یکی از قدیمی ترین مصالح ساختمانی یعنی چوب از جمله پرکاربردترین مواد اولیه است که برای ساخت ابزارهای مختلف به کار میرود، از جمله برای تولید دکوراسیون داخلی و معماری، مبلمان و دیگر وسایل از آن استفاده میشود به گونهای که شکلپذیری آن دارای محدودیتهای زیادی است. امروزه سلیقه مردم به گونهای است که بیشتر به سبکها و طراحیهای فانتزی با خطوط منحنی و نرم، توجه میکنند؛ در صورتی که چوب برای تبدیل شدن به چنین حجمهایی، انعطاف لازم را ندارد.
چوب مایع چیست؟
در ابتدا برای اینکه بدانیم چوب مایع چیست به این موضوع میپردازیم که در ایران آنچه که به نام چوب مایع میشناسیم، به صورت تجاری Arboform نامیده میشود و ترکیبی از مواد مختلفی چون: سلولز، لیگنین و مقدار مشخصی افزودنی های دیگر است. زمانی که این ماده در برابر حرارت بالا ذوب میشود، مانند پلاستیک داخل قالبهای دلخواه تزریق میشود و به دلیل همین ویژگیها به آن چوب مایع میگویند. چوب مایع که نام تجاری آن ARBOFORM است، نسل جدیدی از مصالح شبه چوب و شبه پلاستیک است که به دلیل اینکه مشابه پلاستیکها، قابل تزریق بوده و میتواند ویژگیهای ظاهری چوب را داشته باشد، این امکان را میدهد که کاربرد گستردهای داشته باشد. در دیدگاه نوین تولید محصول، نیاز به تولید چنین محصولاتی باعث شده است که به قیمت پایین مصالح خام، سبکی وزن، هزینه کم فرآوری مصالح، سازگاری با طبیعت در تمام مراحل چرخهی زیست و نحوه تجزیه در پایان عمر مفید متریال موردنظر، توجه و تأکید داشته باشد. اغلب به عنوان جایگزین سازگار با محیط زیست برای پلاستیکهای مبتنی بر نفت، مورد تحسین قرار میگیرد زیرا غیر سمی و زیست تخریبپذیر است و منابع تجدید ناپذیر نفت را تحلیل نمیبرد یا به آن وابسته نیست.
چوب مایع به دلیل اینکه قابلیت تزریق شدن به قالب را دارد و میتواند به هر شکلی که مورد نظر باشد درآید، ظاهر چوب را هم دارد. از طرفی سطح چوب مایع پس از شکلپذیری و تمام شدن کار از سطح MDF جلادارتر است و به روکش نیز نیاز ندارد. حال بعد از اینکه مختصری توضیح در مورد چوب مایع چیست؟ به شما عزیزان داده شد، سعی داریم به بررسی ویژگیها و خصوصیات چوب مایع بپردازیم.

چوب مایع چه ویژگیهایی دارد؟
هر متریالی برای اینکه بتواند در عرصه رقابت دنیای امروز باقی بماند باید دارای ضوابط و استانداردهایی باشد که دوام، وزن سبک، امنیت و سهولت کار با آن و همچنین سازگاریاش با طبیعت از ابتداییترین شروط آن است.
از خصوصیات دیگر چوب مایع به این موارد میتوان اشاره کرد:
-
چوب مایع به دلیل سختی زیادی که دارد، بیشتر برای محصولاتی که از کیفیت و استاندارد بالایی برخوردار هستند، از آن استفاده میشود.
-
چوب مایع از لحاظ خواص حرارتی، اکوستیکی، مکانیکی و سایر خصوصیات آن، شبیه چوب طبیعی است.
-
برای برش دادن چوب مایع میتوان از اره یا دریل استفاده کرد.
-
این ماده از نظر میزان خزش و تورم بسیار کمتر از پلاستیک است.
-
در مقابل نفوذ آب و برافروختگی مقاوم و بادوام است.
-
گسترش حرارتی کمی دارد.
-
قابل بازیافت است.
-
این ماده پلاستیک و هر نوع مادۀ مصنوعی ندارد و قابل تجزیه است.
-
به دلیل سختی و مقاوم بودن آن و همچنین به علت خاصیت شکلپذیری بالایی که دارد در صنعتهای گستردهای مورد استفاده قرار میگیرد.

