فوم بتن چیست؟ فوم بتن درواقع یک نوع متریال جدید و بهروز در دنیای ساخت و ساز به حساب میآید؛ گستره وسیع کاربرد و مزایای فوم بتن باعث شده تا روزبهروز به تعداد استفاده کنندگان و طرفداران آن اضافه شود. اما لازم به ذکر است که بدانید هر محصولی در کنار دریای عظیمی از مزیتهایی که دارد، یک سری عیبهایی هم دارد که البته از کارایی و محبوبیت آن چیزی کم نمیکند؛ این موضوع درباره این متریال نیز صدق کرده که در این مقاله به اندک معایب فوم بتن اشاره خواهیم کرد.
فوم بتن درواقع به ملاتی گفته میشود که از اجزای مختلفی ازجمله آب، سیمان، فوم کفزا (مادهای است شیمیایی یا بر اساس پروتئین حیوانی که از سم یا شاخ حیوانات تشکیل میشود)، ماسه بادی یا ماسه نرم تشکیل شده باشد. ازجمله خصوصیات و ویژگیهای بارز این محصول میتوان به چگالی پایین، عایق صوتی، عایق حرارتی، نحوه اجرای سریع و آسان و هزینه مقرونبهصرفه تمام شده آن اشاره کرد.
همانطور که گفتیم فوم بتن یک نوع محصول و پوشش نوظهوری است که به تازگی قدم در عرصه ساختمان سازی گذاشته است؛ فوم بتن را با نام بتن سبک نیز میشناسند.
تا انتهای این مقاله همراه ما باشید تا هر آنچه که نیاز است را درباره این محصول برای شما شرح دهیم.
فوم بتن چیست؟
فوم بتن چیست؟ همانطور که در قسمت مقاله هم اشاره کردیم، فوم بتن در اصل به ملات و ترکیبی گفته میشود که مواد مختلفی مانند آب، سیمان، فوم کفزا (یک نوع ماده شیمیایی)، ماسه نرم یا ماسه بادی اجزای سازنده آن را تشکیل داده باشند. از آنجایی که درون این بتن هوا وجود دارد؛ بنابراین عایق حرارتی و صوتی بسیار مناسبی محسوب میشود و ازجمله مزایای فوم بتن میتوان به این مورد اشاره کرد.
وزن خشک شده این نوع بتن کاملاً به دو مورد وزن و طرح اختلاط مواد تشکیل دهنده آن بستگی داشته و بر اساس این دو فاکتور وزنی بین ۴۰۰ تا ۱۷۰۰ کیلوگرم در هر مترمکعب دارد.
همانطور که گفتیم این محصول جزو متریالهای جدید و نوظهور در ایران به حساب میآید؛ اما جالب است که بدانید قدمت آن بسیار طولانی بوده و دانشگاههای آلمان و اروپا از سال ۱۹۸۰ میلادی شروع به استفاده از آن و همچنین معرفی به سراسر جهان کردند.
اما استفاده از فوم بتن در صنعت ساختمان سازی ایران درست از زمان ساخت کارخانه بلوک clc شروع شد و بعد از گذشت چند سال از آن در کارهای مختلفی مانند کفسازی و همچنین شیب بندی بام سازهها استفاده کردند.
معرفی انواع فوم بتن
فوم بتن چیست؟ فوم بتن یک نوع پوشش بتنی است که با توجه به روش تولید حبابهای هوا دارای دو نمونه است:
بتن گازی
برای تولید بتن گازی از یک نوع پودر نرم به نام آلومینیوم استفاده میشود. بعد از اینکه دوغاب آب و سیمان آماده شد، این پودر به ترکیب اضافه شده و سپس داخل میکسر با یکدیگر ترکیب میشوند. حال بعد از رخداد یک سری واکنشهای شیمیایی، حبابهایی از هیدروژن داخل بتن به وجود میآید و به بتن حجم میدهد.
