بتن خود ترمیم و کاربرد آن
بتن خود ترمیم شونده نمونهای از بتنهاست که دارای خصوصیتها و ویژگیهای منحصر بفردی میباشد. بتن، یک نوع مواد اولیه ساختمان سازی است که همواره در صنعت ساختمان کاربرد فراوانی داشته و دارد. این مصالح از ترکیب سیمان، آب و سنگدانه به دست میآید و برای ساخت سازههای مختلف مورد استفاده قرار میگیرد. در مصالح ساختمانی بعضی از این بتنها گونهای از ذرات نانو به نام نانو تیوب کربن وجود دارد. با افزایش مقدار کمی از این ماده در بتن، خاصیت مکانیکی بتنهایی که از دو بخش اصلی سیمان پرتلند و آب تشکیل شدهاند را بهینه ساخته و به بتن خاصیت خود ترمیم شوندگی خواهد داد. با وجود اینکه از بتن خود ترمیم شونده در برخی طرحها استفاده میشود، ولی هنوز دانشمندان در حال مطالعه و بررسی تأثیرات مثبت این ذرات در بتنها هستند. تا اینجای مقاله تا حدودی فهمیدیم که بتن خود ترمیم شونده چیست، در ادامه سعی داریم معرفی بتن خود ترمیم شونده را به صورت کاملتری برای شما مطرح نماییم.
معرفی بتن خود ترمیم شونده
در معرفی بتن خود ترمیم شونده میتوان این طور عنوان نمود که به دلیل انعطافپذیری بالایی که این نوع بتن دارد، میتوان به هر شکلی که مدنظر باشد، آن را درآورد. این نوع بتن از پرکاربردترین و محکمترین مصالح ساختمانی است. این فرآیند مخصوص در بتن علاوه بر اینکه برای مقاومسازی سازه به کار میرود، برای شکلدهی به آن نیز انتخاب بسیار خوبی به حساب میآید. اگر میخواهید بیشتر بدانید که بتن خود ترمیم شونده چیست و چه ویژگیهایی دارد، در ادامه مقاله همراه ما باشید.
پیشنهاد می کنیم مقاله بتن چیست؟ را مطالعه کنید.
ویژگیهای بتن خود ترمیم شونده
مواردی که رعایت آنها در سازههای بتنی بسیار ضروری میباشد عبارتند از حفاظت از بتن، ترمیم آن، پیشگیری از ترک خوردگی بتن و نفوذ رطوبت به میلگردها. امروزه به دلیل پیشرفت علم و تکنولوژی در صنعت ساختمان، بتنها قابلیت خود به خود ترمیم شدن پیدا کردهاند و همچنین باعث شده است که به مصالحی محکم تبدیل شوند. بتن خود ترمیم شونده یعنی وقتی که ترک خوردگی در سطح بتن ایجاد شود، شروع به بازسازی و ترمیم میکند و از زیاد شدن ترکها و عمیق شدن آن جلوگیری میکند.
وقتی که در بتن ترک ایجاد میشود، مواد سیمانی خشک شدهای که در ترکها وجود دارد با دیاکسیدکربن و آب واکنش داده و لایهای از کربنات کلسیم به وجود میآید که از افزایش ترکها و شکافتگی آن جلوگیری میکند. برای اینکه بتن بتواند عملیات ترمیمی خود را تکمیل کند و بازسازی شود، مدت سه هفته زمان نیاز است. یکی از دلایلی که باعث ایجاد واکنش در بتن شده است، وجود یک نوع باکتری و منبع تغذیه آن در بتن است.
این نوع بتن به کمک یک نوع باکتری میتواند ترکهای خود را ترمیم کند. در واقع یکی از دلایل شکلگیری مکانیزم ترمیم بتن، استفاده از باکتری و منبع تغذیه آن یعنی کلسیم الکتات است که در بتن وجود دارد. این باکتری در بتن غیرفعال است اما در قسمتهای ترک خوردگی و مجاورت آب فعال شده و به دلیل ایجاد واکنش شیمیایی منجر به تولید کربنات کلسیم میگردد.
علت اصلی معرفی بتن خود ترمیم شونده به عنوان یکی از مقاومترین و بادوامترین بتنها، وجود همین باکتری در بتن است که باعث میشود بتن به صورت خودکار ترمیم شود. این نوع باکتری در طبیعت وجود دارد و باعث مقاومسازی ساختار بتن میشود. همچنین این نوع باکتری، قابلیت تشکیل تخمهایی دارد که زیستپذیر و غیرفعالاند. همچنین این تخمها قادر به تحمل تنشهای شیمیایی و فیزیکی هستند.
