تماس با ساختمان ۰۲۱۲۲۰۳۷۳۳۳
ساعت پذیرش سفارش شنبه تا چهارشنبه ۱۰ الی ۱۶

بتن سنگین چیست و چه کاربردی دارد؟

بتن سنگین چیست و چه کاربردی دارد؟
 
زمان مطالعه: 7دقیقه
 
زمان مطالعه: ۳ دقیقه

با توجه به پیشرفت علم مخصوصا در صنایع ساختمان‌ سازی، کیفیت و مقاومت بتن استفاده شده در سازه نیز بیشتر می‌شود. از بتن‌های با کیفیت و مقاوم می‌توان به بتن سنگین اشاره کرد. ما در این مقاله سعی داریم ویژگی‌ها و کاربرد بتن سنگین را برای شما توضیح دهیم.

بتن سنگین چیست؟

در مصالح ساختمانی بتن سنگین نسبت به سایر بتن‌ها بسیار مقاوم و با کیفیت است و طی دوره‌های زمانی زیادی می‌تواند در برابر عوامل طبیعی و انسانی دوام بیاورد. بتن‌های معمولی، شامل شن و ماسه هستند. اما بتن‌های سنگین به دلیل کیفیت و مقاومت از فولاد و چدن در ترکیب آن‌ها استفاده می‌شود. به علت بالا بودن وزن چدن و فولاد در ترکیب این بتن، نام این نوع بتن را بتن سنگین نهادند.

با توجه به متریال با کیفیت به کار برده شده در این بتن و مقاومت آن نسبت به سایر بتن‌ها، قیمت آن در مقایسه با بتن‌های دیگر زیاد است. قابل ذکر است که انرژی صرف شده و تایم برای ساخت بتن سنگین بسیار بالاتر از بتن معمولی است. در نتیجه، قیمت آن بالاتر است.

بیشتر بخوانید: بتن چیست؟

وزن بتن سنگین به چه چیزی بستگی دارد؟

وزن بتن‌های سنگین، بین 3200 تا 6400 در یک متر مکعب است. وزن بتن سنگین، به عواملی همچون چگالی و وزن سنگدانه‌های موجود در ترکیب آن بستگی دارد. در مواردی، وزن این بتن در یک متر مربع به 9000 گرم می‌رسد. برای ترکیب و استفاده از این بتن، از روش‌های سنگدانه پیش‌آکنده و میلکوبی استفاده می‌شود.

 

شایان ذکر است که در ساختار بتن سنگین، از سنگ دانه‌هایی با اجرام متفاوت استفاده شده است. یعنی سنگ دانه‌های موجود در این بتن دارای وزن‌های مختلفی هستند. سنگ دانه‌ها می‌توانند کم وزن یا سنگین وزن باشند. از مهم‌ترین سنگ دانه‌های استفاده شده در ترکیب آن، می‌توان از سنگ دانه‌های لیمونیت، هماتیت، ژولیت، مگنتیت و ساچمه‌های فولادی نام برد. هر یک از این سنگ دانه‌ها، دارای استاندارد و ویژگی‌های متفاوتی هستند.

بتن سنگین

هر کدام از موارد گفته شده از جمله ترکیب و سایز سنگ دانه‌ها، در وزن بتن تأثیر زیادی دارد. همین امر تفاوت‌هایی ایجاد می‌کند که در ادامه به آن خواهیم پرداخت. جالب است بدانید نحوه ترکیب بتن سنگین در وزن آن مؤثر است. از نکات مهم در خصوص این بتن، شباهت زیاد آن به بتن‌های معمولی است. اگر به زبان ساده‌تر بگوییم از نظر شباهت ظاهری، بتن معمولی و سنگین با هم هیچ فرقی ندارند و کاملاً شبیه هم هستند. بلکه تفاوت آن‌ها در کیفیت و دوام و چگالی و وزن آن‌ها با هم دیگر است.