بیشتر بخوانید : بتن چیست؟ اجزا، ویژگیها و کاربردهای بتن
بتن کفی
تنها تفاوت بتن کفی با بتن گازی این است که به جای آلومینیوم از مایع کفزا برای حجم دادن به بتن و ایجاد حبابها هوا استفاده میشود. فرایند تولید این بتن بسیار سادهتر و راحتتر از بتن گازی بوده و کارگاههای ساختمانی بهراحتی میتوانند آن را تولید کنند.
با مزایای فوم بتن آشنا شوید
فوم بتن چیست؟ فوم بتن هم درواقع مانند بسیاری از متریالهای شناخته شده دیگر کاربرد بسیار زیاد و مفیدی در عرصه ساختمان سازی داشته و بسیاری از اجراکنندگان برای پیادهسازی پروژههای خود از این محصول استفاده کرده و از مزایای فوم بتن بهرهمند میشوند. در این قسمت قصد داریم تا مزایای فوم بتن را برای شما شرح داده و در ادامه مقاله به اندک معایب فوم بتن نیز اشارهای خواهیم کرد.
مزایای فوم بتن
- ۱-با استفاده از فوم بتن دیگر لازم نیست تا مواد اولیه را به طبقات حمل کنید.
- با استفاده از این محصول میتوانید تأسیسات موجود در کف ساختمان را عایقبندی کنید.
- این پوشش در برابر شرایط جوی همچون یخبندان بسیار مقاوم بوده و از نفوذ آب جلوگیری میکند.
- ازجمله مزایای فوم بتن میتوان به امکان پمپ کردن آن تا ارتفاع ۵۰ متری از سطح زمین اشاره کرد.
- این پوشش علاوه بر عایق صوتی، عایق حرارتی بسیار خوبی هم بوده و مقاومت بسیار زیادی در برابر آتشسوزی داشته و حرارت را آتش را انتقال نمیدهد.
- استفاده از این نوع بتن هزینهی کمتری نسبت به روش سنتی (بتن همراه با پوکه معدنی) دارد.
- از دیگر مزایای فوم بتن میتوان به امکان ایجاد برش در سطح آن برای اجرا یا تعمیر کردن تأسیسات اشاره کرد.
- از آنجایی که فضای متخلخل و هوا را درون خود دارد؛ بنابراین عایق بسیار خوبی در برابر صدا و حرارت به حساب میآید.
- از آنجایی که وزن بسیار کمی بین ۴۰۰ تا ۱۷۰۰ کیلوگرم در مترمکعب دارند؛ بنابراین برای سازه مزایای زیادی داشته و میتواند وزن کلی آن را کمتر کند.
- از دیگر مزایای فوم بتن میتوان به اجرای بسیار سریع آن اشاره کرد که حدود ۷ برابر سریعتر از روش سنتی است؛ یعنی اگر در مدت زمان مشخصی از روش سنتی استفاده کنیم میتوانیم حدود ۸۰ مترمربع کار کنیم و اگر در همان مدت زمان از فوم بتن استفاده کنیم میتوانیم در حدود ۵۶۰ مترمربع کار اجرا را پیش ببریم.
آشنایی با معایب فوم بتن
شاید برای شما هم پیش آمده باشد که در بعضی از سایتها با گستره وسیعی از معایب فوم بتن مواجه شده باشید؛ اما اگر دقت کرده باشید متوجه این موضوع خواهید شد که سایت مربوطه خدماتی در زمینه کفسازی و شیب بندی به روش سنتی ارائه میکند و به همین خاطر به ناچار درباره معایب فوم بتن به شکلی کاذب شرح مطالب کرده است. اما نکتهی قابل توجه این است که بدانید هر محصولی به صورت ۱۰۰ درصد مزایا نداشته و در کنار مزایای زیادی که دارد، ممکن است یک سری معایبی هم داشته باشد و فوم بتن نیز از این قاعده مستثنی نبوده و سعی ما بر این است که کاملاً بیطرف و صادقانه علاوه بر مزایا، معایب آن را هم برای شما ذکر کنیم.