بیشتر بخوانید : نکاتی که باید درباره پانل های گچی بدانید!
آیا از چوب مایع فقط برای ساختن وسایل دکوری به کار میگیرند؟
چوب مایع به دلیل مقاومت بالایی که دارد، حتی برای ساخت و اجرای نمای ساختمان های مدرن نیز از آن استفاده میشود. این ماده کاربرد بسیاری دارد از جمله برای دکور فضاهای داخلی، جداسازی فضاها با پارتیشنهای خاص، مبلمان اداری و خانگی، ساخت ظروف و وسایل دکوری. چوب مایع زمانی میتواند داخل هر قالبی تزریق شود که به شکل مذاب باشد. سطح صاف و صیقلی این اشیاء و ظاهر چوبی آنها طرفداران زیادی را به خود جذب کرده است. کوچکی و ظرأفت این ظروف میتواند به اندازه یک جاشمعی باشد، همچنین بزرگی و صلابت آن میتواند به اندازه یک مجسمه قدی باشد.
نگهداری از چوب مایع چگونه است؟
چوب مایع در برابر موریانه مورد هجوم قرار نمیگیرد، وقتی دما و رطوبت هوا دچار تغییراتی میشود، در برابر آنها مقاوم است و به راحتی دچار خط و خش نمیشود. با یک پارچۀ نمدار میتوان آن را تمیز کرد. در حقیقت ابزارهای زیبایی که به کمک این ماده ساخته شدهاند به مراقبت خاصی احتیاج ندارند؛ و رعایت نکات کلی که برای تمام وسایل توصیه میشود، کافی است. مزیتهای چوب مایع در مقایسه با پلاستیک و چوب به عنوان دو متریال پرمصرف در صنعت ساختمان سازی عبارتاند از:

-
با توجه به به دارا بودن خواص مکانیکی بهتر از پلاستیک و داشتن مواقمت در برابر آب
-
قابلیت استفاده مجدد تا حد اقل 5 مرتبه
-
امکان فرآوری با ماشین آلات و تجهیزات رایج.
-
صلبیت بالا.
-
سختی زیاد سطح.
-
گسترش کم حرارت
-
منابع 100% تجدیدشونده
معایب چوب مایع
از معایب چوب مایع به این نکته میتوان اشاره کرد که به دلیل توزیع ضعیف چسب، بار رزین بالاتری روی چوب مورد نیاز است و همچنین فقط میتوان به طور کوتاه مدت آن را ذخیرهسازی کرد. این موارد تنها معایب چوب مایع میباشد که میتوان بدان پرداخت.
کاربردهای ویژه چوب مایع در صنایع ساختمان سازی و دکوراسیون داخلی
- نما و المانهای معماری: مقاومت بالای این متریال باعث شده است که در نمای خارجی ساختمانها از آن استفاده شود.
- مبلمان: چوب مایع به دلیل خاصیت شکلپذیری که دارد، کاربرد زیادی در صنعت طراحی مبلمان دارد.
- لوازم منزل: این متریال به دلیل زیبایی چوب و خواص متفاوت برای ساخت تجهیزات و لوازم منزل، گزینه مناسبی است.
- پروفیل و پلیت: از این متریال در بخشهای مختلف صنعت ساختمان نیز استفاده میشود.
- طراحی صنعتی: چوب مایع به دلیل خواص زیادی که دارد، در حوزه وسیعی از طراحی، کاربرد زیادی داشته است.
- صنعت خودروسازی: این متریال که دارای ویژگیهای زیادی است، پا را از دنیای معماری و ساختمان فراتر گذاشته و به صنعت خودرو نیز وارد شده است.
سخن پایانی
در این مقاله در ابتدا به این موضوع پرداختیم که چوب مایع چیست، سپس ویژگیها و کاربردها و مزایای آن را بررسی کردیم و در انتها تلاش کردیم مختصری در خصوص معایب چوب مایع به شما عزیزان اطلاعات دهیم، امیدواریم مطالعه این مقاله برای شما مفید واقع شده باشد.

پیشنهاد می کنیم مقاله انواع پیچ گوشتی را مطالعه کنید.
برای اطلاع از خرید و قیمت سیمان سفید با شماره ۰۲۱۲۲۰۳۷۳۳۳ ساختمان دات آی آر تماس بگیرید.