بیشتر بخوانید : بتن سنگین چیست؟
مزایای بتن خود ترمیم شونده
با توجه به موارد گفته شده تا اینجا، متوجه شدیم مزایای بتن خود ترمیم شونده میتواند بسیار متعدد باشد. در زیر تعدادی از مزایای بتن خود ترمیم شونده را به صورت لیست برای شما آماده کردهایم.
-
مقاومت در برابر شرایط جوی متفاوت
-
قابلیت شکلپذیری
-
مقاومت در برابر سرما و گرما
-
طول عمر زیاد
-
نفوذپذیری بسیار کم در برابر آب و دیگر مواد شیمیایی
-
بهبود عملکرد ویژگی مکانیکی بتن از جمله مقاومت فشاری و مقاومت خمشی
-
کاهش دادن وزن سازه
-
افزایش دوام و پایداری سازه
-
کاهش هزینههای تعمیر و نگهداری
-
جلوگیری از آسیبدیدگی سازه اصلی ساختمان
-
پیش گیری از اکسیداسیون آرماتور بندی داخلی بتن
معایب بتن خود ترمیم شونده
با توجه به اینکه این نوع بتن، در مقایسه با بتن معمولی، ویژگی منحصر بفردی دارد، معایب بتن خود ترمیم شونده خیلی زیاد نیستند. مهمترین مورد از معایب بتن خود ترمیم شونده، هزینه بالای آن به نسبت به بتن معمولی میباشد.
تفاوت بتن خود ترمیم شونده با بتن معمولی
عامل اصلی تفاوت این دو بتن این است که بتن خود ترمیم شونده، خاصیت ترمیم شدگی دارد در صورتی که بتن معمولی چنین خاصیتی ندارد. همین خاصیت خود ترمیمی در این بتن باعث شده است که این محصول در برابر فشار و خمش، مقاومت بیشتری در مقایسه با بتن معمولی داشته باشد.
کاربرد بتن خود ترمیم شونده چیست؟
از کاربردهای بتن خود ترمیم شونده میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
-
در مناطقی که امکان وقوع مخاطرات طبیعی مثل سیل، باد، باران، آتش و تگرگ وجود دارد و یا در مناطق بسیار خشکی که احتمال ترک خوردگی بتن وجود دارد از بتن خود ترمیم شونده استفاده میشود.
-
از این بتن در ساخت برجها، ساختمانها، پلها و جادهها استفاده میکنند.
ساخت بتن خود ترمیم شونده
در ساخت این نوع بتن از دستگاهی استفاده شده است که موجب تشکیل یک مخلوط بتنی میشود. این مخلوط بتنی دارای یک پیش ماده لاکتات کلسیم و کپسولهای کوچک حاوی باکتری است. روش کار این باکتریها به این صورت است که پس از ترکیب شدن با بتن، شروع به رشد کردن میکنند. به همین دلیل، پس از آن سنگ آهکی ایجاد میشود که نشان میدهد باکتریها افزایش پیدا کردهاند. باکتریهایی که در این بتن به کار گرفته میشوند به علت میکروبی شکل بودن آن، طول عمر بالای ۲۰۰ سال و همچنین به دلیل مقاومتی که در برابر قارچ و اسپور دارند، مناسبترین نوع باکتری به حساب میآیند.
نحوه عملکرد بتن خود ترمیم شونده
در ابتدای مقاله گفتیم که بتن خود ترمیم شونده چیست و چه مزایا و معایبی دارد، نکته دیگری که باید بدانیم این است که این بتن را با الهام از روش عملکرد گلبولهای قرمز در مواقع آسیب دیدگی پوست، تولید کردهاند. کپسولهایی که حاوی باکتریهای ترمیمکننده هستند و یا مواد نانویی که در بتن وجود دارند، هنگامی که بتن دچار ترکخوردگی میشود، باعث آزاد شدن مواد داخل کپسولها شده و در نتیجه موجب ترمیم شدن بتن میشوند. برخی از مواد نانویی که در این بتن به کار میگیرند، شامل پلیاتیلن، کربن سیاه، سیلیکا، متاکریلات بوتیل، اپوکسی پلی آنیلین، کامفور سولفونات، اپوکسی، نانورس میباشند.
پیشنهاد می کنیم مقاله بتن دکوراتیو چیست را مطالعه کنید.
برای اطلاع از خرید و قیمت سیمان سفید با شماره ۰۲۱۲۲۰۳۷۳۳۳ تماس بگیرید. همچنین میتوانید برای خرید بتن به سایت ساختمان دات آی آر مرجع تخصصی مصالح ساختمانی مراجعه نمایید.