تماس با ساختمان ۰۲۱۲۲۰۳۷۳۳۳
ساعت پذیرش سفارش شنبه تا چهارشنبه ۱۰ الی ۱۶

بتن نسوز چیست و چه کاربردی دارد؟

بتن نسوز چیست و چه کاربردی دارد؟
 
زمان مطالعه: ۳ دقیقه

در مصالح با کیفیت، همانطور که می‌دانید سیمان از جمله مصالح پرکاربردی است که در صنعت ساختمان‌ سازی از آن استفاده می‌شود. سیمان انواع مختلفی دارد و هر نوع دارای ویژگی‌هایی است و هر کدام از آن‌ها در مکان خاصی مورد استفاده قرار می‌گیرد. از جمله ویژگی‌های آن را می‌توان به سرعت بالا در سخت و خشک شدن، شکل‌پذیری، مقاومت و مواردی از این قبیل اشاره کرد. سیمان نسوز یکی از این نوع سیمان‌های خاص است و در زمانی که درجه حرارت بالا است، مقاومت بالایی در برابر آن از خود نشان می‌دهد. همچنین این سیمان ویژگی‌های ماده نسوز را دارد، به همین دلیل در مقابل فرسایش و خوردگی نیز مقاومت بالایی دارد. در ادامه مقاله می‌خوانید بتن نسوز چیست و چه کاربرد و مزایایی دارد.

بتن نسوز چیست؟

برای اینکه بدانیم بتن نسوز چیست، ابتدا با مواد نسوز باید آشنا شویم. نسوز‌ها به موادی گفته می‌شوند که مقاومت بالایی در برابر درجه حرارت‌های بالا دارند. بتن‌های نسوز اگر زمان طولانی در معرض حرارت‌های بالا قرار گیرند، به دلیل خواص مکانیکی و فیزیکی خود، تا حد قابل قبولی همچنان ثابت می‌مانند. زمانی این بتن‌ها می‌توانند از مرحله اتصال هیدرولیکی به اتصال سرامیکی تبدیل شوند که اتصالات آن‌ها در درجه حرارت معمولی، هیدرولیکی بوده و مورد حرارت قرار گرفته باشند.

بتن نسوز

کاربرد بتن نسوز چیست

کاربرد بتن‌های نسوز در بخش‌های مختلف، به نوع و کیفیت آن‌ها و مواد اولیه ساخت آن بستگی دارد. کشور‌هایی مثل آمریکا، آلمان، فرانسه، انگلیس، چک، اسلواکی، هلند، رومانی و چین که در کارخانه‌های صنعتی در درجه حرارت‌های بالا کار می‌کنند، از این مواد استفاده می‌کنند. علاوه بر این، بتن‌های نسوز کاربرد‌های زیادی دارند از جمله استفاده از آن در کارخانه‌های تولید فلزات غیر آهنی، صنایع سرامیکی، صنایع شیشه‌سازی، صنایع سیمان و آهک، صنایع کک‌سازی و تولید گاز، استفاده در ساخت دودکش‌ها، ساخت کوره‌های حرارتی، متالوژی آهن و فولاد، تعمیر آستر کوره‌ها، فرودگاه و صنایع هواپیماسازی و مهندسی هسته‌ای می‌توان اشاره کرد.

همچنین در ساخت جاده‌ها، آزاد راه‌ها، باند پرواز‌ها و آشیانه هواپیما‌ها، کف سالن‌ها و انبار‌ها، جاده معادن، ورزشگاه‌ها، پیست اتومبیل رانی، بنادر و اسکله‌ها و... از بتن نسوز استفاده می‌شود.

بیشتر بخوانید : بتن چیست؛ اجزا، ویژگی‌ها و کاربرد‌های بتن

سیمان نسوز یا پرآلومین

نام دیگر سیمان نسوز، سیمان پرآلومین است که جزء اصلی آن را ترکیبات آهک آلومینا تشکیل می‌دهد. در صورتی که این نوع سیمان با آب ترکیب شود، در مجاورت با هوا سخت شده و باعث بالا رفتن مقاومت آن می‌شود. یکی از دلایل این امر، وجود آلومینو سیلیکات کلسیم در سیمان است که بعد از ترکیب با آب هیدرات‌های آلومینات کلسیم ایجاد می‌کند و موجب افزایش دوام و مقاومت سیمان می‌شود.

برای اینکه سرعت گیرش سیمان افزایش پیدا کند، به مقدار خیلی کم سیمان نسوز را به سیمان پرتلند اضافه می‌کنند. هنگامی که رنگ سیمان قهوه‌ای تا خاکستری تیره باشد، علت آن بالا بودن مقدار اکسید آهن سیمان می‌باشد، اما اگر رنگ آن از قهوه‌ای تا خاکستری روشن باشد، نشان‌دهنده این است که مقدار اکسید آهن سیمان کم است.