معایب استفاده از فوم بتن چیست؟ تنها عیبی که در زمان استفاده از این روش ممکن است با آن مواجه شوید، این است که احتمال به وجود آمدن پدیده انقباض یا افت بتن وجود دارد؛ یعنی همانطور که بعد از گذشت مدتی بتن حرارت اولیه خود را از دست میدهد، ممکن است در کنار حرارت مقداری آب را نیز از دست داده و به دنبال آن حجم بتن کم شود. این اتفاق باعث به وجود آمدن ترک بر روی سطح بتن میشود؛ اما شما میتوانید برای جلوگیری از این اتفاق در ۲۸ روز اول عملآوری بسیار خوب و دقیقی را انجام داده و این رخداد جلوگیری کنید.
مدت زمان خشک شدن فوم بتن چقدر است؟
شاید گاهی اوقات برای جلوتر انداختن روند پروژه به زودتر خشک شدن بتن نیاز داشته باشید. فوم بتن چیست؟ فوم بتن یکی از آن دسته بتنهایی است که میتوان برای زودتر خشک شدن آن مواد افزودنی بتن را به ترکیب آن اضافه کرد و گیرایش آن را در ۱۲ ساعت انجام داد؛ اما باید به این نکته توجه داشته باشید که زودتر خشک کردن بتن میتواند معایبی را برای آن به همراه داشته باشد؛ برای مثال ممکن است بتن دیگر مقاومت خیلی زیادی نداشته و از میزان آن کاسته شود یا ممکن است پدیده جمع شدگی در آن اتفاق بیفتد.
نحوه اجرای فوم بتن به چه صورت است؟
فوم بتن چیست؟ برای تولید فوم بتن ابتدا باید ماسه بادی یا ماسه نرم را با سیمان و سپس به همراه آب وارد دستگاه میکسر کرده تا به خوبی با یکدیگر مخلوط شوند، سپس در مرحله بعد فوم کفزا را برای تولید فوم بتن به محفظهی فوم ساز دستگاه اضافه کرده و آن را با آب رقیق میکنیم و بعد آن را به وسیله پمپ هوا از قسمت لولهی مخصوص به خروجیهای ریز با فشار بسیار زیاد برای تولید کف عبور میدهیم.
در مرحله بعد نوبت این است که ترکیب به وجود آمده در میکسر با دوغاب سیمان و آب به خوبی ترکیب شده تا حبابهای ریزی روی کل سطح ملات ایجاد شوند. زمانی که اختلاط تمامی مواد ملات به خوبی انجام شد، آن را به وسیله پمپ به طبقههای مد نظر پمپاژ کرده و به ضخامت ۱۰ سانتیمتر آن را روی سطح مورد نظر پخش کرده و به خوبی آن را صاف میکنیم؛ بعد از اینکه اجرای فوم بتن به طور کامل انجام شد، باید به مدت ۳ روز روی سطح آن مرطوب باشد تا از به وجود آمدن هرگونه ترک احتمالی جلوگیری شود.
بیشتر بخوانید : بتنریزی دیوار برشی؛ مراحل اجرای بتنریزی سازههای بتنی
برای اجرای فوم بتن به دستگاه هایی نیاز داریم؟
فوم بتن چیست و نحوه اجرای آن چگونه است؟ به طور کلی امکان اجرای این نوع بتن با استفاده از یکی از دو دستگاه زیر قابل اجرا است.
دستگاه پرتابل منو پمپ
این دستگاه دارای سه قسمت اصلی است که عبارتاند از فوم ساز، میکسر و منو پمپ.
فوم ساز این دستگاه مایع فوم را به کف تبدیل کرده و میکسر آن وظیفه مخلوط کردن و یکنواخت کردن مواد فوم بتن را برعهده دارد. انتقال فوم بتن آماده شده در میکسر به وسیله منو پمپ به طبقات مختلف ساختمان انجام میشود.
