوشرنگ در منازل و ساختمانها به خوبی بیان شد. در این میان ساختمان دات آی آر به عنوان مرجع تخصصی صنعت ساختمان انواع رنگهای ساختمانی و پوشرنگهای باکیفیت را به مشتریان ارائه میدهد. این مجموعه همچنین در زمینه خرید رنگ ساختمانی و فروش مصالح ساختمان فعالیت چشمگیری دارد.