سیمان نسوز یا پرآلومین

سیمان نسوز به دلیل ویژگی‌های بسیار خوبی که دارد، باعث شده است نسبت به دیگر سیمان‌ها بسیار متمایز باشد، این ویژگی‌ها شامل موارد زیر است:

  • این نوع سیمان مانند سیمان پرتلند معمولی است فقط با گیرایی زودتر.
  • سیمان یا بتن نسوز مقاومت مکانیکی خود را در درجه حرارت‌های بالا حفظ می‌کند و در برابر شوک حرارتی مقاوم است.
  • سیمان نسوز در برابر مواد خورنده از قبیل آب‌های اسیدی و سولفاته و آب دریا، مقاومت بالایی دارد.
  • یکی از دلایل استفاده از این سیمان برای کف پوش سالن‌های صنعتی، این است که بتنی که از این نوع سیمان تهیه می‌شود، استحکام و مقاومت بسیار بالایی در برابر سایش و ضربه دارد.

انواع بتن‌های نسوز

طبقه‌بندی جرم‌های نسوز براساس ویژگی‌های اصلی آن‌ها که معمولاً دارای محدودیت هستند، انجام می‌شود. معیار‌های طبقه‌بندی جرم‌های نسوز را عواملی مانند مواد اولیه مصرفی، روش‌های ساخت و کاربرد تشکیل می‌دهند. علاوه بر این، درجه حرارت کار، نوع عامل‌های اتصال (چسباننده) و نوع مواد پرکننده نیز از جمله عواملی است که می‌توان جرم‌های نسوز را بر اساس آن‌ها تقسیم‌بندی کرد.

بتن نسوز

مواد تشکیل‌دهنده بتن دیرگداز

بتن‌های نسوز به صورت عمده از دو بخش تشکیل می‌شوند:

مصالح سنگی:

حدود ۷۵ درصد از حجم بتن را مصالح سنگی تشکیل می‌دهند.

خمیر سیمان:

حدود ۲۵ تا۴۰ درصد حجم بتن با خمیر سیمان پر می‌شود که به صورت دقیق‌تر ۱5 تا ۱7 درصد سیمان و ۱۴ تا ۲۱ درصد آب است.

مشخصات بتن نسوز چیست

بتن‌های نسوز با وجود مقاومت زیادی که در درجه حرارت‌های بالا دارند، می‌بایست در برابر عوامل مخرب دیگری از جمله سایش، ضربه، شوک حرارتی، حمله شیمیایی و بار مکانیکی در شرایط دمایی بالا مقاوم باشند. عواملی که موجب توسعه این نوع بتن‌هاست شامل طول عمر، قابلیت دسترسی، شکل‌پذیری، اقتصادی بودن و سهولت استعمال نسبت به دیگر مواد نسوز هستند. فناوری مواد نسوز را می‌توان این گونه تعریف کرد، موادی که به شکل دلخواه می‌توان تهیه کرد و سپس آن را در مدت زمان طولانی خشک کرد و در نهایت برای پختن، مواد را در کوره قرار داد.

مزایای استفاده از بتن نسوز

بتن و سیمان نسوز مزایای فراوانی دارند که به چند مورد از آن‌ها اشاره کرده‌ایم از جمله:

به دلیل لایه پوششی که این نوع بتن‌ها دارند، می‌توانند جایگزین آجر‌های چندلایه و گران‌قیمت شوند. در مقایسه با آجر‌های نسوز، این نوع بتن‌ها در زمان ساخت باعث صرفه‌جویی قابل توجهی در زمان و هزینه می‌شوند، به علت اینکه به راحتی اجرا می‌شوند. بتن‌های نسوز در مقایسه با آجر‌های دیرگداز، مقاومت بالاتری را در برابر حملات شیمیایی و سیکل‌های حرارتی دارند و کمتر دچار سایش و فرسودگی می‌شوند.

نیازی به تجهیزات زیاد و فرآیند پرس، خشک کردن و پختن ندارند. اگر از قطعات بزرگ پیش ساخته استفاده شود، این امکان به وجود می‌آید که از این روش جهت ساخت بدنه کوره‌ها استفاده شود. زمانی که حرارت از درز‌های اجرایی مابین آجر‌های نسوز نفوذ کند، این نوع بتن‌ها به دلیل یکپارچگی که در اجرا دارند، از تخریب زودهنگام پوشش آن جلوگیری می‌کنند.

سخن آخر

در هنگام ساخت و ساز فراموش نکنید که شناخت کافی و درست درباره مصالح ساختمانی مختلف داشته باشید، زمانی که از کاربرد‌های مصالح آگاهی بیشتری در ساخت و ساز داشته باشید برای شما کمکی می‌شود که بهترین ابزار را انتخاب کنید و یک تجربه عالی در ساخت و ساز شما خواهد بود. برای داشتن یک خرید هوشمندانه ابتدا باید نیاز‌های عمرانی ساختمان و ابزار‌های مناسب برای برآورده ساختن را پیدا کنید. ما دراین مقاله به توضیح اینکه بتن نسوز چیست، کاربرد‌ها و ویژگی‌های بتن نسوز و سیمان نسوز پرداختیم، امیدواریم این مقاله مورد توجه شما قرار گرفته باشد.

پیشنهاد می کنیم مقاله بتن ریزی را مطالعه کنید.

برای اطلاع از خرید و قیمت سیمان سفید با شماره ۰۲۱۲۲۰۳۷۳۳۳ ساختمان دات آی آر تماس بگیرید.

نظرات خود را با ما در میان بگذارید
فیلترها
Sort
display