دستگاه پرتابل تحت فشار
میزان اتلاف انرژی در این دستگاه بسیار کم بوده و انتقال مخلوط آماده شده در میکسر به طبقات، به وسیله باد انجام میشود.
کاربردهای فوم بتن
کاربرد فوم بتن چیست؟ از آنجایی که این پوشش کارایی بسیار زیادی دارد؛ بنابراین میتوان گستره کاربردهای آن را در موارد زیر خلاصه کرد:
انجام کف سازی طبقهها
اگر برای کف سازی طبقات از فوم بتن به جای پوکه ریزی استفاده شود تا حد زیادی وزن سازه کم شده و عایقبندی حرارتی و صوتی آن تا ۳ برابر بیشتر از روش سنتی میشود. از آنجایی که سرعت اجرای این پوشش بسیار بالا است، شما میتوانید در سریعترین زمان ممکن کف سازی تمام طبقات را انجام دهید.
انجام شیب بندی بامها
بهترین روش شیب بندی بام ساختمانها استفاده از پوشش فوم بتن است؛ چراکه این پوشش عایق حرارتی و صوتی بسیار خوبی بوده و علاوه بر وزن کم از نفوذ آب و رطوبت جلوگیری میکند. در صورت استفاده از این پوشش میتوانید وزن سازه را تا ۵۰ درصد کاهش داده و بلافاصله روی پشت بام و بدون انجام هیچ عملیات اضافی روی آن عایقبندی یا ایزوگام انجام دهید که این مورد یکی از مزیتهای بسیار بزرگ استفاده از فوم بتن برای شیببندی بام خانهها محسوب میشود.
از دیگر مزایای استفاده از این نوع بتن این است که میتواند ورقهای سقف را محکمتر کرده و از این جهت وزن سازه را کمتر کرده و میزان مقاومت آن را در برابر لرزشهای زلزله افزایش دهد.
تولید بلوکهای سبک و غیر باربر
کاربرد فوم بتن چیست؟ از دیگر مزایای و کاربردهای فوم بتن میتوان به تولید بلوکهای سبک و غیر باربر اشاره کرد که وزن سازه را در قسمت دیوارهای جداکننده تا حد زیادی کم میکند.
استفاده جهت پر کردن حفرههای تونلها و فاضلابها
از آنجایی که فوم بتن روان است، از آن برای پر کردن و همچنین پایدار کردن انواع لولهها، تونلها، مخزنها و مناطقی استفاده میشود که به پرکنندهای سبک به جای خاک نیاز دارند.
استفاده جهت زیرسازی راهها
فوم بتن چیست؟ از فوم بتن درواقع برای پر کردن حفاریهای انجام شده در سطح راهها و خیابانها به جای مصالح دانهای استفاده میشود؛ بنابراین استفاده از این نوع بتن برای لایههای زیرین یا استفاده در مناطقی که به مصالح دانهای دسترسی ندارند، پیشنهاد میشود.
جمعبندی
فوم بتن چیست؟ همانطور که گفتیم فوم بتن یک نوع پوشش بتنی جدید است که به تازگی وارد ایران شده و مزایای بسیار بیشتری نسبت به روش سنتی دارد. در این مقاله سعی کردیم درباره مزایای فوم بتن برای شما صحبت کنیم تا بتوانید با اطلاعاتی بیشتری آن را جایگزین روشهای قدیمیتر در ساخت و اجرای پروژههای خود کنید. اما اگر بخواهیم صادق باشیم باید به معایب فوم بتن نیز اشاره کنیم؛ فوم بتن تنها یک عیب دارد که آن احتمال به وجود آمدن ترک روی سطح بتن است؛ اما اگر فرایند عملآوری و مراقبتهای بعد از اجرا را به خوبی انجام دهید، تنها عیب آن هم برطرف شده و میتوانید از ایجاد ترک و افت بتن جلوگیری کنید.
برای اطلاع از خرید و قیمت سیمان سفید با شماره ۰۲۱۲۲۰۳۷۳۳۳ به سایت مصالح ساختمانی ساختمان دات آی آر تماس بگیرید.