کاربرد بتن سنگین

بتن‌های سنگین مقاومت زیادی دارند و طی زمان طولانی آسیب‌پذیری کمتری دارند. مهم‌ترین کاربرد بتن سنگین، تحمل‌کردن فشار است. از دیگر کاربرد‌های بتن‌های سنگین، استقامت مؤثر در برابر عوامل طبیعی است. سازه‌ای که در آن از این بتن استفاده می‌شود، در برابر عوامل طبیعی همچون سیل، زلزله، صاعقه و... بسیار مقاومت دارد. از مهم‌ترین دغدغه مهندسین برای ساخت سازه‌ای مقاوم، استفاده از این بتن است. زیرا علاوه بر مقاومت بالا، بتن سنگین در برابر حریق، استقامت خوبی دارد و با آتش تخریب نمی‌شود.

معایب بتن سنگین

هزینه‌های گزاف برای تولید بتن سنگین از مهم‌ترین معایب آن است. از دلایل گران بودن این نوع بتن، وجود عناصر با ارزش و گران‌قیمت مانند چدن و فولاد در ترکیب آن است. در ابتدای این مطلب گفتیم که سنگ دانه‌ها کیفیت و استاندارد‌های متفاوتی دارند. هرچه کیفیت سنگ‌دانه بیشتر باشد، قیمت آن نیز بالاتر است. علاوه بر موارد ذکر شده، حمل و نقل و استخراج آن نیز هزینه دارد. از معایب دیگر این نوع بتن این است که هنگام بتون‌ریزی، فشار زیادی به قالب‌ها وارد می‌شود و ممکن است قالب‌ها کج یا شکسته شوند.

 

برای این نوع بتن‌ریزی، فنون خاصی لازم است. اگر فرد یا گروه مجری، تخصص لازم را نداشته باشند، پروژه را مختل می‌کنند. همچنین پمپ‌ها و میکس‌کننده بتن، به علت سنگین بودن پاره می‌شوند. کارگرانی که از این بتن استفاده می‌کنند، انرژی بیشتری باید مصرف کنند. با توجه به این معایب، مهندسین در برخی از سازه‌ها از بتن سنگین استفاده می‌کنند. زیرا کیفیت و میزان استقامت به معایب آن برتری دارد.

اجرای سازه بتن سنگین

مزایای بتن سنگین

از مزیت‌های مهم بتن سنگین، ضریب انبساط حرارتی است. این ویژگی باعث می‌شود که سازه، در برابر حریق مقاوم شود. سازه‌ای که در آن از این بتن استفاده شده، در سردترین و حتی گرم‌ترین دما مقاومت خود را حفظ کرده و در برابر نفوذ اشعه‌های مضر از جمله نوترون، اشعه ایکس و گاما مؤثر است. با اینکه سازه‌هایی که در آن از این بتن استفاده شده، بسیار مقاوم است اما در مناطق زلزله خیز چندان مورد استفاده قرار نمی‌گیرد زیرا در هنگام وقوع زلزله، عملیات آوار‌برداری را مختل می‌کند.

سخن پایانی

ترکیب فولاد و چدن در ساختار بتن سنگین، باعث کیفیت و دوام بتن همچنین افزایش وزن آن شده است. یکی از دلایل نام‌گذاری این بتن، دو برابر بودن وزن آن نسبت به بتن‌هایی است که در ترکیب آن از شن و ماسه استفاده می‌شود. موارد کاربرد بتن سنگین بیشتر در مراکز پرتو درمانی و فیزیوتراپی، مؤسسات و آزمایشگاه‌های انرژی اتمی، تونل‌های زیر زمینی و... می‌باشد.

پیشنهاد می کنیم مقاله بتن خود ترمیم شونده چیست و چه کاربردی دارد را مطالعه کنید.

برای اطلاع از خرید و قیمت بتن با شماره ۰۲۱۲۲۰۳۷۳۳۳ فروشگاه ساختمان تماس بگیرید.

نظرات خود را با ما در میان بگذارید
فیلترها
Sort
display